Razgled z gradu Vurberk

0
309

Nekje na pol poti med Mariborom in Ptujem, na levem bregu Drave v Občini Duplek, leži grad Vurberk, njegov še ohranjen in sedaj v celoti obnovljen del: spodnje dvorišče z vhodnim portalom, dve manjši poslopji in del obzidja. Na notranjem dvorišču je urejen privlačen prireditveni prostor z razgledno ploščadjo. Z nje se ponuja eden najlepših, za domačine pa gotovo najlepši razgled daleč naokrog.

Vse od Kozjaka, Pohorja, Boča, Donačke gore in v lepem vremenu do Slemena, celotno Dravsko polje zajame pogled z gradu.

Prvi uradni zapis o gradu Vurberk sega v leto 1238, takrat so ga je od salzburške nadškofije dobil v last grofje Hollemburški. V času obstoja gradu se je tukaj zamenjalo veliko lastnikov, grofje Ptujski, eni najvplivnejših, grofje Stubenbergi, Attemsi ter Herbersteini, ki so bili tudi zadnji lastniki gradu pred njegovim žalostnim koncem.

Na notranjem dvorišču je urejen privlačen prireditveni prostor z razgledno ploščadjo.

Zgodovina gradu je pestra in zanimiva od začetka pa vse do odprtja enega najmodernejših pljučnih sanatorijev tistega časa na Vurberku, ki ga je uredilo društvo ruskega Rdečega križa, in sicer med letoma 1921 in 1941 do bombardiranja gradu s strani zaveznikov leta 1945.

Od leta 1979, ko so na pobudo Turističnega društva Vurberk obnovili še ohranjeni del gradu in uredili tribuno na notranjem dvorišču, se na gradu odvijajo razni kulturni dogodki, gledališke predstave, koncerti in vsem dobro znan Vurberški festival narodno-zabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in dvo- ali večglasnim petjem.

V zadnjih letih je bil grad Vurberk temeljito obnovljen s strani Občine Duplek in Ministrstva za kulturo RS.

Pogled izza grajske line in s platoja nad grajsko tribuno

In kaj vse lahko doživite na gradu Vurberk in v Občini Duplek?

Veliko. Čudovit razgled z grajske ploščadi nad tribuno, ogled panojev s predstavitvijo bogate zgodovine Vurberka od nastanka do današnjih dni, tik zraven je eden lepših adrenalinskih parkov, čudovite sprehode v senci vurberških gozdov, obisk sobe pobega, ogled obnovljene cerkve Device Marije Vnebovzetne, v kateri so zanimive podobe na cerkvenih zidovih, med njimi rimski nagrobnik s podobo keltske ženske in nagrobniki z reliefi vurberških graščakov.

Seveda pa lahko v Občini Duplek preživite tudi prav prijeten dan z ogledom cerkve Svete Barbare v Koreni, z obiskom Wake parka v Spodnjem Dupleku, z ogledom smučarske skakalnice v Jablancah, cerkve, posvečene Svetemu Martinu v Dvorjanah, krajinskega parka Drava in ob ogledu veliko lepot, ki vam jih lahko pokažemo.

Ob vsem tem okušajte dobrote naših lokalnih ponudnikov in odlično vino naših vinarjev.

Pridite na Vurberk in si oglejte sončni zahod, res je čaroben.

Še veliko več pa vam bomo povedali, ko nas boste obiskali.

Besedilo in fotografije: Violeta Vogrinec, TD Vurberk

Prejšen članekGrički in vzpetine Zagorske doline
Naslednji članekPraznično, slastno in veselo v čudoviti slovenski Istri

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here