Klopce ljubezni vas nagradijo z osupljivimi razgledi

0
554

Po slovenskih vrhovih, tistih bolj dostopnih in obljudenih, so na razglednih točkah v zadnjih letih zrasle prav posebne klopce, ki še dodatno ustvarjajo romantično atmosfero.

Njihove fotografije pohodniki pridno delijo na družbenih omrežjih pod oznako #klopcaljubezni. Praviloma so postavljene na točkah, ki nas na koncu nagradijo z razgledom, vrednim vsakega koraka.

Kdo postavlja klopce ljubezni, za zdaj ostaja zavito v skrivnost. Doslej jih ima 27 krajev v Sloveniji.

Kje jih najdete?

Klopca ljubezni na Veliki Planini, Fotografija: Milena Sintić

Dreveniška gora pri Boču

Boč (978 metrov nadmorske višine), imenovan tudi štajerski Triglav, je strma gora v Krajinskem parku Boč, v Bočkem pogorju, jugovzhodno nad Poljčanami, v jugovzhodnem delu Karavank.

Donačka gora

Donačka gora, katere najvišji vrh dosega 884 metrov nadmorske višine, je na skrajnem vzhodnem delu Slovenije in predstavlja najbolj vzhodne zaključke Karavank.

Grmada nad Krškim

Ena izmed najbolj priljubljenih pohodniških točk v Krškem in okolici je prav gotovo Grmada, ki se s 488 metri dviga nad mestom Krško in ponuja čudovit razgled na levi in desni breg Save.

Lisca

Lisca je ena najbolj priljubljenih izletniških točk v Posavju. Ponuja prelep razgled na Posavsko in Zasavsko hribovje, Dolenjsko, celo na Notranjsko, ob lepem vremenu pa se vidijo še Nanos in Julijci s Triglavom, Pohorje in Donačka gora …

Mestni vrh nad Kočevjem

Mestni vrh (1034 m) je eden izmed vrhov, ki se v pogorju Stojne dvigajo več kot tisoč metrov visoko. Ker je tik za mestom Kočevje, je poleg Fridrihštajna najbolj priljubljen ter skupaj s planinsko kočo ena najpomembnejših rekreacijskih in turističnih hribovskih točk na Kočevskem.

Jeruzalem

Jeruzalem je čudovit kraj z energijskimi silnicami, vinsko cesto, čudovitimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico. Upravičeno nosi ime nebeški kraj. Jeruzalem je z nadmorsko višino 341 metrov najvišji vrh v okolišu. Ob jasnih dnevih pogled seže celo do Blatnega jezera.

Dreveniška gora, Fotografija: Klopceljubezni.si

Lendava

Fotogenično razgledno točko v Lendavi lahko najdete v bližini kapelice Svete Trojice, ki ponuja izjemen razgled na valove vinorodnih lendavskih gričev in eno najbolj obiskanih znamenitosti v Sloveniji, razgledni stolp Vinarium.

Olševa gora

Vznemirljiva, lepa, neokrnjena, polna zanimivosti in nepopisno lepih razgledov. Gora, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj gora. Olševa je tista gora, ki vlada trem koroškim dolinam, Savinjski dolini, koroškemu Remšeniku v Avstriji ter koroški Koprivni.

Velika planina

Le kdo je ne pozna? Velika Planina ponuja številne možnosti za sprehode in daljše pohode, ki jih lahko združite z ogledom naravnih in etnoloških zanimivosti planine.

Kamniško sedlo

Kamniško sedlo oziroma nekoč tudi Jermanova vrata je 1903 metre visok greben oziroma sedlo med Brano in Planjavo, ki velja za enega naših najlepših visokogorskih sedel. Z njega se odpre izvrsten razgled na stene okoliških gora

Dobrovlje

Dobrovlje so raztreseno hribovsko kmečko naselje v Občini Braslovče, znano po samotnih kmetijah in kraških pojavih. Leži na kraški planoti, s katere se odpira čudovit razgled na Spodnjo Savinjsko dolino

Vače

Eno izmed klopic ljubezni lahko najdete tudi na vrhu travnika nad Vačami, ki ga domačini imenujejo ‘Reber’. Do klopce vodi več pešpoti, zato bodo vaši sprehodi vedno zanimivi in razgibani. Če je ne boste našli takoj, ne obupajte, saj bo vaš trud nagrajen s čudovitim razgledom.

Na Primožu

Klopca ljubezni na Ravniku je prva ne le v logaški občini, ampak v tem delu Slovenije. Postavili so jo pri cerkvi sv. Barbare na Ravniku nad Hotedršico, od koder se odpira lep razgled na notranjske gozdove.

S klopce ljubezni na planini Vogar se razlega čudovit razgled na Bohinjsko jezero. Fotografijo: Klopceljubezni.si

Polhograjska grmada

Leži se v osrčju Polhograjskih Dolomitov in je eden od najvišjih vrhov v Polhograjskem hribovju. Na vrhu 898 metrov visoko stoji tudi klop ljubezni, od koder se ob lepem vremenu odpre lep razgled po večjem delu zahodne in osrednje Slovenije. Razgled se odpira na Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, proti jugu na Krimsko hribovje in tudi Ljubljansko barje.

