Primer dobre prakse: Kdo ima lepše brke: Cankar, Plečnik ali Jakopič?

0
543

»Jože Plečnik, Ivan Cankar in Rihard Jakopič so bili vsak po svoje drzni in brkati. Kot véliki umetniki so za vedno zaznamovali Ljubljano in Slovenijo. Spoznajte njihovo ustvarjalno moč, skrivnosti mesta in posebnosti slovenskega značaja. Potovanje skozi čas, v katerem se iz turistov spremenite v raziskovalne kolesarje,« s temi besedami so v cvetočih časih ljubljanskega turizma vabili na t. i. Brko turo, kolesarsko avanturo, med katero so obiskovalci hkrati spoznavali slovensko prestolnico in našo kulturno dediščino.

Fotografija: Aljoša Rebolj

Na Brko turo so obiskovalce popeljali arhitekt, pisatelj in slikar. Začenjala se je z ogledom Plečnikovih mojstrovin v središču mesta in nadaljevala pri njegovi knjižnici. Sledil je ogled umetniškega dvorišča Križank in obisk Brivca, mojstra umetnosti oblikovanja brk v Ljubljani.

Fotografija: Andrej Tarfila

Kolesarska avantura se je nadaljevala v Krakovu, kjer se je rodil Jakopič in so ga včasih imenovali kar ‘Solatna vas’. Nato so odkolesarili mimo obzidja iz časov starega Rima vse do Cankarjevega doma, ekskurzija pa je vključevala tudi obisk Narodne galerije z Jakopičevimi deli.

Rihard Jakopič

 Vrhunec je predstavljal sprehod na Rožnik, na katerem je Plečnik postavil os svojega načrta za popolno prenovo Ljubljane, Cankar pa preživel najboljša leta. Na vrhu sta obiskovalce pričakala Cankarjev najljubši čaj ali skodelica kave ter košček potice.

Jože Plečnik

Finalna etapa je bil spust do razgleda na znamenito promenado v Parku Tivoli, ki jo nekateri imenujejo po Jakopiču, drugi pa po Plečniku. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v starem avstro-ogrskem dvorcu je obiskovalce  pričakalo veliko presenečenje brkatih velikanov slovenske kulture.

Ivan Cankar

Hudomušno dogodivščino je Easy Jet Traveler leta 2018 izbral za najboljšo kolesarsko turo v Evropi. Pod neobičajno in inovativno doživetje Ljubljane so se podpisali pri Turizmu Ljubljana.

P.F.

 

Prejšen članekLiški pustje vpisani v register nesnovne kulturne dediščine
Naslednji članekPočitniška idila na Krvavcu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here