Pohod Po Vertovčevih poteh

0
1682
Foto: www.vipavskadolina.si

Pohod po Vertovčevih poteh je najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini, skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer domačini postrežejo pohodnikom z domačimi dobrotami. Je vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji: letos 18. novembra. Pohodniki se bodo na približno pet ur dolgo pot odpravili od 7. do 9. ure izpred hrasta pred vasjo Ustje, južno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod popelje skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu.

Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. Ob poti se vrstijo naravni in kulturni spomeniki, kot je nahajališče fosilov ob Vipavi, in tipična vipavska naselja, med njimi spomeniško zaščiteno središče vasi Šmarje. Na razglednih točkah, kot je Ostri vrh, se odpre lep pogled na vso Vipavsko dolino. Ob koncu pohoda pa pohodnike v vasi Ustje pričaka kmečka tržnica z lokalnimi proizvodi.

L. L.

Prejšen članekCelje, prijetno mesto z bogato kulturo in neokrnjeno naravo
Naslednji članekNova Gorica – kandidatka za EPK 2025

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here