Dovška baba

Dovška Baba je za mnoge ena izmed najlepših razglednih točk v Karavankah. Takoj ko pot preide iz gozda na travnata pobočja, se razpre čudovit razgled po sosednjih vrhovih in v doline.

Golica

Golica je poznana predvsem po narcisah, manj pa je znano, da ima tudi klopco ljubezni, s katere se odpira lep razgled na avstrijsko Koroško ter na Julijce in Ljubljansko kotlino.

Velika Osojnica

Osojnica je priljubljena točka fotografov, zato se pripravite na osupljiv razgled. Velika Osojnica je poleg Ojstrice in Male Osojnice tretji razglednik nad Blejskim jezerom, na katerega se povzpnemo iz Velike Zake.

Vogar

Vogar je najvzhodnejši vrh grebena nad severnim obrežjem Bohinjskega jezera. Priljubljena izletniška točka je postal prav zaradi razgledov in planinskega doma. Klopca ljubezni na Vogarju stoji na razgledni točki, s katere se ponuja fotogeničen razgled na Bohinjsko jezero.

Pomjan

Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342 m). Ime naj bi dobila po nasadih jablan (pomi), ki so nekoč prekrivale okolico zdajšnje vasi. Gručasta vas leži na slemenu širšega gričevnatega hrbta, ki se razteza od vrha Straža (377 m) do vrha Poljane (406 m).

Sabotin

Tam, kjer so v prvi svetovni vojni divjali najhujši spopadi, so danes speljane poti miru. Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Ob njegovem vznožju stoji sloviti Solkanski most čez reko Sočo, predvsem pa je Sabotin poznan po napisu Naš Tito.

Čaven

Severozahodno od Ajdovščine se nad sončno in toplo Vipavsko dolino vzpenjajo strme skalnate stene Čavna, grebena, ki na južni strani omejuje Trnovski gozd. Čaven velja za eno najlepših razglednih točk nad celotno Vipavsko dolino, saj pogled od tam sega vse do Jadranskega morja, jasno pa se vidi čisto vso dolino.

Sv. Lovrenc nad Postojno

Na sedlu, tik pod vrhom, je manjša pred kratkim obnovljena cerkvica sv. Lovrenca. Cerkev je ena najstarejših na Postojnskem, saj se prvič omenja že leta 1391. Jedro cerkve je najbrž romansko, na njej pa so vidni tudi vplivi istrskega stavbarstva. Posvečena je sv. Lovrencu, ki je zavetnik proti požarom.

Z vrha se razprostira čudovit razgled v smeri Postojne in Cerknice (Snežnik, Slivnica, Vremščica).

Ferata Renke

Renke so vasica z osmimi naseljenimi hišami v litijski občini na desnem bregu reke Save ob cesti Litija–Zagorje. Ferata je čisto na koncu zgornjega odseka plezališča, mimo katerega vodi triurna krožna pot. Pod ferato pa vas tudi čaka lep razgled s klopce ljubezni.

Golte

Javorca na Golteh leži na 1465 m nadmorske višine in je del Kamniško-Savinjskih Alp. S te čudovite točke lahko vidimo Mozirje, Nazarje, celo Velenje. Na razgledno točko se pride po lepi nezahtevni gozdni poti.

Rudnica

Če se boste na pot odpravili iz Podčetrtka, vas do vrha čaka le 60 minut umirjene hoje po nezahtevnih pešpoteh, na cilju pa nagrada v obliki osupljivega razgleda na okoliške hribe in gričke. Pri stolpu Zdravja in veselja na vas čaka tudi klopca ljubezni, na kateri lahko naredite nepozabne fotografije, daljnogled in za kolesarje električnih koles tudi polnilnica.

Veternik

Vetrnik (708 m) je razgledni vrh na vzhodnem robu Bohorja v Kozjanskem parku. Leži visoko nad dolino Bistrice in z okoliškim hribovjem spada v zavarovano območje Kozjanskega regijskega parka in območje Natura 2000 Bohor. Na razgledišču Vetrnik, kjer nas poleg čudovitih razgledov na naravo Kozjanskega parka pričakata tudi klopca ljubezni in daljnogled, najdemo pravi biser – suhi travnik, kjer lahko pozno pomladi in poleti naštejemo več kot 50 rastlinskih vrst na m2.

Trikotna jasa

Koča Trikotna jasa Pohorje leži na nadmorski višini 563 m. Na njej je romantična klopca ljubezni s čudovitim razgledom na Maribor.

Besedilo: Po. F.

 

 

 

 

Prejšen članekPrireditev Oglje je črno zlato bo v vsakem vremenu.
Naslednji članekŠmarna gora, najbolj znana razgledna točka v okolici Ljubljane

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here