Klara Jan, članica Mladinske sekcije Turistične zveze Slovenije

0
419

 »Če želimo pomladiti vrste, je treba prisluhniti željam mladih!

Klara Jan je članica mladinskega odbora Turistične zveze Slovenije

 Klara Jan je diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, ki trenutno na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje magisterij. S nadarjenostjo in predanostjo prostovoljstvu že vrsto let bogati program Društva Revivas Škale, zaradi česar je med drugim kandidatka za naj prostovoljsko Občine Velenje. Je tudi članica Mladinskega odbora Turistične zveze Slovenije.  »Mislim, da je v turizmu prihodnost tudi za mojo stroko,« odgovarja na vprašanje, ali se v prihodnosti morda tudi poklicno vidi na področju turizma.

Klara Jan, ki se ji naziv naj prostovoljka Občine Velenje nasmiha v izjemno zahtevnem kovidnem letu, se je za prostovoljstvo v turizmu odločila po zaslugi svoje babice, ki je že od samega začetka članica Društva Revivas Škale, kjer vodi sekcijo izdelovalk rož iz krep papirja,

»Gre za zelo znano sekcijo našega društva, ki se predstavlja povsod. Postopek izdelovanja nageljčkov je vpisan celo v register kulturne dediščine,« odgovarja na vprašanje o začetkih svojega udejstvovanja v društvu, ki zdaj tudi po njeni zaslugi nima težav z mlajšo generacijo, kar je pri turističnih društvih pogosta težava.

Klara Jan pomaga tudi pri delu z najmlajšimi.

»Treba je poslušati želje mladih in organizirati izlete, ki so zanimivi mladim. Mi zelo veliko hodimo v sobe pobega. Za nas je najbolj pomembno druženje, saj nas prav to povezuje. Res je tudi, da se vsi poznamo od prej, smo dolgoletni prijatelji,« pritrdilno odgovarja na vprašanje, ali je lažje tam, kjer skupnost še vedno deluje kot skupnost.

Kreativni projekt Noč knjige

Društvo Revivas Škale ima kar dva podmladka, starejšega in mlajšega. Mlajših članov je več kot 20, starejših pa  okoli 10 in vključujejo mlade ljudi od konca osnovne šole do 26. leta starosti.

»Od leta 2018 sem vodja starejšega podmladka. Vsako leto poskrbimo za en večji projekt, organiziramo izlet, ves čas pa pomagamo tudi pri ostalem  programu društva. Osebno z veseljem priskočim na pomoč pri delavnicah za mlajše,« razkrije svoje zadolžitve.

Lani so imeli zmajevsko noč, saj imajo v Velenjskem jezeru zmaja Pozoja.

Glavni projekt podmladka je že tri leta Noč knjige, ki jo organizirajo s pomočjo podružnične šole Škale. Prvo leto je potekala na temo pravljic, lani so imeli zmajevsko noč, saj imajo v Velenjskem jezeru zmaja Pozoja, letos pa so ustvarjali na temo stripa. »Vsak projekt zaključimo z nekim izdelek, saj se nam zdi super, da lahko na koncu pokažemo nekaj konkretnega,« pravi Klara in nadaljuje, da so leta 2018 izdali pravljico Mastadontka Iva, ki jo je tudi ilustrirala, lani so odkrivali pravljice o zmajih po Sloveniji in naredili zemljevid zmajev Slovenije, na katerem so predstavili 6 glavnih legend, lani pa so se osredotočili na stripe.

»Ko je bilo to še možno, smo prenočevali na šoli, brali smo knjige in pripravljali delavnice na različne teme, letos pa smo vse organizirali in pripravili preko spleta. Naredili smo stripovsko noč in akcijo zbiranja stripov. Temo smo seveda določili, vendar nismo bili preveč strogi in smo pustili prosto pot kreativnosti.  Prejeli smo 17 stripov, ki jih je ustvarilo 16 avtorjev, na koncu pa smo izdali zbirko stripov. Vsi, ki so sodelovali, so dobili izvod. Imeli smo tudi delavnice preko zooma, kar smo letos počeli zelo pogosto. Število udeležencev na delavnicah je bilo sicer nekoliko manjše kot jih imamo, kadar se srečamo v živo,« je z nami delila svojo digitalno izkušnjo. Ne glede na manjši obisk je glede na okoliščine zadovoljna nad odzivom.

Letos so ustvarjali na temo stripa.

V prihodnosti se vidi pri tistih projektih, ki so bolj kreativni, zato ji v Velenju zagotovo ne bo zmanjkalo dela. V najmlajšem slovenskem mestu se namreč obeta izjemno živahno poletje ob novi razgledni ploščadi Vista ter na novo urejenem kopališču ob velenjskem jezeru. »Tudi Mladinski center Velenje ima različne poletne festivale, ki se odvijajo za otroke in odrasle,« je izpostavila poletna središča dogajanja, sicer pa obiskovalcem Velenja predlaga še obisk velenjskega gradu in starega mestnega jedra ter seveda svoje rojstne vasi – Škal.

Besedilo: P. F.

Fotografije: Osebni arhiv

 

 

 

 

Prejšen članekBukovniško jezero z energijskimi točkam
Naslednji članekUvodnik: Doživite pristni stik

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here