Lipi na Brezovi Rebri

0
290

Lipi na Brezovi Rebri pri Dvoru sta mogočni drevesi izjemnih dimenzij razglašeni za naravno vrednoto, ki rasteta pred nekdanjo Turjaško gozdarsko kočo.

Lipi sta na skupnem rastnem prostoru sooblikovali mogočno krošnjo ter sta ravno zaradi tega neločljivo povezani.

Deblo debelejše lipe meri v prsnem obsegu 520 cm, deblo tanjše pa 370 cm. Debelejša lipa se uvršča med debelejše lipe na Dolenjskem.

Mogočni lipi na Brezovi Rebri

Lipi sta po ocenah stari več kot 200 let, saj je nedaleč stran stala mogočna stavba, kjer so imeli Turjačani – Auerspergi svoj sedež gozdarskega revirja za gozdove na Ajdovški planoti.

Na dan Zemlje, 22. aprila 2017, so v sodelovanju med Zavodom za gozdove, Zavodom za varstvo narave, Občine Žužemberk in Turističnega društva Suha krajina iz Žužemberka svečano odkrili obnovljeno informacijsko tablo in tako počastili ti izjemni lepotici.

Odkritje info table Naravna vrednota.

Ob tem je zanimivo navesti, da je v Občini Žužemberk kar 6 naselij, katerih imena izvirajo iz besede lipa: Podlipa, Mali Lipovec, Srednji Lipovec, Veliki Lipovec, Malo Lipje in Veliko Lipje, kar daje vedeti, da je bila lipa v Suhi krajini izjemno cenjeno in spoštovano drevo.

V stoletjih se je tako med človekom in drevesi vzpostavila vez, ki jo je vredno ohranjati ter z odgovornim ravnanjem poskrbeti, da bosta lipi še dolgo znamenitost Brezove Rebri in Suhe krajine.

Besedilo in fotografije: Vlado Kostevc, predsednik TD Suha krajina

 

Prejšen članekRazgledna točka na Polževem
Naslednji članekGrički in vzpetine Zagorske doline

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here