V Tržiču gre 11. marca ‘Vuč v vodo’

0
57

Gregorjevo ali ‘Vuč u vodo’ je tržiška šega, ki je v preteklosti živela med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali delo pri luči. Tržiška šega ‘Vuč u vodo’ nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca ob 18.00h na predvečer sv. Gregorja.

Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med ‘šihtom’ (delovnim časom). Vsak vajenec je zgrabil najbližji ‘camboh’ (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Fotografija: Vili Vogelnik

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Osrednji dogodek se bo odvijal v ponedeljek, 11. 3. 2024, na predvečer godu sv. Gregorja. Fotografija: Vili Vogelnik

Vsako leto pri organizaciji prireditve izmenično sodelujejo šole in vrtec. Letošnje gregorčke so ustvarili učenci in učitelji Osnovne šole Tržič. Izbrani izdelki so na ogled na razstavah v nakupovalnih središčih Supernova Kamnik in Supernova Kranj, kjer si na panojih lahko preberete tudi zanimivosti o sami šegi. Razstavo gregorčkov si prav tako lahko že ogledate v izložbah na ulici Trg svobode v Tržiču. Že nekaj let si prizadevamo, da bi poleg učencev in predšolskih otrok vključevali tudi ponudnike, ki delujejo v mestnem jedru. Nekaj se jih vsako leto z veseljem odzove na pobudo za okrasitev mestnega jedra z gregorčki.

Letošnje gregorčke so ustvarili učenci in učitelji Osnovne šole Tržič. Fotografija: Vili Vogelnik

Razstava na temo gregorjevega je na ogled v Galeriji Atrij Občine Tržič. Pripravil jo je Tržiški muzej. Na razstavi je mogoče spoznavati dediščino gregorjevega, ki je tesno povezana z življenjem in delom tržiških čevljarjev. Ti so pri delu uporabljali posebne čevljarske svetilke – luči na gavge –, na gregorjevo pa so, kot so rekli, vrgli vuč u vodo. Razstavljeni so gregorčki, ki so jih letos prav za namen razstave izdelali otroci Osnovne šole Tržič, in stari gregorčki iz zbirke Tržiškega muzeja. Razstavo so odprli v četrtek, 7. 3. 2024, ob 18. uri. Osrednji dogodek se bo odvijal v ponedeljek, 11. 3. 2024, na predvečer godu sv. Gregorja.

Besedilo: Občina Tržič

 

 

Prejšen članekUčinki savne na telesno težo in zdravje
Naslednji članekPrvi pomladanski dan ali praznik luči

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here