Uprizoritev Jurčičevega Jurija Kozjaka v letnem gledališču na Muljavi

0
38

Povest Jurij Kozjak, slovenski janičar, povest iz petnajstega stoletja domače zgodovine, kot je komaj dvajsetletni Jurčič naslovil to delo, je mladega pisatelja naredila slavnega. Ne samo da je na razpisu Mohorjeve družbe dobil prvo nagrado 100 goldinarjev, temveč je delo na Slovenskem zbudilo tako zanimanje, da so o njem govorili s prižnic v Stični in okolici. Ustvarjalci Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava smo to delo v našem letnem gledališču uprizorili v sezonah 1988 in 1989 in poželi odličen odziv. Bil je že čas, da povest spet obudimo. Zdelo se nam je tudi primerno, da ob 180. obletnici Jurčičevega rojstva in 100. obletnici uprizarjanja Jurčičevih del v izvedbi Muljavcev letos izberemo Jurija Kozjaka, od izdaje katerega letos mineva 160 let.

Zgodba se dogaja na Dolenjskem v sredini 15. stoletja, v času pogostih turških vpadov na slovenska ozemlja, v okolici znamenitega stiškega samostana, na gradu Kozjak, na taboru cerkvice na Muljavi in v podzemni jami izvira Krke. Uprizoritev Jurij Kozjak v letnem gledališču na Muljavi vas popelje prav v te kraje, ki so v današnjem času turistično zelo zanimivi. Sicer ni več gradu Kozjak, niti sosednjega Šumberka, ostala pa je legenda o dveh bratih, graditeljih, ki sta hkrati gradila Kozjak in Šumberk ter sta imela samo eno kladivo. »Zato je moral prvi kamenje vtikati, kadar ga je drugi tolkel.« Vsak dan sta si kladivo izmenjala in se spet povzpela vsak na svoj hrib, ki sta kot dva brata dvojčka ležala sredi Dolenjske. V uprizoritvi prikažemo turško obleganje cistercijanskega samostan Stična, ki ga Turki oplenijo in požgejo. Takratni opat Uldarik ga je obnovil in utrdil, da je ohranjen še danes, v njem lahko obiščete Muzej krščanstva na Slovenskem.

Posebej tragičen je napad na ljudi, ki so šli v ‘Markovi procesiji’ in so jih turški konjeniki in janičarji napadli pri cerkvici na Muljavi.

Posebej tragičen je napad na ljudi, ki so šli v ‘Markovi procesiji’ in so jih turški konjeniki in janičarji napadli pri cerkvici na Muljavi. Legenda o sršenih izza Marijinega znamenja na lipi, ki opikali Turke, so še živi, cerkev kot sakralni spomenik s freskami Janeza Ljubljanskega in zlati oltar iz 17. stoletja pa pritegneta in pričata o tem, da tukaj živijo delovni in trajni ljudje.

Predstava bo prikazala napad turške vojske na procesijo in bitko na taborskem obzidju, kjer Turki pobijejo naše hrabre prednike.

Predstava bo prikazala napad turške vojske na procesijo in bitko na taborskem obzidju, kjer Turki pobijejo naše hrabre prednike. Da smo sploh preživeli, so služile podzemne jame, največja v bližini je krška jama nad izvirom reke Krke. Kmetje v predstavi modrujejo, kaj je storiti, da bi preživeli in se združeni zoperstavili turškim osvajalcev.

Gledališče na prostem.

Ti niso samo pobijali starejših, oplenili in požgali domove, temveč tudi odpeljali dečke za prevzgojo v janičarje, dekleta za sužnje v haremih. Tudi Jurij Kozjak kot krščanski deček doživlja to usodo, da je bil vzgojen v janičarski šoli za vojaka, ki so napadali kraje svojega otroštva. Predstava je aktualna z vidika splošnih družbenih razmer tedanjega časa s sedanjimi, predvsem pa na dramatičen in spektakularen način prikazuje Jurijevo ugrabitev, janičarsko šolo, spopad krščanskega in otomanskega sveta in druge posebne učinke.

V uprizoritvi sodeluje okrog 80 ustvarjalcev vseh generacij in šest konj. Na obsežni sceni s sedmimi prizorišči bodo igralci v pisanih kostumih ljudi različnih stanov in ver prikazali zanimivo zgodbo, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Postavitev scene

Premiera bo 21. junija v letnem gledališču na Muljavi, s pričetkom ob 21 uri. Ponovitve pa v soboto, 22. junija, ter še tri petke in sobote vse do 13. julija, vsakokrat ob 21 uri. V primeru dežja predstava odpade, saj je letno gledališče pod milim nebom, mi ga imenujemo pod zvezdami, saj imamo v toplih poletnih večerih radi jasno nebo in njem tudi polno dolino obiskovalcev. Vse informacije v zvezi z nakupom kart, morebitnih odpovedi in ostalo najdete na: http://www.namuljavi.si.

Predstavo si lahko ogledate še ta konec tedna 12. in 13. julija 2024 ob 21. uri.

Turistično društvo Muljava za običajne dni priporoča ekskurzijo v kraje te zgodovinske povesti, ki so danes polni doživetij. Poleg omenjenih lahko obiščete muzej na prostem na Jurčičevi domačiji, kjer z malo sreče srečate Krjavlja, bogato Etnološko zbirko Nose v Gorenji vasi pri Muljavi, Šolski muzej v PŠ na Muljavi in gostoljubne gostinske ponudnike v kraju in bližini. Turistično društvo Muljava tudi aktivno sodeluje v projektu predstave Jurij Kozjak in s ponudniki turističnih storitev v naši okolici ter skupaj s Kulturnim društvom Josipa Jurčiča vabi k ogledu. V prijetni dolinici za Jurčičevo domačijo boste uživali v naši družbi in družbi oseb iz Jurija Kozjaka, slovenskega janičarja.

Besedilo: Danijel Zupančič, scenarist in režiser

Fotografija: Gašper Erjavec, TD Muljava

 

Prejšen članekVse bolj priljubljena turistična doživetj
Naslednji članekSkočil sem na vodnjak in začel recitirati Kettejevo pesem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here