Nova Gorica – kandidatka za EPK 2025

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
904

Nova Gorica, kandidatka za Evropsko prestolnice kulture 2025; zelena, napredna, zanimiva, živahna in čezmejna. Vse to je naše najmlajše mesto ob meji, ki s sosednjo Gorico v Italiji tvori skupno somestje. In takšno je tudi življenje v njem, čezmejno prepleteno, multikulturno in polno različnih, zanimivih in posebnih prireditev.

Stičišče treh evropskih kultur

Središče Nove Gorice Foto: David Verlič

Mesto Nova Gorica leži na stiku treh evropskih kultur – slovanske, romanske in germanske. Skupaj z Gorico je dedinja starih aristokracij, z novim delom pa živa zgodovina povojne Evrope. Širše območje je preživelo dvanajst ofenziv prve svetovne vojne in bilo prerezano z železno zaveso po drugi. Na novo nastalo mesto v povezavi z Gorico, starodavnim središčem goriške pokrajine, mesti vojn in prijateljstva, mesti zgodovine, sodobni, univerzitetni mesti, ki sodelujeta, sodihata in soživita kljub njuni mešanici kultur ali prav zaradi njih, sta gotovo nenavadno, zanimivo in evropskega duha polno območje. Nova Gorica se je prav zaradi te raznolikosti, bogate zgodovine in kulture in zato, da se še dodatno razvija, odločila kandidirati za Evropsko prestolnico kulture 2025, naslov, ki ga bo tega leta prejelo eno od slovenskih mest.

Nova Gorica je del območja, ki skladno s sprejeto strategijo slovenskega turizma spada v destinacijo »Nova Gorica in Vipavska dolina«. Mesto leži sredi čudovite narave, obdano z vzpetinami in reko Sočo, nad katero se boči znameniti kamniti solkanski železniški most. Pod njim veslajo kajakaši, s tribun v Kajakaškem centru Solkan pa se pogosto razlega bučno navijanje navijačev na številnih domačih in mendarodnih kajakaških tekmah. Nad Sočo si iz oči v oči zreta vzpetini Sabotin in Sveta Gora. Sabotin je dom Parka miru, posvečenega spominu na prvo svetovno vojno. Na njem si lahko poleg čudovite flore in favne ogledate številne ostaline iz prve svetovne vojne in uživate v izjemnem razgledu na Brda, Padsko nižino, do morja,  Triglava in Nanosa. Na levem bregu Soče pa se vzpenja Sveta Gora z baziliko, priljubljena tako med romarji kot med ljubitelji narave.

Nova Gorica je tudi poslednji dom zadnjega francoskega kralja iz dinastije Burbonov Karla X. V Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici lahko obiščete grobnico Burbonov, ob tem pa si ogledate še čudovito samostansko knjižnico in vrt vrtnic burbonk.

Skupni trg

Trg Evrope Foto: Mateja Pelikan

Nedaleč stran se domači in tuji turisti najraje fotografirajo na skupnem trgu obeh Goric, Trgu Evrope, katerega polovica leži v Sloveniji in polovica v Italiji. Ob njem stoji mogočna stavba novogoriške železniške postaje, kjer začenja svojo pot znamenita Bohinjska železnica. V bližnjem objektu nekdanjega mejnega prehoda na Erjavčevi ulici prirejajo v Carinarnici številne kulturne dogodke. Sprehod po Novi Gorici odkriva številne poglede na povojno in sodobno arhitekturo.

Bogata kulturna ponudba

Ustvarjalnost na novogoriškem odru Foto: David Verlič

Mesto vse leto zaznamuje živahno urbano dogajanje, v katero je vpetih veliko mladih in domačih ustvarjalcev: od novoletnih prireditev do Poletne scene ter drugih tematskih prireditev. Odseva utrip mladega mesta z bogato kulturno ponudbo. Ljubitelji zabave pa lahko obiščete katerega od igralnih salonov in zabaviščnih centrov, ki poleg igralniškega ponujajo obilo kulinaričnih užitkov in koncertov.

L. L.

Nova Gorica je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejela priznanje za 1. mesto med srednje velikimi slovenskimi mesti.
Prejšen članekPohod Po Vertovčevih poteh
Naslednji članekSelanska rotunda, izjemen spomenik romanske arhitekture

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here