V Vipavsko dolino na doživetje prazničnega vzdušja

V Vipavskem Križu so pripravili tudi žive jaslice Foto: www.vipavskadolina.si

V Vipavski dolini, kjer ima krščansko izročilo poseben pomen, so jaslice pomemben del časa okoli božiča in ob prehodu v novo leto. Postavljanje jaslic je tod zelo ukoreninjen družinski običaj, a jaslice ne krasijo le domov. Postavijo jih v vseh cerkvah, pogosto pa jih najdemo tudi na povsem nepričakovanih krajih, kot so denimo skalne vdolbine ob priljubljenih pohodniških poteh.

Še nekaj dni bodo na ogled nekatere jaslice v Vipavski dolini in njeni okolici. Denimo na Sveti Gori nad Novo Gorico, kjer bo do 10. januarja na ogled 18. razstava jaslic z mednarodno udeležbo. Razstava jaslic je tudi v Vipavskem Križu, na različnih lokacijah (do 5. januarja), v tej slikoviti vasi pa vaščani postavijo tudi jaslice na prostem, pred svojimi domovi, ali pa v oknih, ki gledajo na ulico (na ogled do 6. januarja).

Tudi v Vipavi si je v teh dneh kaj ogledati (in doživeti). Na več kot sto lokacijah po vipavskih ulicah jaslice krasijo izložbe in domove, na glavnem trgu pa je postavljena brunarica, kjer se je mogoče pogreti in ob kateri poteka kulturni in zabavni program (do prvega januarja).

L. L.

Prejšen članekS 14.000 dreves stiskajo samo vrhunsko oljčno olje
Naslednji članekZeleni mikrofon je šel letos v Mjanmar