Razgledna točka na Polževem

0
391

Polževo je ime planote, 4 km oddaljene od avtoceste v Višnji Gori, ki se razprostira nad vasjo Zavrtače pod cerkvijo Sv. Duha. To pomeni, da ime Polževo ni ime vasi, niti ni ljudsko oziroma ledinsko ime, čeprav nas table na avtocesti in v nadaljevanju prek Višnje Gore usmerjajo na Polževo. Ime je bilo nekako ‘umetno’ ustvarjeno v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je se je na tej planoti uredilo smučišče in zgradilo smučarski dom, kar je pomenilo tudi prve zametke turizma v teh krajih. Žal je bil dom med vojno požgan. Leta 1952 so prizadevni krajani začeli izgradnjo novega objekta in hitro je stal nov hotel.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so se na polževski planoti pojavili prvi vikendi. Nič nerazumnega, če pomislimo na pravljične razglede, svež zrak in prelepo naravo. Danes to ni več le vikendaško naselje, saj je večina tu naseljenih stalno, celotna planota pa je priljubljena točka za pohodnike, kolesarje, sprehajalce in obiskovalce, ki se pripeljejo z avtomobili.

Cerkev Sv. Duha

Leta 1986 je bilo ustanovljeno Turistično društvo Polževo. Društvo deluje na Kriško-polževski planoti in obsega naslednje vasi: Pristava, Kriška vas, Nova vas in Zavrtače. Člani društva so takoj začeli urejati celostno podobo kraja. V sodelovanju z drugimi društvi in krajani se trudimo za bogatitev našega okolja, za lepše in prijetnejše bivanje prebivalcev planote, tako kot tudi vseh obiskovalcev našega kraja, pravijo. Društvo je s svojimi akcijami in prireditvami aktivno vse leto. Skupaj s Turističnim društvom Višnja Gora smo pred dobrim desetletjem uredili gozdno učno pot, ki je dolga šest kilometrov in teče po prvi polovici Jurčičevega pohoda, na katerem sodeluje tudi TD Polževo in je organiziran vsako prvo soboto v marcu. Na 26 ličnih lesenih informativnih tablah so vpisane posamezne vrste dreves, premer debla in njihova višina, nadaljujejo.

Ob glavni cesti je postavljenih kar nekaj klopi, kozolcev ter smerokazov z okrasnimi cvetličnimi koriti, za kateri skrbijo prizadevni člani društva. Na smerokazih so napisana stara ledinska imena področij, ki so jih poimenovali tu živeči predniki, ko so obdelovali polja in travnike. Marsikateri na novo priseljeni prebivalci ta ledinska imena danes poimenujejo kot ulice. Pred nekaj leti je društvo poleg vsakega smerokaza namestilo tudi tablo s hišnimi številkami, kar v mnogočem olajša iskanje naslovnikov. Vsako leto društvo v začetku septembra organizira tako imenovani Krevsov tek po polževski planoti. Ivo Krevs je bil atlet, doma iz Višnje Gore, ki je bil v času med obema svetovnima vojnama večkratni prvak Jugoslavije in tudi balkanski prvak. Prav tako je zaslužen za začetek gradnje zdajšnjega hotela na Polževem, ki je postavljen na pogorišču prejšnjega. Večina 11-kilometrske proge je speljana po stezah in travnatih poteh polževske planote, le nekaj sto metrov tekači tečejo tudi po asfaltu. Prireditev bo letos že 18. po vrsti in privabi res veliko število tekmovalcev.

Takoj po ustanovitvi društva so njihovi člani začeli tudi vzdrževanje in olepševanje prostora okoli razgledne točke.

Tudi po zaslugi nekaj zanesenjakov TD Polževo je bilo ob prelomu tisočletja na Polževem ponovno organizirano smučanje, postavljena je bila vlečnica in celo osvetlitev proge za nočno smučanje. Več let so potekala tudi smučarska tekmovanja v organizaciji TD Polževo, žal pa je v zadnjih letih ta športna panoga ponovno zamrla, saj bi bilo potrebno za ponovno aktiviranje sodelovanje večjega števila deležnikov, za kar trenutno v danih razmerah ni prave volje in zanimanja.

