Gonžarjeva peč in druge lepote Vinske Gore

0
236

Vinska Gora ni prepoznavna samo po številnih prireditvah v Večnamenskem domu, ki sta jih snemala in predvajala nacionalna radio in televizijo, niti samo po cerkvi na skali z lepim pogledom v dolino, tudi ne samo po turistični ponudbi, ki jo nudijo na Domačiji Lamperček, mimo katere je speljana naj Učna pot škrata Bisera, na turistični kmetiji Tuševo, v EKO muzeju Grilova domačija in pri drugih ponudnikih. Zelo poznana je tudi po izjemni razgledni točki Gonžarjeva peč, s katere se odpira čudovit pogled na Vinsko Goro, hribovje med Celjem in Slovenskimi Konjicami, na Zasavsko hribovje, Dobrovlje in Menino planino, Kamniško Savinjske alpe ter planini Golte in Smrekovec.

Pogled s parka za cerkvijo na kraj. Fotografija: Katja Jan

Nanjo sta speljani planinska pot ‘Po poteh Vinske Gore’ in plezalna učna pot. Obiskovalcem priporočamo, da se z avtom pripeljejo iz Arje vasi proti Velenju. V Vinski Gori zavijejo z magistralne ceste desno, nato pa takoj levo, da se pripeljejo do cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer parkirajo avto na parkirnem prostoru. Pot nadaljujejo peš po označeni planinski poti v smeri Gonžarjeve peči. Po petnajstih minutah zmerne hoje pridete do smerne table za plezalno učno pot.

Vzpon na Gonžarjevo peč po plezalni steni. Fotografija: Franc Špegel

Če imate s sabo primerno plezalno opremo, se lahko vzpnete na našo lepotico po njej. Je pa med najzahtevnejšimi v Sloveniji. Posebnost Gonžarjeve peči je kompaktna skala brez umetno nadelanih oprimkov ali stopov. Za brezhibna varovala so konstruktorji uporabljali le jeklenice, ki se pno skorajda ves čas od vznožja do izhoda s stene – okoli 70 višinskih metrov. S plezanjem na Gonžarjevo peč je zadostna mera adrenalina zagotovljena. A ne pozabite na varnost – v steno se podajte le s plezalnim pasom, samovarovalnim kompletom, čelado, ustrezno obutvijo, plezalniki, feratarskimi rokavicami in drugo ustrezno plezalno opremo.

Pogled s cerkvenega dvorišča čez Koželj, vse do Kamniško-Savinjskih Alp – Ojstrice in Planjave. Fotografija: Ana Žerdoner

Sicer pa nadaljujte pot, kamor vas vodijo markacije. Po dobrih dvajsetih minutah lahke hoje, sicer malo strme, pridete na eno najlepših razglednih točk v Sloveniji. Na pečini sta dve klopi, da se lahko usedete, pomalicate ali odložite prtljago in uživate v čudovitih pogledih.

Pogled z Ramšaka, kot mu pravimo, na Celjsko kolino. Fotografija: Ana Žerdoner.

 Vinska Gora je najbolj južna krajevna skupnost v Mestni občini Velenje. Kot vidite, ima krajevna skupnost obliko grozda, od tod ime kraja. Že sredi prejšnjega tisočletja smo bili znani po dobri vinski kapljici, ki so jo pili in hvalili takratni gornjegrajski menihi. Konec 19. stoletja je trtna uš pomorila avtohtono vinsko trto peček. Ostale so viničarije, ki so postale kmetije.

Dandanes se z vinom ukvarja kar nekaj domačinov, ki pripravijo degustacijo vina na nedeljo, blizu praznika farnega patrona, sv. Janeza Krstnika – 24. junija. Od cerkve je zelo lep razgled po Vinski Gori in okoliškem gričevju, vse do Kamniško-Savinjskih Alp.

Pogled z Ramšakovega vrha na Šaleško dolino, zadaj Uršlja gora, na levi šaleška jezera, Fotografija: Matic Učakar

Po omenjenem gričevju, obronkih krajevne skupnosti poteka planinska pot Po poteh Vinske Gore, ki na nekaterih mestih ponuja čudovite razglede. Najvišji vrh na poti je Ramšakov vrh z 970 m nadmorske višine, ki kot na dlani ponuja Celjsko kotlino, na drugi strani pa Šaleško dolino, pogled pa zaključuje Uršlja gora.

Na vzhodnem robu Vinske Gore, proti Dobrni, imamo tudi nagrajeno Učno pot škrata Bisera, ki na Kačjem gradu med drugimi ponuja tudi tale razgled. Na Kačji grad je vstop dovoljen samo na lastno odgovornost, zato pazljivo!

Škrat Biser vas vabi, da se v spremstvu izkušenih podate na Učni plezalni poligon D in E kategorije, ki ga je premagala tudi svetovna zvezda plezanja Janja Garnbret. Tu je končna točka! Gonžarjeva peč je priljubljena tudi med domačini. Fotografija: Ana Žerdoner

Za konec pa le še pozdrav škrata Bisera z Gonžarjeve peči! Vinska Gora ponuja še več razgledov, zato vam kličemo: »Dobrodošli v najlepšem kraju, v Vinski Gori, kjer se za vsakega kaj najde! Pridite in se prepričajte!«

Besedilo: Franc Špegel, predsednik RTZ Saška in Ana Žerdoner, predsednica TD Vinska gora

Prejšen članekDaleč seže pogled, mnoge zastore odgrne
Naslednji članekPod grajsko lipo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here