Po sledeh škrata, čarovnice in magičnih lepot narave

0
212

Ali veste, kaj so bodika, mokovec in hribski urh? Tudi to vam lahko v okviru organizirane skupine razkrijeta škrat Čatež in Hostn’ca cuprn’ca na Zaplaških stezicah. Gre za gozdno učno pot, ki jo najdete na vzpetini Zaplaz nad krajem Čatež pri Trebnjem, blizu znanega romarskega središča, znanega tudi kot ‘dolenjske Brezje’. Zaplaške stezice, s katerima sta povezana tudi Fran Levstik in Simon Ašič, vodijo mimo številnih legend in zgodb, predvsem pa do raznovrstnih drevesnih in rastlinskih vrst.

V TD Čatež pripravljajo dodatna manjša presenečenja za obiskovalce Zaplaških stezic.

Na voljo sta dve trasi – krajša je dolga približno kilometer, daljša pa tri kilometre. Zaradi dostopnosti lahko opravite svojevrsten potep po Zaplaških stezicah. Ob poti se lahko seznanite z gozdnim bontonom, ki opozarja na pravi odnos do gozda in njegovih prebivalcev.

Na voljo sta dve trasi – krajša je dolga približno kilometer, daljša pa tri kilometre.

Spoznate lahko raznovrstna drevesa in rastlinje, bivanjsko okolje mlake in gozdne jase; se povzpnete do Marijinega studenca z vodo, ki je po prepričanju domačinov čudodelna. Medtem vas lahko prestreže Hostn’ca cupr’nca, prava poznavalka rastlin, legend in življenjskih modrosti, in vas mimo Grajske hoste usmeri do najvišjega vrha v občini Trebnje – to je Bajturn s 609 metri. Ob iskanju škrata Čateža, ki se menda velikokrat skriva v votli bukvi, pot vodi tudi do Volčjih jam, kjer si lahko ogledate lovsko prežo, jasli in solnico. Na vas čakajo tudi izjemni razgledi, ki ob lepem vremenu sežejo do Gorjancev in Snežnika.

Ob iskanju škrata Čateža, ki se menda velikokrat skriva v votli bukvi, pot vodi tudi do Volčjih jam, kjer si lahko ogledate lovsko prežo, jasli in solnico.

Zaplaške stezice, katerih osrednji in zaščitni znak je ‘božje drevce’ oziroma navadna bodika, kljub vse večji priljubljenosti med pohodniki ostajajo zavetje narave, ker lahko najdete mir in (p)ostanete čuječi. V Turističnem društvu Čatež pripravljamo dodatna manjša presenečenja za obiskovalce Zaplaških stezic, s katerimi bomo poudarili skrb za naravo, notranji mir in soodgovornost za ohranjanje biotske raznovrstnosti na območju.

Vabljeni torej na Čatež, Zaplaz in Zaplaške stezice. Se vidimo, tudi na www.nacatez.si!

Besedilo: Luka Bregar, TD Čatež

Fotografije: TD Čatež

 

Prejšen članekPod grajsko lipo
Naslednji članekRazgledišče na Strževi domačiji v Škalah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here