Od podjetnih domačinov do aktivnih prostovoljcev

Turistično društvo Mislinja

0
736
Pogled na Mislinjo

Mislinja je podeželska občina, ki leži ob istoimenski reki, od njenega izvira pod Roglo do Dovž, z naselji Mislinja, Šentlenart, Šentilj in Dovže, ter delom od izvira reke Pake do Hude luknje z naselji Spodnji, Srednji in Gornji Dolič. K občini spadajo še više ležeči naselji Paški Kozjak in Završe ter del Pohorja, od Rogle do Kop, z najvišjim vrhom Pohorja – Črnim vrhom (1543 metrov).

Zgodovina društva

Že leta 1938 je bilo v Mislinji ustanovljeno Tujsko prometno društvo. Tedaj se je pet podjetnih gostilničarjev in trgovcev odločilo, da z zloženko v treh jezikih promovirajo svojo dejavnost. Domače in tuje goste so vabili v Mislinjo in okoliške kraje ter na zeleno Pohorje. Druga svetovna vojna in čas po njej sta uničila turizem v kraju, hkrati pa tudi vse prej omenjene podjetnike.

Drugič  je bilo turistično društvo ustanovljeno v šestdesetih letih, a je kmalu prenehalo delovati. V letu 1983 pa je bilo znova ustanovljeno in še vedno deluje. Začelo se je s kuhanjem oglja in večeri ob kopi. Ta je postala tudi simbol društva in tradicijo kuhanja oglja ohranjamo še zdaj ob prazniku občine Mislinja.

V turističnem društvu prostovoljno sodelujejo številni krajani, ki verjamejo, da je društvo za kraj pomembno in koristno. Njegova osnovna naloga je skrb za urejeno in zdravo okolje, v katerem se domačini in gostje dobro počutijo. V vseh teh letih je organiziralo na desetine prireditev, ki bogatijo življenje ljudi v kraju, številne med njimi pa odmevajo tudi zunaj našega kraja in privabljajo v Mislinjo obiskovalce od drugod.

Za ljubitelje kolesarjenja in pohodništva

Dobro označene kolesarske poti po obronkih Pohorja, Paškega Kozjaka, Završ, Doliča in Dovž ter dolinska kolesarska pot, imenovana »Štrekna«, so pravi magnet za ljubitelje kolesarskega turizma. Društvo z lokalno skupnostjo skrbi za urejenost in označbe teh poti. Dolinska kolesarska pot je speljana po trasi nekdanje železniške proge od Doliča do Dravograda in je povezana s  kolesarskimi potmi v Avstriji. Še več, letos je začel voziti Štreknabus s prikolico za kolesa – štirikrat na dan iz Velenja do Labota v Avstriji. Kolesarske poti so razgibane, primerne za vešče, pa tudi manj vešče kolesarje.

Označene imamo tudi številne pohodniške poti: iz Mislinje na Pohorje, na Graško goro, na  Paški Kozjak ter do naravnih znamenitosti in ostalin industrijske in kulturne dediščine našega kraja (Tisnikarjeva rojstna hiša, Zoisova pot, Huda luknja, rimski nagrobniki …).

Osrednje prireditve društva

Prva  prireditev v letu je sankanje v Mislinjskem grabnu, kjer v idiličnem okolju pripravimo progo za sankanje in s traktorji vozimo sankače na začetek spusta. Na cilju zakurimo ogenj v lesenih »šporhertih«, da kuhamo čaj in klobase. Sankanja se udeleži tudi do osemdeset sankačev.

Vsako leto pripravimo pustni karneval po ulicah Mislinje s sprevodom vozov, konjenikov in številnih posameznih ter skupinskih mask. Zanimive vozove pripravijo društva iz naše občine in Mislinjske doline; z njimi na pustni način predstavijo aktualne teme iz domačega kraja, pa tudi politično dogajanje v Sloveniji in svetu.

Sejem sadik in cvetja na zadnjo soboto v aprilu je naša tradicionalna prireditev. Na njem je mogoče kupiti ali  izmenjati semena in sadike cvetja ter povrtnin. To je čas za setev in sajenje, zato je sejem dobro obiskan, TD pa poskrbi tudi za zabavo ter za člane društva, ki lahko brezplačno dobijo vrečo prvovrstnega komposta za dognojevanje svojih posevkov in sadik.

Etnološko prireditev »Košnja pohorskih planj na star način« izvedemo na Rogli v sodelovanju s KUD Vladko Mohorič iz Zreč. Začnemo zjutraj s prihodom koscev, ki pojejo stare pesmi o košnji, grabljice v tradicionalnih starih oblačilih jih pričakajo s pušeljcem, ki ga zataknejo za klobuk svojega kosca. Gospodar košnje in gospodinja pozdravita delavce s šilcem »ta močnega«. Gospodar razloži, kje in kako se bo kosilo in tudi ureže prvo red. Košnja se začne, hkrati pa tudi kuhanje »frouštika« na odprtem ognjišču. Po dobri uri košnje je zajtrk pripravljen. To so koruzni žganci, zabeljeni z grumpi, in vroče domače mleko, gospodar pa pokliče kosce in grabljice k frouštiku. Žgance in mleko ponudimo tudi gledalcem, mimoidočim in tujim gostom, ki letujejo na Rogli. Po zajtrku se košnja nadaljuje. Imamo tudi učitelja, ki goste uči pravilno držati koso in seveda tudi kositi. Prireditev popestrimo s kulturnim programom in družabnimi igrami, popoldne pa nabašemo seno na voz in ga odpeljemo s konjsko vprego. Letos bo ta prireditev že sedmič, 4. avgusta 2019, od 8. ure naprej na Rogli.

