Pomurski svetilnik, s katerega seže pogled v štiri države

Razgledni stolp Vinarium Lendava

0
1588
Foto: Biserka Sijarič

Raznolikost reliefa nekdanjega Panonskega morja ponuja možnosti za oddih, sprostitev in aktivno preživljanje prostega časa in za raziskovanje. V osrčju gričevnatega predela lendavsko-dolgovaških goric nad mestom Lendava pa stoji poseben in zanimiv biser, ponos tamkajšnjih ljudi, najvišji slovenski razgledni stolp Vinarium Lendava.

Z višino 53,5 metra ponuja obiskovalcu prečudovit 360-stopinjski razgled, s čimer se zazre v neskončnost ravnice v vseh letnih časih: spomladi s prebujanjem narave in lesketajočimi se rumenimi cvetovi oljne ogrščice, poleti s soncem obsijanimi griči in razkošnimi žitnimi polji ostanka ravnice Panonskega morja, jeseni z živahnostjo in pisanostjo barv ter jesenskih plodov in v zimskem času s poplesavanjem snežink ter ne nazadnje z opazovanjem dih jemajočega sončnega zahoda in lesketanja zvezdnega neba. Poleg tega s pomurskega svetilnika, kakor ga nekateri imenujejo, pogled seže v štiri države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Lendavske gorice Foto: Peter Škrilec

Razgledni stolp s svojim dizajnom ukrade dih. Motiv pletene košare upodablja sožitje prijateljstva in sobivanja različnih narodov na narodno mešanem območju in prepletanje njihovih kultur. Pod razgledno ploščadjo je zastekljeni del, ki ponuja tudi v vremensko manj prijetnih dneh neokrnjen razgled ter je dom različnih razstav. V pritličju stolpa sta trgovinica s spominki in dnevni bar, ki ljubiteljem žlahtne kapljice ponuja različna domača in tuja vina. Ob stolpu ob lesenih hiškah lahko pokusite tradicionalne prekmurske kulinarične dobrote, ki vam – od perecev in gibanice do izvrstnega bograča – razvajajo brbončice. Pozabili nismo niti na malčke, ki lahko svojo otroško radost do igranja in otroškega živžava izživijo na igralih ob stolpu.

Na obisku mogočnega lepotca vam preprosto ne more biti dolgčas. Poleg tega se lahko odpravite po tamkajšnjih vinskih poteh in pokrajino raziščete peš ali s kolesi, pri tem pa se ne pozabite oglasiti pri prijaznih domačinih, pri katerih lahko pokusite pristna vina in druge kulinarične dobrote. Raziščete pa lahko seveda še preostale skrite kotičke tega gričevnatega predela.

Razgledni stolp Vinarium Lendava se lahko pohvali tudi z laskavim priznanjem Sejalec 2016, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke.

Prepustite se očaranosti, prepletanju lepot, gostoljubnosti obmejnega mesta v skrajnem severovzhodnem delu prelepe Slovenije.

Vesna Marton

Prejšen članekMalce abraščice v žepu in amorček bo izstrelil puščico
Naslednji članekNovo, skrivnostno doživetje na Kočevskem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here