Dom gozdne kulture v Radljah ob Dravi

0
136

Gozdovi so zaklad, ki bogati naše življenje in nam nudi edinstveno izkušnjo povezovanja z naravo. V srcu idiličnega okolja občine Radlje ob Dravi je pravi dragulj – Center za sonaravno in trajnostno gospodarjenje z gozdovi, imenovan Dom gozdne kulture. Ta edinstvena pridobitev, ki je zaživela v sodelovanju s Pro Silvo Slovenije, Pahernikovo ustanovo in drugimi partnerji, ponuja izjemno priložnost za odkrivanje skrivnosti gozdnega življenja in spodbuja odgovorno ravnanje z gozdnim okoljem.

Odprtje centra, ki sega v oktober 2022, predstavlja pomemben mejnik za lokalno skupnost in širše območje, saj ustvarja novo turistično, izobraževalno in trajnostno stičišče za vse generacije obiskovalcev. Dom gozdne kulture vabi k raziskovanju sonaravnega gospodarjenja z gozdovi z različnimi aktivnostmi, kot so ekskurzije, predavanja in delavnice, ki ponujajo edinstven vpogled v stoletja dolgo tradicijo sonaravnega gospodarjenja v Pahernikovih gozdovih ter delovanje mednarodnega združenja Pro Silva, ki promovira sonaravno gozdarstvo po svetu.

Dom gozdne kulture. Fotografija: ŠKTM Radlje ob Dravi

V neposredni bližini Doma gozdne kulture je Muzej Radlje ob Dravi. Muzej, ki tukaj deluje od leta 2012, je del Koroškega pokrajinskega muzeja in poleg Doma gozdne kulture predstavlja pomembno točko, kjer se prepletajo lokalna dediščina, zgodovina kraja ter bogata zapuščina gozdarstva. Stalne razstave in zbirke v muzeju obiskovalcem razkrivajo zanimivo zgodovino tega območja, ki je tesno povezana z življenjem in delom ljudi med Kozjakom, Pohorjem in dolino reke Drave.

Poseben poudarek v muzeju je namenjen gozdarski dediščini in zapuščini inženirja Franja Pahernika, ki je bil ključen v uveljavljanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi v Dravski dolini. S svojim delom in idejami je zaznamoval zgodovino gospodarjenja z gozdovi ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Do druge svetovne vojne je bil gonilna sila razvoja Dravske doline in Pohorja. Z vojno in nato novim povojnim režimom v Jugoslaviji pa se je življenje družine korenito spremenilo. Prizadela jih je razlastitev njihovega premoženja, ki jim je bilo po osamosvojitvi Slovenije vrnjeno. Hčerka Vida Ribnikar, edina dedinja, je iz ljubezni in spoštovanja do očeta, njegovih idealov gozdarstva in domovine leta 2005 ustanovila Pahernikovo ustanovo ter ji po svoji smrti podarila vse podedovane družinske gozdove v izmeri 552 ha z namenom, da se v njih strokovno in sonaravno gospodari, štipendira študente gozdarstva, podpira raziskovalne in izobraževalne projekte ter ohranja spomin na rodbino Pahernik.

Spominska soba družine Pahernik, Fotografija: Tomo Jeseničnik

Poleg dediščine in zgodovine kraja Muzej Radlje ob Dravi gosti tudi različne dogodke in dejavnosti, namenjene izobraževanju in ozaveščanju javnosti o pomenu gozdov ter trajnostnem gospodarjenju z njimi. Tako Muzej in Dom gozdne kulture oblikujeta edinstven prostor ohranjanja preteklosti in prostor za izmenjavo idej in znanja o prihodnosti gozdov.

Velika gozdnatost prostora občine Radlje ob Dravi in celotne površine Krajevne enote Radlje Zavoda za gozdove (ZGS KE Radlje) ponuja tudi številne možnosti promocije slovenskega gozdarstva z izvajanjem gozdne pedagogike in turizma v gozdnem prostoru.

Zgodovina delovanja ZGS KE Radlje pri promociji gozda in gozdarstva sega daleč nazaj. V gozdovih pri Radljah ob Dravi so kmalu po letu 1960 pričeli izvajati terenski pouk za študente gozdarstva, temu so sledile številne strokovne ekskurzije za domače in tuje gozdarske strokovnjake. Ker so gozdni prostor na Suhem vrhu pri Radljah obiskovali razen gozdarjev še številni drugi obiskovalci, so gozdarji želeli najbolj priljubljeni predel gozda obiskovalcem še bolj približati. S tem namenom so 1998 naredili Gozdno in zgodovinsko učno pot Stari grad Radlje ob Dravi. Pot že več kot četrt stoletja navdušuje tako domače kot tuje ljubitelje narave. Ta edinstvena pot namreč združuje naravne in kulturne znamenitosti ter omogoča pristno doživetje gozdnega okolja. Z označenimi drevesi in grmi v radeljskem parku, razglediščem s Kalvarije ter ruševinami Starega gradu obiskovalcem ponuja nepozabno potovanje po zgodovini in lepoti gozdov.

Pedagoške gozdne delavnice, Fotografija: Eckart Senitza

Poleg tematskih poti, ki se vijejo skozi bogate zelene kulise, se tudi ljubiteljem kolesarstva odpirajo neomejene možnosti raziskovanja. Skozi Radlje ob Dravi poteka slikovita Dravska kolesarska pot, ki jo lahko kolesarji nadgradijo s kolesarskimi potmi po Pohorju in Kozjaku. Kolesarske poti so urejene in označene po grebenih obeh hribovij in speljane vse do naše lepe dravske doline. Slikoviti razgledi vabijo obiskovalce. Kadarkoli se bomo po poteh sprehodili ali zapeljali, bomo odkrivali nove kotičke, nove dragocenosti narave. In če bomo imeli srečo, zaslišali tudi pozdravni skovik velike uharice, ki že leta gnezdi na našem prostoru.

Besedilo in fotografije: Občina Radlje ob Dravi

Prejšen članekPozdravljeni v Jablaniški dolini in na Jablaniški poti
Naslednji članekZeliščarski center JV Slovenije: oaza narave, miru, kulture in izobraževanja v gozdnem prostoru

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here