Prireditev »Pozdrav jeseni » na Foltanovi kmetiji nad Mislinjo

Osrednja prireditev TD Mislinja je »Pozdrav jeseni«, ki jo letos prirejamo že triindvajsetič na kmetiji Foltan nad Mislinjo. Prireditev je tridnevna, z razstavo najboljših pridelkov, pokušnjami ter kulturnim in družabnim programom. Letos bo od 20. do 22. septembra.

TD zaključi leto z božično-novoletnim sejmom.

Žetev na star način in pot Žige Zoisa

Žetev pšenice

TD Mislinja je v letu 2016 sodelovalo pri vseslovenskem  projektu »Zlata zrnja za novo tisočletje – žetev na star način«, ki ga vodi Turistično kulturno društvo Babinci in ki se prenaša iz kraja v kraj po vsej Sloveniji. V središču Mislinje smo zorali njivico v obliki cveta z naše občinske zastave, zasejali pšenico, ki smo jo prejeli od Zreč, in želi na star način s pestrim dogajanjem ob žetvi in mlačvi ter z razstavo kruha in pekovskega peciva Mislinjske doline. V projekt je bilo vključenih že šestnajst društev. Izbrali smo najlepši klas, ki je imel 69 zrn, za toliko smo povečali število zrn naslednje setve in tako so nasledniki naše prireditve (TD Klopotec) lahko posejali že 3008 zrn pšenice.

Projekt »Zoisova pot« smo pripravili med praznovanjem občinskega praznika občine Mislinja junija leta 2017. Projekt je sovpadel z 270-letnico rojstva Žige Zoisa, ki je bil lastnik plavžev in kovačij v Mislinji. Pripravili in označili smo pot po še vidnih ostankih industrijskih objektov  iz časov železarstva ter jo v zloženki predstavili in na kratko opisali. Začenja se v Zoisovem parku, kjer je nekoč stala mogočna Zoisova graščina, pri skulpturi, na kateri so upodobljeni takrat najpogostejši poklici v našem kraju, to so oglar, kovač in olcer. V parku  je na panoju prikazana tudi zgodovina železarstva od leta 1723 do leta 1900, ko je ta dejavnost zamrla in se je začela razvijati lesna industrija z eno prvih elektrificiranih ozkotirnih gozdnih železnic v  Evropi. Ob tej poti je tudi rojstna hiša našega svetovno znanega slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je bila zgrajena na temeljih nekoč delujočega plavža. Pot sklenemo z ogledom Zilčevega rova, kjer so pridobivali železovo rudo.

Turistično društvo Mislinja redno sodeluje z drugimi društvi v občini, smo tudi član Regijske turistične zveze SAŠKA, tako se povezujemo in si pomagamo pri prireditvah in druženjih.

Drago Pogorevc, predsednik TD Mislinja
Foto: arhiv TD Mislinja

»Pozdrav jeseni 2019«
V petek, 20. septembra, bodo osnovnošolci na kmetiji Foltan pripravili delavnico. Uredili bodo razstavni prostor in ustvarjali na temo koruze. Naslednji dan bo Planinsko društvo Mislinja pripravilo pohod na Paški Kozjak, vrtec Sončni škrat pa bo na Foltanovi kmetiji pripravil delavnico ličkanja koruze in prikaz izdelave izdelkov iz koruznega ličkanja. Nedelja (od 9. do 18. ure) je dan osrednjega dogodka prireditve, predvidene pa so naslednje vsebine: odprtje razstave naj pridelkov, ocenjevanje naj aranžmajev in podelitev priznanj za leto 2019; priprava jedi s koruzo (sodelujejo vsa društva v občini in povabljeni gostje) in pokušnja jedi; ocenjevanje izvirnih aranžmajev; tehtanje največjih pridelkov, kot so buče, pesa, paradižnik …; prodaja pridelkov in prehrambnih izdelkov na stojnicah. Družabni program bodo sestavljali metanje podkve v cilj, hoja s hoduljami in metanje žogic v cilj, predviden pa je tudi kulturni program: nastop folklorne skupine »Završke dečve«, harmonikarja na frajtonarici in nastop ljudskih godcev in pevcev ter razstava kmečkega orodja in naprav, ki so se nekoč uporabljale na kmetiji Foltan.
Prejšen članekStraška jesen
Naslednji članekPo stopinjah pastirjev

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here