Učinki savne na telesno težo in zdravje

0
45

Piše: Jan Veleušić, kineziolog in vodja Športne Klinike

Savna je že dolgo cenjena ne samo kot prostor za sprostitev, ampak tudi zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje in uravnavanje telesne teže. V tem članku si bomo pogledali, kako savna v resnici vpliva na telesno težo, kako učinkovita je kot metoda hujšanja, kakšni so vplivi na splošno zdravje in kako se primerjata klasična, finska savna in infrardeča savna. Dobrodošli v svet savn in hujšanja, kjer bomo skupaj razkrili resnice in ovrgli mite.

Vloga savne pri hujšanju

V nekaterih centrih vidimo pred savnami tehtnice, da lahko uporabniki spremljajo kako hitro pada številka. Pa je to res zaradi porabe maščobe ali česa drugega?

Savna spodbuja potenje, kar lahko vodi do začasne izgube telesne teže zaradi izgube vode, kar pa ne pomeni, da izgubljamo tudi maščobne obloge. Veliko je govora o temu, da savna z dvigom srčnega utripa in potenja povzroči pospešitev metabolizma in posledično porablja telesno maščobo. V resnici se metabolizem pospeši le za kakšnih 20%, kar pomeni, da v kolikor se savnamo celo uro, porabimo dodatno nekaj manj kot 50kcal (kar ne zadostuje za malo boljši bonbon). Za primer, hoja lahko metabolizem začasno pospeši za 250-700%.

Savna tako sama po sebi ni dovolj učinkovita, da bi lahko rekli, da zaradi nje hujšamo. V Športni Kliniki svojim varovancem v sklopu Shujševalnega programa koriščenje savne svetujemo kot del celostnega pristopa, ki seveda mora v prvi vrsti vključevati veliko telesne aktivnosti in urejene prehrane. Šele na to razmišljamo o dodatnih metodah, ki lahko pripomorejo k vsemu skupaj. Posredno savna tako ima nekaj mehanizmov preko katerih vpliva na našo vitalnost, o tem pa v nadaljevanju.

Kaj je razlog začasnega padca telesne teže?

Pri uporabi savne se seveda močno potimo in izgubljamo tekočino. Izguba tekočine lahko privede do začasne izgube telesne teže, kar pa hitro dobimo nazaj, ko se ponovno hidriramo. Da bi hidracija po savni bila učinkovita, je smiselno piti veliko vode pred, med in po uporabi savne, še boljše, če noter dodamo kakšen ščepec soli.

Kakšni so vplivi na splošno zdravje?

Ne glede na to, da smo rekli, da savna ne more biti edina metoda s katero pridemo do vitke postave, lahko takšno okolje še vedno pozitivno vpliva na naše zdravje in posredno tudi malo na hujšanje.

Iz vidika kardiovaskularnega zdravja je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ki kažejo, da lahko redna uporaba savne pozitivno vpliva na vaše srce in ožilje! Zaradi višjih temperatur se pospeši srčni utrip in naše žile se razširijo (vazodilatacija). Po savni pa običajno hladno prhanje povzroči nasprotni učinek, vazokonstrikcijo – zožitev žil. Izmenično izpostavljanje vročemu in hladnemu okolju tako izboljša kardiovaskularno prilagoditev.

Tudi iz vidika telesne vzdržljivosti oz. po domače »kondicije« lahko vidimo pozitivne učinke. Rezultati nekaterih raziskav so pokazali, da se poveča število rdečih krvničk (rdeče krvne celice po žilah prenašajo kisik od in do mišic). Tukaj bi lahko rekli, da ima podoben učinek kot neka res lažja telesna aktivnost, vsaj iz vidika odziva telesa, če že ne porabe maščobe.

