»Sigdar v gesen, da krumči so zreli, dödoli bejli küjajo se …«

Kulturno turistično društvo Puconci

0
1503

V občini Puconci, eni večjih občin v severovzhodnem delu Slovenije, je osrednje naselje istoimenska vas – Puconci. Vas, v kateri se je v preteklosti začel širiti duh reformacije, ki so jo tedanji prebivalci sprejeli s srcem in dušo. Pred kratkim smo tako v Puconcih praznovali 500-letnico reformacije, ki je prinesla novosti in vnesla temeljite spremembe na vsa področja človekovega družbenega življenja.

Evangeličanska cerkev iz 18. stoletja
Foto: sl.wikipedia.org

Puconci so bili poleg Ljubljane in Rašice slovenski kraj oziroma mesto reformacije. S tem smo eno od 68 mest v Evropi, ki jim pripada ta laskavi naslov. Osrednjo slovesnost ob veliki obletnici reformacije smo imeli konec letošnjega januarja. Obiskovalci Puconcev pa si lahko vse dni v letu ogledajo evangeličansko cerkev, spominski dom Štefana Küzmiča (slovenskega pastorja, učitelja, pisatelja in prevajalca; 1723–1779) in spominski steber, ki so ga postavili leta 1933 ob 150-letnici prve božje službe v Puconcih.

Bogata kulturna tradicija

V vasi Puconci deluje tudi Kulturno turistično društvo (KTD) Puconci. Kulturno življenje v Puconcih ima dolgoletno tradicijo. V času med svetovnima vojnama je bilo dejavno Društvo kmečkih fantov in deklet. Po drugi vojni je delovalo izobraževalno umetniško društvo, ki se je kmalu preimenovalo v Prosvetno društvo. Med letoma 1952 in 1955, ko so bili Puconci občinsko središče, so v okviru tega društva organizirali Puconske kulturne dneve. Tudi pevski zbor v Puconcih ima že skoraj polstoletno tradicijo.

Jeseni leta 1997 je na pobudo vodstva KS Puconci ponovno zaživelo Kulturno turistično društvo, ki je v dveh desetletjih obstoja pripravilo vrsto predavanj, tečajev, kulinaričnih razstav, pa do majskega Puconskega senja, Veselih večerov in odmevne, zdaj že tradicionalne kulinarične prireditve Dödolijada in Kulinarične razstave za zlato kijanco.

Tudi žanje in mlati se po starem
Foto: arhiv KTD Puconci

Po teh dveh je KTD Puconci znano v lokalnem okolju in širše v Sloveniji. Vsako prvo nedeljo v oktobru se zberejo kuharji po duši in srcu, ki se preizkusijo v kuhanju dödolov v kotlu na ognju. Na športnem igrišču pri puconski osnovni šoli se zbere približno trideset kuharskih ekip, ki se pomerijo v pripravi pravih prekmurskih dödolov. S tem dogodkom ohranjamo tradicijo priprave prekmurske kulinarike na star način. V zadnjih dveh letih pa smo izvedli tudi dogodka Žetev in Mlatitev po indašnjo, kjer obiskovalcem predstavimo žetev in mlatitev na stari način.

Najodmevnejša prireditev KTD Puconci: Dödoljada
Foto: arhiv KTD Puconci

Letos bo Dödolijada prav posebna

KTD Puconci sestavljamo prostovoljci, ki si prizadevamo, da bi naše dogodke spoznalo čim več obiskovalcev Prekmurja. Z veseljem se odzovemo povabilu na dogodke, kjer se pomerimo v kuhanju različnih prekmurskih kulinaričnih posebnosti, z željo, da predstavimo našo Dödolijado in povečamo krog ljubiteljev priprave dödolov  v kotlu na prostem. KTD Puconci letos praznuje 20-letnico obstoja, zato pripravljamo za 14. Dödolijado številne novosti in spremembe, zaradi katerih se bo zapisala z veliki črkami v dogodke v občini Puconci v letu 2017. Za  konec pa mi dovolite, da vas z Dödolovo himno povabim na našo tradicionalno prireditev.

»Sigdar v gesen, da krumči so zreli, dödoli bejli küjajo se.
Ognji gorijo, kotli visijo, v njij pa dišejče gesti zavrej.
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Prijdi pa koštaj pa se nagej – drüjgin naprej povej!
Krumpič pa mela, masna zabela – žganik se leži po guti škalij.
Malo rdečke ali pa šöra, ka ti v želouci lipou obleži.
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Oženjeni žganjki, žganci s krumpirjem …
, dödoli majo pač dosta imen.
Naj bo po slavsko ali vogrsko – porcijo z gustošon sigdar pogen!
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Hamburger, pica … v črejvi te smijca, tou ti pač doktor sakši povej.
Gda je težava slaba prebava, dragi prijatel – žganike gej!
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.«

(Spesnil po Gondoli: Milan Zrinski)

Vesna Maučec, predsednica KTD Puconci

Prejšen članekDobrodošli v objemu Polhograjcev
Naslednji članekČudovita narava, ščep zgodovine in malha legend

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here