Vrhunska kulinarika v precej nenavadnem okolju, a ob zagotovljenem udobju … Večerje v gondoli, medtem ko se ta vzpenja proti vrhnji postaji žičnice na Krvavcu in spušča z nje, so se domislili v gostilnah Jezeršek gostinstvo in Krištof. Prvič so jo pripravili leta 2013, odtlej pa je »na zajli« večerjalo več kot 2500 gostov. Večerja pomembno dopolnjuje turistično ponudbo edinstvenih doživetij v Sloveniji.
Na večer »kulinaričnega zajlanja«, kakor doživetje imenujejo njegovi avtorji, se kabine oziroma gondole spremenijo v male zasebne restavracije s slovesno okrašeno mizo za dve do štiri osebe. Večerjo postrežejo izmenično med dvema vožnjama navzgor in dvema navzdol. Vožnja med spodnjo in zgornjo postajo traja sicer dvajset minut.
Gostom ob prihodu na spodnjo postajo žičnice ob vstopu v gondolo postrežejo aperitiv in vroče okrepčilo. Na zgornji postaji jim postrežejo hladno predjed, na spodnji glavno. Zadnji, tretji vožnji sledi postanek v koči Sonček s sladkim presenečenjem. Za dodatno popestritev dogodka pa poskrbi Kulturno društvo folklora Cerklje.
Večerja na zajli traja približno tri ure, pripravljajo pa jo skoraj vse leto: pozimi in spomladi praviloma enkrat na mesec, poleti pa dvakrat na mesec. V hladnejših mesecih se lahko gostje zavijejo v tople odeje, ki so jih sešili posebej za te večerje.
U. L. L.