V letnem gledališču na Muljavi po 35 letih spet Rokovnjači

0
310

Muljava je poznana po prvem slovenskem romanopiscu, vse bolj pa tudi kot turistična destinacija, ki literarni turizem povezuje s kulturnodoživljajskim na temelju povezovanja preteklosti s sedanjostjo. O različnih oblikah delovanja in aktualnih projektih smo povprašali Danijela Zupančiča, dolgoletnega kulturnega in turističnega delavca, prostovoljca in domačina, ki soustvarja in od blizu doživlja ta razvoj. Letos je ponovno prevzel režijo uprizoritve Rokovnjači v letnem gledališču.

Muljava je rojstni kraj Josipa Jurčiča. Kako ga doživljate Muljavci?

Nanj smo izredno ponosni, saj je izjemen literarni talent in je aktualen tudi danes. Že naši predniki so prepoznali njegovo veličino in so mu leta 1882 skupaj z vso slovensko družbeno elito priredili veliko slovesnost na Muljavi. Danes se našemu rojaku Muljavci vsako leto poklonimo s podoknico na predvečer njegovega rojstva 3. marca. Ob dnevu njegove smrti, v začetku maja, pa položimo cvetje na njegov grob na Navju v Ljubljani. Med nami še vedno živi na svoj posebni način.

Pročelje Jurčičeve rojstne hiše

Jurčičeva domačija je verjetno še vedno središče kulturnega in turističnega dogajanja na Muljavi?

Rojstna hiša našega rojaka je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala muzej na prostem – skansen. Skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem smo ga razvijali in soustvarjali. V preteklih desetletjih smo turistični in kulturni delavci Muljave organizirali številne prireditve z obujanjem starih običajev in kmečkih del, kot so mlačev, škopanje, teritev lanu, preja, polšji lov, žganjekuha. Dandanes tradicijo starih običajev vključujemo v naše uprizoritve.

Sedaj muzej upravlja občinski Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače (ZKT), ki je naš gostitelj in s katerim dokaj dobro sodelujemo. Jurčičeva domačija je eno od stičišč turistično-kulturnega turizma v občini Ivančna Gorica. Muzej inovativnih tehnologij v Hiši kranjske sivke v Višnji Gori, več kot 950 let star cistercijanski samostan Stična z Muzejem krščanstva na Slovenskem, številni dogodki na Jurčičevi domačiji in neokrnjena narava ob reki Krki predstavljajo odlične temelje za razvoj kulturnega, zgodovinskega, literarnega in trajnostnega turizma v teh krajih.

Kaj je po vašem mnenju recept za uspeh?

Na Muljavi si kultura in turizem podajata roko. Pogosto se vprašamo, kaj nas pri delu izpopolnjuje in nam daje smisel. Zame, Muljavca od rojstva, je res pomembno, da imamo Jurčiča in njegovo ustvarjanje iskreno radi. Živimo z njim, ko iz njegovih sočnih tekstov med nami zapoje muljavsko narečje. Ohranjanje tradicije naših prednikov, iskren namen in medsebojno spoštovanje pa prinesejo v ekipo ustvarjalni duh, pri čemer je vsak del zgodbe in je uspeh rezultat našega skupnega sodelovanja.

Izpostavljate pomen iskrenega sodelovanja in spoštovanja. Kaj je v tem posebnega danes?

V preteklosti majhne skupnosti brez tesnega sodelovanja in medsebojne pomoči pri večjih kmečkih delih ne bi preživele. Razvoj novih tehnologij je olajšal delo in medsebojna pomoč pri delu ni bila več nujno potrebna. Spontano pa je na Muljavi nastala alternativna potreba, da ljudi med seboj poveže kulturno in turistično delovanje. Obsežni projekti so zahtevali vključevanje vseh družin, nekatere so imele več igralskega talenta, druge več ročnih spretnosti pri tehnični opremi uprizoritev. Vzporedno pa so potekale udarniške akcije – izgradnje gasilskega doma, šole, dvorane, igrišča, sodelovanje pri postavitvi muzeja na prostem na Juričevi domačiji, postavitev letnega gledališča … To je več generacij povezalo v skupnost s kulturnim in socialnim sobivanjem, ki nas opredeljuje in ostaja del narodne identitete.

Kako lahko kljub velikim družbenim spremembam ohranjate to tradicijo?