Naravna zdravilišča Terme Olimia, Fotografija: CJ STUDIO d.o.o., foto Ciril Jazbec

Zanimive ugotovitve so tudi iz vidika vzdrževanja mišične mase, kar je zanimivo za vse in ne le športnike. Po 30. letu starosti namreč vsi začnemo izgubljati mišično maso po naravni poti (pojav se imenuje sarkopenija), kar na dolgi rok pomeni relativno več maščobe (če tudi skozi leta ne pridobivamo dodatne maščobe, ampak le izgubljamo mišice, bo vsako leto v telesu % maščobe večji). Ohranjanje mišične mase skozi leta nam v starosti zagotavlja večjo kvaliteto življenja. Savna tukaj lahko pripomore in saj vsaj delno upočasni izgubo puste telesne teže! Izpostavljanje tako vročim okoljem namreč dvigne nivo rastnega hormona kar posredno vpliva na našo mišično maso. V različnih raziskavah so meriti rastni hormon in ugotovili, da večja kot je izpostavljenost in večkrat kot jo obiščemo, večji so učinki. Na primer pri obisku savne 2x 15min na 100°C lahko rastni hormon poviša kar za 5x.

Rastni hormon pa ni edini hormon na katerega savna vpliva. Hormonov je kar nekaj, izpostavili pa bomo še enega, ki vas bi morda zanimal. Savnanje namreč izboljša telesno občutljivost na inzulin, kar pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja in posredno podpira tudi proces hujšanja.

Redna uporaba savne ima vpliv tudi na naše duševno zdravje in dobro počutje. To ni le v naši glavi, ko smo na dopustu, saj so dokazali, da dejansko skozi fiziologijo telesa lajša simptome depresije, spodbuja sproščanje hormonov sreče, izboljša kakovost spanja in vpliva na dobro počutje na večih ravneh.

Vse skupaj se sliši res super in morda lahko koga zamika, da bi namesto v telovadnico zavil v savne. Pri tem imejte v mislih, da sicer vse te ugotovitve res veliko obljubljajo, vendar nič ne more nadomestiti gibanja, hoje ali telovadbe.

Terme 3000, Moravske Toplice

Infrardeča savna vs. tradicionalna, finska savna

Pri razpravi o savnah se pogosto odpira dilema med prednostmi infrardeče savne in klasične finske savne. Obe vrsti savne nudita različne zdravstvene koristi, vendar obstaja nekaj razlik.

Finska savna, ki je med uporabniki morda bolj znana, deluje na principu segrevanja zraka v prostoru, kar posledično segreva tudi telo. Nasprotje ji predstavlja infrardeča savna, ki za ogrevanje telesa uporablja infrardeče žarke, pri tem pa zrak v prostoru ostane relativno hladen. Ta način omogoča, da se uporabniki savnajo pri nižjih temperaturah, kar lahko zagotovi daljše in prijetnejše savnanje, še posebej za tiste, ki so na začetku svoje poti uporabe savn in jim je intenziteta prevelika.

Rad bi tudi izpostavil, da je večina raziskav v zvezi z učinki savne, opravljenih v klasični finski savni z dolgimi intervali obiska. Glede na to, da je klasična finska savna bolj vroča in bolj intenzivna, lahko pričakujemo tudi več pozitivnih učinkov.

Zaključek

Savna ponuja številne potencialne koristi za zdravje in dobro počutje. Čeprav neposredno ne prispeva k izgubi maščob, lahko njena redna uporaba pozitivno vpliva na naše telo, podpira srčno zdravje in mentalno počutje. Kljub temu je pomembno, da savnanje kombiniramo z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo v kolikor želimo biti vitalni in zdravi. Če razmišljate o vključitvi savne v svojo rutino, je ključnega pomena, da to storite varno. Pred prvim obiskom, se vedno posvetujte z zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave.

Če imate dodatna vprašanja ali pa potrebujete kakšen nasvet, vas z veseljem usmerim ali pa svetujem. V kontakt lahko z mano stopite preko emaila info@sportnaklinika.si

Na naslovni fotografiji: Sproščanje v savnah Term Banovci, Fotografija: Sava Turizem d.d., Fotografija: Dean Duboković

 

Prejšen članekTrajnostni razvoj kot blagovna znamka na področju turizma
Naslednji članekV Tržiču gre 11. marca ‘Vuč v vodo’

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here