Zeleni mikrofon je šel letos v Mjanmar

Nagrada za glas odgovornega turizma

G-Guides (Green. Global. Great.)/(Zeleni. Svetovni. Odlični.) je zasebni inštitut, ki skrbi za vključevanje odgovornega turizma v delo turističnih vodnikov. Pri svojem delu sledi smernicam ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih zasnovali pri Organizaciji združenih narodov (OZN).

V času, ko se besedne zveze, kot sta trajnostni in odgovorni turizem, uporabljajo vsepovprek, je izjemno pomembno dobro poznavanje in razumevanje ciljev trajnostnega razvoja. Prav tako jih je treba znati ustrezno predstavljati in vključevati v delo turističnih vodnikov.

Ustanoviteljici šole G-Guides Tina Hudnik, desno, in Maja Čampelj Foto: arhiv G-Guides

Zato sva ustanoviteljici šole G-Guides, Tina Hudnik in Maja Čampelj, napisali nov kodeks turističnih vodnikov, prilagojen ciljem trajnostnega turizma, in ga postopoma vključujeva v delo v različnih destinacijah po Sloveniji in svetu. Poleg kodeksa je bil izdelan tudi nov kurikulum za izobraževanje turističnih vodnikov, ki ga upošteva že več kot dvajset občin v Sloveniji in tujini. Prenova izobraževalnega sistema za turistične vodnike je bila lani predstavljena tudi na sedežu OZN v Ženevi.

Zeleni mikrofon

Zeleni mikrofon je nagrada za turistične vodnike, ki pri svojem delu zagovarjajo trajnostni in odgovorni turizem. Gre za poznavanje in uporabo smernic trajnostnega in odgovornega turizma, pri čemer je pomembno, da se turistični vodnik zaveda svoje vloge pri razvoju destinacije in s svojim delom pripomore k blaginji različnih deležnikov v turizmu. Turistični vodniki so ambasadorji svoje destinacije in pogosto edini stik z lokalnim okoljem, ki ga doživi obiskovalec. Zato imajo v svojih rokah izjemno moč; od njihovega dela je odvisna gostova percepcija destinacije.

Glede na to, da je po svetu kar nekaj turističnih vodnikov, ki se odgovornosti svojega dela zavedajo in ga temu primerno tudi opravljajo, smo se pri G-Guides odločili, da bomo takšne primere dobrih praks nagradili. Tako je nastala nagrada Zeleni mikrofon – Glas odgovornega turizma, ki ga na svetovni dan turizma, 27. septembra, podeljuje inštitut G-Guides.

Udeleženci z vsega sveta

Zeleni mikrofon je šel letos v Azijo Foto: arhiv G-Guides

Zanimanje za nagrado prihaja iz različnih koncev sveta. Tako so se doslej na tekmovanju predstavili kandidati s treh celin in iz šestnajstih držav. Glede na to, da živimo v dobi digitalizacije, smo pri G-Guides zelo ponosni, da je naš dogodek dostopen ljudem po vsem svetu, saj je predvajan v živo po spletu. S tem omogočimo prisotnost na dogodku kandidatom z vsega sveta, poleg tega pa zmanjšujemo njegov ogljični odtis.

Nagrado Zeleni mikrofon je letos prejel Myo Min Zaw iz Mjanmara, ki s svojim delom skrbi tako za čisto okolje kot tudi za ohranitev različnih živalskih in rastlinskih vrst, poleg tega pa je razvil projekt, v okviru katerega popelje obiskovalce v nerazvit predel države, kjer je bila brezposelnost velika, zdaj pa imajo domačinke z delom s turisti možnost za samostojno preživetje.

Nagrade bomo podeljevali tudi prihodnje leto. Kdor pozna turističnega vodnika, ki bi si zaslužil omembo za dobro delo pri promociji trajnostnega in odgovornega, naj posredujte informacije o njem na e-naslov: responsibleguides@gmail.com.

Tina Hudnik

Prejšen članekV Vipavsko dolino na doživetje prazničnega vzdušja
Naslednji članekObujanje starinskih plesov in glasbe