Pivška presihajoča jezera

0
300

Krajinski park Pivška presihajoča jezera www.pivskajezera.si leži v kotlini, kjer se rodi burja.

Tam, kjer se lahko najdeš. Fotografija: Erika Kovačič

Ko se pivško podzemlje napolni z vodo, južna pobočja javorniških gozdov odsevajo na gladini 17 presihajočih jezerih. Nikjer na svetu ni na enem območju zbranih toliko presihajočih jezer, ki svojo podobo spreminjajo vsak dan.

Preplet vode, kamna in človeka prikaže naravno in kulturno dediščino v najlepši obliki. V kraških kotanjah je včasih voda, drugič pisani travniki. Izmenjevanje rakcev škrgonožcev in žab, plavajočih med zelenimi travnimi bilkami, z metulji in pticami nad cvetličnimi preprogami je naravna dediščina, ki se je ohranila po zaslugi domačinov, ki so s temi naravnimi danostmi gospodarili tako, da jih niso poskušali spreminjati.

Sibirske perunike na Petelinjskem, Fotografija: Erika Kovačič

Pivška presihajoča jezera so različno velika in vsako od njih ima svoje skrivnosti. Največje med njimi je Palško jezero, ki je, ko je napolnjeno, veliko za kar 300 nogometnih igrišč. Voda se na površju najprej pojavi in se najdlje ohrani v Petelinjskem jezeru, ki je drugo največje v skupini Pivških jezer.

Skozi pivško kotlino počasi vijuga reka Pivka. Izvira v Pivšcah pod Zagorjem, ponika pa v Postojnsko jamo, ki jo je ustvarila v milijonih let. Njeno ime pomeni ‘polje, ki pije vodo’. Tako so po njej poimenovani reka, pokrajina, kraj in občina.

Zaradi edinstvene in zelo dobro ohranjene narave je Občina Pivka leta 2014 ustanovila Krajinski park Pivška presihajoča jezera. Pivška jezera imajo tudi svoj muzej! Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, ki se trenutno širi in prenavlja, bo odprl vrata konec septembra 2023.

Poletno Palsko jezero, Fotografija: Marjan Krebelj

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je odlična vstopna točka v krajinski park. Tu lahko pustite avtomobil in se sprehodite do najbližjega Petelinjskega jezera, nato še nekoliko višje do razgledne točke nanj. Tam vas bo čakala lesena gugalnica in klopce v gaju, kjer boste lahko pozabili na vsakdan, zadihali in se sprostili.

Kravice imajo lep razgled na Petelinjsko jezero. Fotografija: Erika Kovačič

S kolesom ali peš se nato odpravite po kolovozih do Trnja in dlje, na primer do Palškega jezera ali še naprej do Parskega ali Drskovških in Zagorskih jezer. Za raziskovanje Pivških jezer je v turističnoinformativnih centrih in pri turističnih ponudnikih na voljo zemljevid tega območja, ki ne le usmerja po poteh, ampak daje navodila, kako ukrepamo, če srečamo katero od velikih zveri, saj na tem območju živijo vse tri – medved, vok in ris. Prav tako nas zemljevid spodbuja, da smo pozorni na okolico, rastline, živali in na njihove sledi, na koncu sprehoda lahko obkljukamo, katere vrste smo srečali.

Potopljeni borovci na Palskem jezeru, Fotografija: Erika Kovačič

Za mlajše obiskovalce oziroma za tiste, ki so bolj vešči uporabe mobilnih aplikacij, je na voljo brezplačna aplikacija Pivška jezera, ki je dosegljiva v trgovinah Google in Apple. Na aplikaciji je naloženih sedem tematskih poti med jezeri v kar sedmih jezikih (slovenščina, angleščina, hrvaščina, nemščina, italijanščina, francoščina in nizozemščina). Poti lahko izbirate glede na dolžino, ki ste jo pripravljeni prehoditi, ali na posebno zanimanje, zahtevna pa ni nobena in vse so dostopne tudi s kolesom.

Aplikacija deluje tako, da nas vodi po poteh in potkah, hkrati pa opozarja na zanimive točke, pove zanimivosti o jezerih, rastlinah in živalih, ponudi pa tudi zanimive zgodbe. Na primer tisto, kako je nekoč skoraj vsa vas utonila v zamrznjenem Petelinjskem jezeru, ter tisto o našem Martinu Krpanu in njegovi ljubi Sveti Trojici. Tudi pohodniki se radi povzpnejo nanjo, saj nudi čudovite razglede, v spomladanskem in poletnem času pa tudi neverjetno pestrost cvetlic in metuljev.

