V Sloveniji imamo okoli 45 ponudnikov čebelarskega turizma

0
240

Da je čebelarstvo poezija kmetijstva in da smo Slovenci ‘nadpovprečen’ čebelarski narod, bo potrdil vsak slovenski čebelar, ki v pridelanem medu in čebeljih pridelkih zagotavlja vse najboljše, najslajše in najbolj zdravo iz narave. Čebelarstvo se ne ukvarja samo s čebelami, pridelavo medu in čebeljih pridelkov, ampak tudi s čebelnjaki, panji, vzrejo matic kranjske sivke, prevozom čebel, čebelarsko opremo. Pred mnogimi leti so se na čebelarstvih ukvarjali tudi z obrtmi, ki so služila kot dodana vrednost čebelarstvu. Na nekaterih slovenskih čebelarstvih jih ohranjajo še danes (izdelava lecta, peka medenjakov, krašenje medenih figuric, risanje panjskih končnic, izdelava sveč iz čebeljega voska, izdelava medenih pijač …). Čebele so sinonim za pridnost in delavnost, njihovo življenje in dogajanje v panju pa vedno več ljudem predstavlja odkrivanje novega sveta ter zanimivost in vrednost ogleda čebelarskega turizma – apiturizma.

Čebelar in družina, Fotografija: Jošt Gantar

Slovenija je prva in trenutno edina država na svetu, ki ima organizirano certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma in podeljevanje certifikatov odličnosti. Certifikat nudi konkurenčno prednost na trgu, obiskovalcem pa v določeni meri sporoča, kakšno ponudbo lahko pričakujejo. Čebelarski turizem ali apiturizem je razmeroma nova oblika ponudbe turističnih proizvodov in hkrati inovativen pristop k trajnostnemu turizmu. V Sloveniji se apiturizem hitro razvija, saj je ponudba posameznega ponudnika čebelarskega turizma vedno bogatejša in vse bolj pestra in raznolika.

Na območju države deluje trenutno okrog 45 ponudnikov čebelarskega turizma, ki ponujajo različne aktivnosti:

 • čebelje pridelke, izdelke ter degustacijo,
 • ogled čebelarstva,
 • ogled muzeja čebelarske kulturne dediščine,
 • predavanja o čebelah, čebelarstvu in čebeljih pridelkih,
 • delavnice s čebeljim voskom,
 • prikaz izdelave in krašenja lecta,
 • apiterapijo,
 • sprehod po čebelarski učni poti,
 • pokušino medenih pijač in peciva z medom,
 • ogled nasadov medovitih rastlin in zdravilišč,
 • prikaz pridobivanja predelkov,
 • ponudbo prenočišč (tudi prirejenih za čebelarsko doživetje),
 • možnost izobraževanja,
 • ponudbo kozmetike in darilnega programa.
Čebele v panju, Fotografija: Jošt Gantar

Za obiskovalce čebelarskega turizma je ponudba čebelarjev že vizualno zelo zanimiva, saj je redko kje po svetu mogoče videti tako lepo urejene objekte za čebelarjenje – čebelnjake. Obisk apiturizma običajno vključuje predstavitev ter pokušino čebeljih pridelkov, kot so različne vrste medu, medeni liker, medenjaki, medena limonada. Ponudniki predstavijo bivališče čebel in razvoj čebelje družine, pomen sajenja medovitih rastlin, predavajo o zdravilnih učinkih čebeljih pridelkov na izboljšanje počutja. Poleg tega si je mogoče ogledati pridobivanje in točenje medu iz satja v posode za med, izdelovanje okrasnih izdelkov iz čebeljega voska, poslikavo panjskih končnic, izdelavo in peko peciva iz medenega testa, zasaditve medovitih rastlin. Pri določenih ponudnikih so mogoči tudi ogledi zasebnih muzejskih zbirk, tako si je mogoče ogledati opremo in pripomočke skozi zgodovino čebelarjenja na Slovenskem.

Pri čebelarjih, ki poleg ostalega ponujajo tudi apiterapijo, se obiskovalci srečajo še z medeno masažo, inhalacijo zdravilnega zraka iz panjev in protistresnim počitkom ob brenčanju čebel.

Slovenija je s svojo zgodbo kot tradicionalna čebelarska dežela z bogatim znanjem, svojevrstno tehnologijo čebelarjenja, dolgoletno zgodovino čebelarstva ter raznolikostjo pokrajine za turiste zelo zanimiva in privlačna. Vse več čebelarjev se odloča odpreti vrata čebelnjakov obiskovalcem, ki bi želeli o čebelah izvedeti kaj več.

Vse zainteresirane čebelarje – ponudnike čebelarskega turizma vabimo, naj do najpozneje 31. avgusta 2023 na naslov ČZS posredujejo predpisano pisno izjavo o sodelovanju v programu certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma v letu 2023.

Certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma smo v letošnjem letu nadgradili v ‘top bee’ in certificiranje čebelarskih turizmov zunaj naših meja.

Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva za razvoj in uveljavitev čebelarske turistične ponudbe, ki postaja redna ponudba slovenskega turizma.

V ta program se lahko vključijo vsi zainteresirani čebelarji, ki se že ukvarjajo s čebelarsko turistično ponudbo, in tudi tisti, ki to načrtujejo.

Letos nadaljujemo program certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma in nadgradnjo obstoječega turizma iz treh čebelic v ‘top bee’. V ta program se lahko vključijo vsi zainteresirani čebelarji, ki se že ukvarjajo s čebelarsko turistično ponudbo, in tudi tisti, ki to načrtujejo.

Certificiranje čebelarskih turizmov širimo tudi na države nekdanje Jugoslavije.

Za vse zainteresirane čebelarje – ponudnike čebelarskega turizma vabimo, naj do najpozneje 31. avgusta 2023 na naslov ČZS posredujejo predpisano pisno izjavo o sodelovanju v programu certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma v letu 2023, ki je dostopna na spletni strani ČZS. Za več informacij smo vam na voljo na e-naslovu: barbara.dimc@czs.si.

Čebelarski turizem nam daje priložnost, da Slovenijo predstavljamo kot zeleno in biotsko ohranjeno destinacijo, deželo pridnih in umnih čebelarjev z bogato kulturno in arhitekturno dediščino.

Besedilo: Barbara Dimc, tajnik ČZS

Darja Šolar, predsednica sekcije za apiturizem pri ČZS

 

 

Prejšen članekApiturizem bi bil lahko paradni konj slovenskega turizma
Naslednji članekKjer hudič babi brusi jezik

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here