Zeliščarski center JV Slovenije: oaza narave, miru, kulture in izobraževanja v gozdnem prostoru

0
26

V osrčju Dolenjske, obdan z gozdovi, v vasici Zagrad v občini Škocjan leži Zeliščarski center JV Slovenije – pravi biser v srcu gozdnega prostora. Center združuje naravo, kulturno dediščino in izobraževalne programe, ustvarjajoč edinstvena doživetja za obiskovalce vseh starosti.

Gledališče v gozdu, Fotografija: Polona Frelih

Gledališče v gozdu: Umetnost v objemu narave

Sredi bujnih dreves stoji gledališče, kjer se prepletajo kultura, umetnost in narava. To magično prizorišče gosti številne predstave, koncerte in dogodke, ki občinstvu omogočajo edinstveno izkušnjo v objemu narave. Gledališče v gozdu je prostor, kjer se prebudi domišljija, kjer se ustvarja in deli magija umetnosti.

Gledališče v gozdu, Fotografija: Dušan Jambrošič

Gozdna knjižnica: Znanje v objemu dreves

Gozdna knjižnica je mirno zatočišče, kjer se srečujeta znanje in tišina gozda. Obiskovalci lahko v prijetnem okolju prebirate knjige o naravi, zdravilnih rastlinah, ekologiji in trajnostnem razvoju. To je prostor, kjer se izobražujejo mladi in stari, kjer se ohranja spoštovanje do narave in kulture ter se spodbuja duhovna rast.

Gozdna knjižnica, Fotografija: Polona Frelih

Rangusova hiša: Tradicionalna domačnost v naravi

Rangusova hiša predstavlja simbol tradicionalnega slovenskega podeželskega življenja. Vstopite v preteklost in se seznanite s tem, kako so nekoč živeli na podeželju.

Rangusova hiša, Fotografija: Polona Frelih

Gredice z zelišči: Okus narave

Naša zelišča so posajena v skrbno urejenih gredicah in zeliščnem vrtu (gartelcu), kjer se prepletajo vonji in barve različnih zelišč in zdravilnih rastlin. So vir znanja o zdravilnih lastnostih rastlin ter nas spodbujajo k rasti in skrbi za lastni vrt z zdravilnimi rastlinami. Zeliščni vrt je pravo zatočišče za ljubitelje zdravilnih rastlin, kjer lahko odkrivate čudoviti svet zelišč in njihovih zdravilnih lastnosti. Spoznate lahko različne vrste zelišč ter se naučite, kako jih uporabiti v vsakdanjem življenju za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Gredica z zelišči, Fotografija: Polona Frelih

Energijska pot Herbalium: Potovanje po naravi in energijskih točkah

Energijska pot Herbalium vas vabi na potovanje po gozdu, kjer lahko občutite moč naravnih energijskih točk. Ta pot ponuja priložnost za sprostitev, meditacijo in povezovanje z energijo gozda ter poglobitev stika z naravo. Energijski krog predstavlja simbol neprekinjenega toka energije, ki teče skozi vso naravo. Obiskovalci se lahko usedete v krog, se povežete z energijo okolice in občutite harmonijo med seboj in naravo.

Herbarium, Fotografija: Polona Frelih

Učni čebelnjak: Življenje čebel v naravi

Učni čebelnjak vam omogoča vpogled v življenje čebel v naravi. S opazovanjem in spoznavanjem čebeljega sveta lahko obiskovalci razumete pomen čebel za ohranjanje ekosistema ter se seznanite z delovanjem čebeljega panja in pridelavo medu.

Čutna pot

Ostale ureditve in programi

Zeliščarski center ponuja še številne druge privlačne ureditve in programe. Čutna pot vabi k sproščenemu sprehodu po naravi, kjer se obiskovalci povežejo s skrivnostmi gozda. Lesena gibalna igrala spodbujajo aktivnost in igro ter krepijo zdravje in vitalnost. Geološki stolpec vas povabi k raziskovanju vznemirljive geološke preteklosti. Programi o zeliščih in zdravilnih rastlinah razkrivajo bogastvo gozdnih rastlin ter spodbujajo ozaveščenost o pomenu naravne medicine in samozdravljenja.

Med gredicami, Fotografija: Polona Frelih

Pticam prijazni

Zagrad, kjer deluje Zeliščarski center JV Slovenije, je ena tistih vasi, ki je ostala prijazna pticam. To obiskovalcu razkriva pogled na strnjeno vas v objemu travniških sadovnjakov sredi travnikov in njiv, obdanih z vencem gozda. Podobo žlahtne kulturne krajine prepoznavajo tudi ptice, ki se vsako leto vračajo na gnezda v Zagrad z juga, še bolj pa ptice, ki tu domujejo vse leto.

Idila, Fotografija: Polona Frelih

Ohranjanje narave za prihodnje rodove

Zeliščarski center JV Slovenije se zavzema za ohranjanje narave in gozda za prihodnje rodove. S poudarkom na izobraževanju in ozaveščanju obiskovalcev o pomenu naravne dediščine, gozdnega prostora in ohranjanja biotske raznovrstnosti center deluje kot ambasador trajnostnega turizma. S svojimi projekti in aktivnostmi prispeva k varovanju narave ter ozavešča o pomenu ekološkega ravnotežja za blaginjo našega planeta in prihodnjih generacij.

Tabla o geološkem razvoju Zagrada, Fotografija: Polona Frelih

Zeliščarski center JV Slovenije vas vabi, da se pridružite skupnosti ljubiteljev narave, kulture in izobraževanja. Skupaj gradimo mostove med človekom in naravo, krepimo zavest in si prizadevamo za boljši jutri za vse.

Pripravil:
Rok Petančič

Prejšen članekDom gozdne kulture v Radljah ob Dravi
Naslednji članekInstitut Treelogy – za svetlejšo prihodnost

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here