Ko so na polževsko planoto prihajali različni obiskovalci, so se nedaleč od Kriške vasi pogosto ozrli proti zahodu, jugu in tudi severneje, saj se je v blagem levem ovinku nudil izreden pogled na proti Grosuplju in ljubljanski kotlini, v lepem vremenu pa je malce desno od Ljubljane izredno lepo viden tudi Triglav, še malo bolj desno Kamniške Alpe, levo pa kočevski gozdovi in dolgo v pomlad bela kapa Snežnika. Zato so na tem mestu malce razširili cestni ovinek, zasadili nekaj dreves in že leta 1955 postavili razgledno točko. Takoj po ustanovitvi društva so njihovi člani začeli tudi vzdrževanje in olepševanje prostora okoli razgledne točke. Zasajeni sta bili dve smreki in dve lipi, na spodnjem delu pa živa meja. Ob sami razgledni mizici sta bili postavljeni dve klopi, kjer lahko obiskovalci posedijo, in večji kozolček z informativno tablo.

Pri razgledni točki je TD Polževo lani namestilo tudi novo barvno panoramsko tablo.

Leta 2002 je bila razgledna mizica v celoti obnovljena, leta 2007 pa je bil na Kriško–polževski planoti predan v uporabo nov vodovod. Ob tej priložnosti je na razgledni točki svoje mesto dobil tudi pitnik. To je bila vsekakor pomembna pridobitev, saj, predvsem v toplejših dnevih, popotnikom in obiskovalcem nudi prijetno osvežitev s hladno vodo. Polževo, ki leži na nadmorski višini približno 600 metrov, je namreč zelo priljubljena točka kolesarjev, predvsem iz grosupeljske in ljubljanske smeri, in prav ti se na pitniku najpogosteje osvežijo in si natočijo svežo vodo za nadaljevanje poti.

Pri razgledni točki je TD Polževo lani namestilo tudi novo barvno panoramsko tablo, saj stara ni več odražala resničnega stanja, ker se je število prebivalcev in objektov v zadnjih dveh desetletjih močno povečalo. Z zračnega posnetka je lepo vidna celotna planota z označenimi vasmi in ledinska imena posameznih zaselkov. Petdeset metrov pred razgledno točko iz smeri Kriške vasi je postavljen nov smerokaz z napisom ‘razgledna točka’ tudi v angleškem jeziku.

Leta 2002 so v celoti obnovili tudi razgledno mizico.

V razgledih, ki jih nudi naša razgledna točka, pa ne uživajo samo obiskovalci naše planote, tudi domačini, ki tu živimo, radi posedimo na klopcah in občudujemo naravo, ki z vsako spremembo vremena nudi nekaj novega. Predvsem v jesenskem ali zimskem času, ko se v nižinah in kotlinah zadržuje megla, naša planota pa je obsijana s soncem, lahko občudujemo igro narave, ko iznad morja megle gledajo alpski vrhovi s Triglavom na čelu, Kamniškimi Alpami in drugimi vršaci. A te podobe ne ostanejo zapisane le v naših srcih, obiskovalci jih ujamejo v objektive in se širijo v dolino in po svetu prek družbenih omrežij in drugih medijev. Slogan občine Ivančna Gorica je ‘Prijetno domače’, in če se želite počutiti domače, nas obiščite, počutili se boste tudi prijetno.

Besedilo: Jože Ulčar, TD Polževo

Fotografije: TD Polževo

Na naslovni fotografiji Nova vas pozimi, v ozadju Julijske Alpe s Triglavom.

Prejšen članekIzlet za splet: Digitalna odkritja Slovenije
Naslednji članekLipi na Brezovi Rebri

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here