Dobrodošli v Slovenj Gradcu in Mislinjski dolini

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
1631
Lepo ohranjeno mesto jedro Foto: David Valič

Mislinjska dolina je ena treh dolin Koroške pokrajine, ki, obdana s Pohorjem in Uršljo goro, obiskovalcem ponuja zeleno gozdnato podobo skrivnostnosti in miru, ki je v zdajšnjem urbanem svetu čedalje bolj cenjena vrednota. Vabimo vas, da nas obiščete in preživite nepozabne trenutke v Slovenj Gradcu, mestecu med gorami, ki se ponaša s številnimi kulturnimi in zgodovinskimi doživetji ter naravnimi lepotami.

Slovenj Gradec – mesto Glasnik miru

Slovenj Gradec je mesto, ki je poznano po številnih umetnikih in prireditvah, v letu 2012 tudi v okviru projekta Evropska prestolnica kulture. Središče kulturnega življenja je mestno jedro, ki je ohranilo neokrnjeno podobo iz preteklosti.

Številne mednarodne prireditve in razstave, nekatere tudi pod pokroviteljstvom OZN, so Slovenj Gradec trajno zaznamovale kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja z naslovom mesta Glasnika miru, ki ga je Slovenj Gradcu leta 1989 podelil takratni generalni sekretar OZN.

Turistična ponudba mesta je pestra in raznolika, primerna tako za tiste, ki iščejo kulturna doživetja, kot za tiste, ki želijo svoj prosti čas preživljati v objemu neokrnjene narave in ob obilici možnosti za športne, rekreacijske in tudi kulinarične užitke.

Turistične zanimivosti

Mestno jedro Slovenj Gradca je ohranilo značilno srednjeveško zasnovo, stavbe pa nosijo podobo iz 19. stoletja. V jedru so Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej, cerkvi sv. Elizabete in sv. Duha, Muzej skladatelja samospevov Huga Wolfa, Galerija družine Perger, mojstrov medičarske in svečarske obrti, ostanki srednjeveškega obzidja in graščina Rotenturn.

V okolici mesta lahko najdete številne etnološke zanimivosti – tipične kozolce iz Mislinjske doline, stare kmečke hiše, kapelice, kakšen vodni mlin ali žago.

Prijetne poti za kolesarjenje Foto: Tomo Jeseničnik

Slovenj Gradec ponuja s svojo okolico odlične možnosti za šport in rekreacijo: smučanje, jahanje, kolesarjenje, jadralno letenje, pohodništvo in planinarjenje. Pestra je ponudba krajših tematskih turističnih poti z etnološkimi, kulturno-zgodovinskimi in naravovarstvenimi vsebinami.

Športni center Slovenj Gradec je odlična lokacija za priprave vrhunskih športnikov. Tem so na voljo športna dvorana, borilnica, fitnes, nogometni stadion s pomožnim igriščem, atletski stadion in poletno kopališče.

Razgiban teren smučarskega središča Kope je primerna izbira za začetnike in zahtevne smučarje, v poletnem času pa je odlično izhodišče za pohodništvo in kolesarjenje.

Prenočišča so popotnikom in turistom na voljo v dveh hotelih, v mladinskem hotelu in na prijetno urejenih turističnih kmetijah v okolici mesta, kjer lahko pokušate tudi pestro kulinarično ponudbo Koroške in Mislinjske doline.

Slovenj Gradec ponuja vsem obiskovalcem gostoljubno in urejeno podobo, za svoja prizadevanja na področju urejanja okolja je, poleg številnih priznanj Turistične zveze Slovenije, leta 2015 prejel tudi zlato priznanje v okviru tekmovanja v urejenosti evropskih mest in vasi Entente Florale.

L. L.

Slovenj Gradec je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejel priznanje za 3. mesto med mestnimi jedri.
Prejšen članekZimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz
Naslednji članekVodnik je lahko odmeven glas odgovornega turizma

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here