Pozdravljeni v Jablaniški dolini in na Jablaniški poti

0
21

Pozdravljeni v slikovitih vaseh ob desnem bregu reke Save, ob Jablaniškem potoku in ob potoku Reka. Vsem vasem je skupno, da so neločljivo povezane z naravo in s svojim edinstvenim značajem vpete v območje, ki ga imenujemo Jablaniška dolina. To so kraji, kjer se vsaka dežna kapljica steka in poveže z drugimi v Jablaniški potok, ki hiti po Jablaniški dolini.

Ob njegovi poti najdemo vasi: Breg, Tenetiše, Gradiške Laze, Spodnja in Zgornja Jablanica, Selšek in Cerovica. Na obronkih doline se razprostirajo razčlenjene vasi in zaselki: Jablaniške Laze, Bukovica, Dolgo Brdo, Gradišče, Prelesje in Zelenec. Ko jih obiščemo, uživamo v čudovitih razgledih na vse strani neba.

Ponosni smo na obdelane kmetijske površine, negovane gozdove in ocvetličene domove. Bujni zeleni gozdovi po obronkih doline so dodana vrednost lastnikom kmetij, poleg tega tudi odlično izhodišče za rekreacijo in sprostitev nas, domačinov, in seveda naših obiskovalcev. Vse leto se lahko odpravite na markirano pohodniško pot – Jablaniško pot. V toplejšem obdobju leta pa je razgibana pokrajina kot nalašč za kolesarske podvige po asfaltiranih ali makadamskih poteh. Imamo tudi prenočitvene kapacitete, zato si lahko za obisk naših krajev vzamete dovolj časa …

Značilno podobo pokrajine ustvarjajo travniški sadovnjaki. Poleg znamenitih cerkva je tu mogoče najti kaščo, toplar in tradicionalno sušilnico sadja. V dolini sta tudi pomembni arheološki najdišči Roven in Cvinger.

Odkrijte lepote Jablaniške doline, kjer se tradicija in narava srečujeta v popolnem sožitju.

Tu je v območju Natura 2000 zaščiteno bivališče netopirjev, v Jablaniškem potoku živi rak piškur –obloustek, ob Savi domujejo ogrožene ptice, kakršna je npr. žagarica.

Odkrijte lepoto Jablaniške doline, kjer se tradicija in narava srečujeta v popolnem sožitju. Vsaka vas v tej dolini je kot samostojno poglavje v knjigi, ki jo lahko doživite in raziskujete. Dobrodošli v tem čarobnem kotičku srca Slovenije!

Društvo za razvoj podeželja Laz, ki letos obeležuje 20 let delovanja, je upravljalec pohodniške Jablaniške poti. Letos bo Društvo LAZ organiziralo že 19. pohod po vrsti po njej, ki bo 6. aprila. Pohod poteka tradicionalno vsako prvo soboto v aprilu, drugače je pot lep izlet v vseh letnih časih.

Potek poti:

V Zgornji Jablanici se pri gasilskem domu, kjer stoji informativna tabla, podajte v hrib mimo cerkve sv. Ane, ki je zanimiva za ogled, in naprej po gozdu do Jablaniških Laz, kjer si privoščite prvi postanek. Ko pridete na ravnino, vam bodo prijazni domačini s kmetije Pr’ Gustelnu ponudili kaj za pod zob. Ko boste nadaljevali pot, boste na desni strani opazili staro sušilnico sadja, ki je bila včasih zaradi močne sadjarske tradicije nepogrešljiv objekt pri vsaki hiši. Pot nadaljujte proti Bukovici, kjer se Pr’ Lesari lahko odžejate. Sledite markacijam in prispeli boste v zaselek Prelesje, kjer vam ob lepem vremenu oko seže daleč po naši domovini. Prispeli ste do kontrolne točke, kjer si boste lahko žigosali pohodniške kartončke, ki ste jih prejeli na startu v Jablanici. Na kmetiji Pr’ Kavc vam bodo ponudili več vrst potice ter domači kruh. Pot vas bo nato pripeljala do Mamolja ter do ogleda vredne cerkve sv. Janeza Krstnika. Ali si boste izbrali malo krajšo pot, ki je tudi markirana, in se izognili delu asfaltirane ceste. Oznaka jabolka vas bo nato pripeljala do Zelenca, kjer pri Oblak lahko potešite žejo. Čaka vas le še vzpon do cerkve sv. Marije Magdalene in nato spust v vas Gradišče. Tam bodo za vas poskrbeli na Eko kmetiji Pr’ Kokolj ter Eko domačiji Vovk. Slednja v poletnem času organizira tabore za otroke. Preden se spustite v dolino, se ustavite še pri domačiji spominov, kjer si oglejte stare družinske fotografije ter ohranjene starine. Le slabe pol ure je do vasi Zg. Jablanica. Sredi vasi si oglejte staro Majčevo kaščo, kjer še danes shranjujejo pridelke. S povratkom do gasilskega doma v Jablanici boste strnili pot, ki meri 16 km in ima 300 m višinske razlike.

Pri domačiji spominov si oglejte stare družinske fotografije.

Jablaniška dolina ima veliko naravnega bogastva za doživljajske produkte. Prek pohodništva lahko izkoristimo svoje naravne in kulturne danosti. Z Jablaniško potjo se želimo priključiti 700 registriranim tematskim potem po Sloveniji. Z dobro interpretacijo bomo poskrbeli, da bodo pohodniki bolje spoznali naše kraje in podkrepili doživetje ob poti. Tako kot so kolesarske, konjeniške, planinske in druge poti, so tudi tematske pomemben del turistične ponudbe, ki prispeva k zadovoljstvu gosta. Tematske poti prav gotovo prispevajo k razvoju zelenih in odgovornih proizvodov.

Besedilo: Mojca Hauptman

Fotografije: TIC Litija

Prejšen članekV Baški grapi se rojeva gozdna učna pot
Naslednji članekDom gozdne kulture v Radljah ob Dravi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here