Družbene spremembe so vedno izziv za ohranjanje medgeneracijskih vrednot. V petih zaporednih generacijah Muljavcev, ki obujamo tradicijo oživljanja Jurčičevih del, se je vzpostavilo pravilo, da pri uprizoritvah sodelujejo vsi, od otrok do tistih v jeseni življenja. To idejo je spodbujal tudi Jurčičev pranečak Ciril Jurčič, ki je še pri 91 letih v letnem gledališču odigral eno od vlog. Jurčičeva dela so pretežno ‘moške’ zasedbe, naše sodelovanje pa temelji na uravnoteženosti spolov in generacij. Tako se mimogrede spletajo prijateljstva, pa tudi kake ljubezenske romance. Način življenja je drugačen, a vaje v lepem naravnem okolju ob toplih zgodnjepoletnih večerih so zanimive za vse sodelujoče. Vsak, ki je kdaj doživel ta utrip, si želi biti zraven.

Ob zaključku lanske uprizoritve Desetega brata

Kako dolgo že deluje letno gledališče?

Prvo uprizoritev Jurčičevega Desetega brata so na Muljavi uprizorili že leta 1911. Na lokaciji muzeja na prostem za Jurčičevo domačijo pa s premori delujemo od leta 1964. Ob stoti obletnici smrti Josipa Jurčiča smo vsebino programa uprizoritev v letnem gledališču Muljavci posvetili samo Jurčiču. V več desetletjih neprekinjenega dela smo v letnem gledališču uprizorili 12 različnih Jurčičevih del v različnih dramatizacijah in režijah, organizirali več kot 200 predstav in gostili več kot 100.000 obiskovalcev, prijateljev Muljave in ljubiteljev Jurčičevih del. Na to smo izjemno ponosni.

Kaj načrtujete letos? Gotovo ste že v polnih pripravah.

Letos smo se odločili, da po 35 letih na prostem zopet uprizorimo Rokovnjače, sicer Jurčičevo delo, ki ga je zaradi njegove prezgodnje smrti dokončal Janko Kersnik. Izvirno dramatizacijo sem pripravil že leta 2019, a smo projekt morali prestaviti zaradi epidemije. Intenzivne priprave smo pričeli konec lanskega leta, saj smo računali, da nam bodo epidemične razmere letos bolj naklonjene kot prejšnji dve leti. Projekt je obsežen, kostumsko, scensko in organizacijsko zahteven. Sodeluje okrog 70 igralcev in tehničnega osebja ter nekaj konj. Skupaj smo povezali vsa muljavska društva ter oblikovali ekipo, ki že nekaj mesecev diha in živi s tem projektom. Veselimo so premiere 17. junija in ponovitev 18. junija ter še tri naslednje petke in sobote. Upamo na lepo vreme, sicer pa informacije o morebitnih odpovedih predstav lahko spremljate na: https://namuljavi.si/kulturno-drustvo-josipa-jurcica-2/ in www.namuljavi.si. Veselimo se poletnih večerov z vami.

Kako bo projekt vplival na turistični razvoj kraja?

Uprizoritev v letnem gledališču je osrednja prireditev Kulturnega društva Muljava na Jurčičevi domačiji. Pod zvezdnatim nebom oživijo Jurčičevi junaki, zazveni pristno muljavsko narečje, igralci treh generacij pa prikažejo zgodbo iz življenja, kot ga je opisoval Jurčič. Gledalci s prijetnimi občutki zapuščajo predstave in se vsako leto vračajo. Zelo smo veseli, da k nam prihaja tudi vse več mladih.

Turistično društvo Muljava je izjemno aktivno in sodeluje z občinskim Zavodom ZKT Prijetno domače pri skupnem projektu Jurčičev izziv, ki pripravlja dodatne sodobne vsebine kulturnega turizma. Ta razvoj dopolnil sicer že zelo bogato sedanje dogajanje – vsakoletni pohod po Jurčičevi poti, interaktivno vodenje po muzeju na prostem, razstave, predstavitve Jurčičevih pripovedk s tehniko kamišibaj, kulturni kviz in drugo. Tako poleg šol in upokojencev, ki so bili že prej redni obiskovalci muzeja, na Muljavo pride letno od 3.000 do 10.000 dodatnih obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine. Upamo, da ste ali še boste med njimi tudi vi.

Besedilo in fotografije: Gašper Erjavec, TD Muljava

 

Prejšen članekRutarska lipa – simbol samouprave prvih naseljencev
Naslednji članekMed Krpanovimi lipami

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here