Šmarna gora, najbolj znana razgledna točka v okolici Ljubljane

0
381

Šmarna gora je 669 m visok vrh severozahodno od Ljubljane. Na vrhu se nam odpre lep razgled na Gorenjsko, del Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, po Ljubljanski kotlini in celo na Dolenjsko s Trdinovim vrhom.

Na Šmarno goro vodi več kot 20 označenih poti, za katere skrbi Planinsko društvo Šmarna gora. Vzpon na Šmarno goro traja od pol do nekaj več kot ene ure, odvisno od poti, ki si jo izberete.

Na vrhu poleg gostilne stoji še baročna cerkev Matere božje, sezidana v prvi polovici 18. stoletja. V njej je služboval tudi sloviti ‘triglavski župnik’, duhovnik, skladatelj in planinec Jakob Aljaž, domačin, rojen v vasici Zavrh ob vznožju hriba. Najstarejša znamenitost na Šmarni gori je kužno znamenje, ki so ga postavili preživeli v bojih proti Turkom in kugi. Na vrhu je tudi znameniti zvonček, ki naj bi tistim, ki nanj pozvonijo, uresničil skrite želje.

 Vsi prebivalci ob vznožju smo tesno povezani s Šmarno goro, ki nam predstavlja sprostitev po napornem delovnem tednu, rekreacijo, umik v naravo, pogovor na vrhu ob kozarcu šmarnogorskega čaja in najlepši razgled v vseh letnih časih.

Naše Turistično društvo Šmarna gora – Tacen je s Šmarno goro še posebej povezano, saj je s pomočjo nekaterih lokalnih društev več kot tridesetkrat organiziralo legendarno prireditev Planinska pesem na Šmarni gori.

Na Šmarno goro vodi več kot 20 označenih poti, za katere skrbi Planinsko društvo Šmarna gora.

Turistično društvo Šmarna gora – Tacen v svojem lokalnem okolju in širše skrbi za podobo kraja, ohranjanje običajev, lokalnih tradicij in naravnih znamenitosti. Organiziramo in izvajamo prireditve, ki prispevajo k promociji kraja in so zanimive za javnost. V svoje vrste vabimo nove člane, ki bi želeli sodelovati pri aktivnostih in bi s svojim znanjem, izkušnjami ali izvirnimi idejami lahko prispevali k razvoju in pomladitvi društva. To je naše poslanstvo in verjamemo, da so obiskovalci našega kraja lahko zadovoljni, le če so zadovoljni tudi krajani. Zelo si prizadevamo, da so naše prireditve tematsko pestre ter vsebinsko aktualne. V svoje aktivnosti vključujemo tudi otroke iz vrtca in bližnjih osnovnih šol ter sodelujemo z drugimi lokalnimi društvi.

Društveno vodilo je, da ostane naš kraj primer dobre prakse z visoko kakovostjo bivanja in prijetno atmosfero za vse njene prebivalce, obiskovalce in turiste.

Cenimo dosežke naših prednikov in ponosni smo, da se tudi mladi vedno bolj zanimajo za zgodovinsko dediščino, ohranjanje običajev in obiskovanje različnih prireditev.

Vsako leto 12. marca, že od leta 1996, organiziramo prireditev Pozdrav pomladi na gregorjevo. Takrat se dan podaljša in luč, s katero so si nekoč rokodelci svetili v dolgih zimskih nočeh, ni več potrebna. Zato so v številnih slovenskih krajih ta dan po potokih in rekah spuščali ladjice s svečkami, ki so jim rekli gregorčki. Ta stari in ponovno oživljeni običaj je doma predvsem na Gorenjskem. Ladjice in splave, ki jih iz ekološko neoporečnih materialov izdelajo otroci, strokovna komisija oceni in najboljše tudi nagradi. V mraku jih s prižganimi lučkami s pomočjo kajakašev in gasilcev otroci spustijo po Savi. Prireditev popestrimo s spremljevalnim kulturnim programom.

Z vrha Šmarne gore se odpre prečudovit pogled.

V jeseni bomo organizirali prireditev, s katero bomo obeležili 40 let delovanja Turističnega društva Šmarna gora – Tacen. Povezali se bomo z ostalimi okoliškimi društvi in pripravili razstavo, kulturno točko, predavanje in še točko presenečenja za obiskovalce. Na prireditev bomo povabili vse lokalne prebivalce in člane prijateljskih turističnih društev, s katerimi se povezujemo.

Pred poldrugim letom smo izdali knjižico Zgodbe izpod Šmarne gore. Gre za zbirko 40 zanimivih zgodb iz naše zgodovine (avtor dr. Jurij Šilc). Z zgodbami želimo znova podoživeti čas naših prednikov. Bralec tako lahko razume razvoj kraja, povezave med ljudmi in različne lokalne običaje.

Besedilo in fotografije: TD Šmarna gora – Tacen

Prejšen članekKlopce ljubezni vas nagradijo z osupljivimi razgledi
Naslednji članekMalečnik – dotik svetega, izkušnja večnega

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here