Robati luk pobarva dno jezera lila, Fotografija Erika Kovačič

Poleti jezera skrivnostno izginejo v kraško podzemlje, namesto vode pa nam narava ponudi čudovite travnike, polne dišečih cvetlic, barvitih metuljev in ptičjih napevov.

Najlepši čas za občudovanje cvetličnih preprog na dnu jezera je prav junij. Drugod redke, ogrožene in izginjajoče vrste tu bujno rastejo: celolistni srobot, ilirski meček, še posebno pa robati luk, ki dno Petelinjskega jezera v tem času obarva v lila barvo.

Raziskovanje Pivških jezer je še bolj izpopolnjeno v družbi lokalnega vodnika. S svojim strokovnim znanjem nas popelje med jezeri, pašniki, čez travnike in skozi gozdove, pripoveduje o naravi in trdoživih domačinih, ki so se stoletja preživljali s tradicionalnim načinom življenja. Zato, če želite resnično doživeti Pivška jezera, se prepustite lokalnemu vodniku. Poiščite pravega poznavalca, ki bo vaše raziskovanje spremenil v nepozabno pustolovščino.

Če bi radi med Pivškimi jezeri kolesarili, a nimate kolesa, vam ga lahko priskrbimo. Gorsko ali električno z ali brez vodnika, po vaši želji.

Med raziskovanjem Pivških jezer boste zagotovo postali lačni. Našli boste kmetije, na katerih se trudijo ohraniti tradicijo lokalne kulinarike in slovijo po izjemnih kravjih in ovčjih sirih.

Raziskovanje Pivških jezer, Fotografija: Erika Kovačič

Pristna lokalna jed na Pivškem je zagotovo krompir v zevnci. Ta tradicionalna jed se pripravlja iz domačega krompirja in kislega zelja, postrežemo ga z ocvirki in klobaso ali jetranco. A tudi brez teh mesnih dodatkov je krompir v zevnci izjemno okusen rastlinski obrok.

Sladoled je ena izmed najljubših poletnih poslastic. V Pivki imate priložnost poskusiti domač sladoled, ki je izdelan iz biodinamično pridelanih jagod.

Tako boste v Pivki poleg odkrivanja čudovite narave in bogate zgodovine imeli tudi priložnost, da se okrepčate s pristnimi lokalnimi dobrotami. Hrana, ki jo boste okušali, je izraz ljubezni do tradicije, ki se prenaša iz roda v rod.

Na Pivškem lahko tudi prenočite v kampih, na turističnih kmetijah, v gostišču ali v zasebnih sobah. Turistični in gostinski ponudniki so zbrani vsi na enem mestu na spletni strani www.visitpivka.si.

Jutro na Sveti Trojici, Fotografija: Jošt Gantar

Pivka je majhen kraj za velika doživetja. Za ljudi, ki jih zanima narava ali zgodovina ali oboje. Park vojaške zgodovine www.parkvojaskezgodovine.si je zakladnica številnih kosov vojaške opreme in pričevanj, zgodb vojská, ki so se na tem prehodnem območju z Mediterana v celinski svet kar vrstile. Dolina reke Pivke s Pivškimi jezeri, razgledni greben Šilentabor, ki jo loči od Košanske doline in Brkinov, pa so tudi raj za kolesarje in pohodnike.

Center o velikih zvereh Dina Pivka www.dinapivka.si nam predstavi življenje medveda, volka in risa, tri največje in najbolj fascinantne zveri, ki prebivajo v naših gozdovih. Obiskovalcem omogoča, da se poglobijo v njihov svet in tako dobijo večje spoštovanje in razumevanje za te veličastne živali.

Prijazno vabljeni na Pivško!

Več informacij:

td.pivka@gmail.com // www.facebook.com/tdpivka

Fotografija na naslovnici: Zjutraj na Petelinjskem jezeru, Fotografija: Jošt Gantar

 

Prejšen članekPred nami so 61. čipkarski dnevi v Železnikih
Naslednji članekČebelarska dediščina turističnega društva Tabor

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here