Visok jubilej: 90-letnica delovanja

Turistično društvo Slovenj Gradec

0
1221
Foto: arhiv TD Slovenj Gradec

Turistično društvo Slovenj Gradec je največje in najstarejše društvo v Mislinjski dolini. Njegovi začetki segajo v prvo polovico prejšnjega stoletja: v leto 1928, ko so ustanovili Olepševalno tujsko prometno društvo Slovenj Gradec. To se je v naslednjih desetletjih nekajkrat preimenovalo, preživelo je vzpone in padce, menjavali so se zanesenjaki, dejavni v njem …

Osrednja dejavnost zdajšnjega društva (uradno ime: Turistično okoljsko društvo Slovenj Gradec, a se pogosteje uporablja prejšnje, krajše ime – TD Slovenj Gradec) je prizadevanje za izboljšanje razmer na področju turizma in pospeševanje njegovega razvoja, še zlasti pri pohodništvu, ohranjanju kulturne in etnološke dediščine, urejanju okolja ter izobraževanju in ozaveščanju prebivalcev slovenjgraške občine o njihovi pravici živeti v zdravem in urejenem okolju.

Pod okriljem našega društva deluje sedem sekcij: za pohodništvo, ocenjevanje okolja, fotonatečaje, izobraževanje in informiranje, ekologijo in nove projekte (zdaj aktualen je Povežimo Mislinjsko dolino) ter sekcija mladih članov TD Slovenj Gradec.

Od pohodniških poti do fotografskih natečajev

Urejanje in vzdrževanje pohodniških poti spada med ključne dejavnosti TD Slovenj Gradec.
Foto: arhiv TD Slovenj Gradec

V zadnjem desetletju je nekatere prireditve in dogodke, ki so prerasli okvire in zmogljivosti društvene dejavnosti, prevzel Javni zavod za turizem in šport Spotur Slovenj Gradec. Ključne aktivnosti TD Slovenj Gradec so bile v tem času usmerjene še zlasti v urejanje in vzdrževanje pohodniških poti, izobraževanje in ozaveščanje javnosti o izboljšanju odnosa do okolja, izdali smo številne informativne zloženke in pripravili več odmevnih fotografskih natečajev. Na naših okroglih mizah in predavanjih smo gostili številne priznane strokovnjake z različnih področij. Leta 2013, ob 85-letnici društva, smo izdali prvi koledar s starimi fotografijami območja, kjer smo dejavni; dve leti pozneje smo izdali koledar z novejšimi posnetki, ob 90-letnici pa bomo znova izdali koledar s starimi fotografijami – ne zgolj naše občine, ampak tudi nekaterih drugih točk v Mislinjski dolini, ki so pomembno pripomogle k razvoju turizma na tem območju.

Priznanja za urejeno okolje

TD Slovenj Gradec je uredilo prvi fitnes v naravi v Mestni občini Slovenj Gradec. Foto: Mateja Gruden

Še zlasti nas veseli, da smo v tem obdobju spodbudili razvoj primestnih gozdov Dobrave v rekreativne namene, da smo uredili prvi fitnes v naravi v MO Slovenj Gradec ter odstranili in obnovili več neurejenih površin na robu mesta, ki so zdaj prostor za rekreacijo, počitek in medgeneracijsko druženje. S svojimi aktivnostmi smo pomembno pripomogli k urejenosti kraja ter pridobitvi številnih priznanj in odlikovanj zanj: poleg številnih priznanj Turistične zveze Slovenije smo najbolj ponosni na zlato priznanje Entente Florale v letu 2015. V prizadevanja za varovanje narave in okolja vključujemo vse generacije.

V vseh teh letih smo člani TD Slovenj Gradec pripravili številne dobro obiskane prireditve in dogodke, s katerimi smo popestrili dogajanje v kraju in pripomogli k boljši kakovosti življenja v občini.

Cenimo, kar imamo

Premalo se zavedamo, na kako lepem in zanimivem koščku planeta živimo. Bodimo ponosni na naša urbana središča, podeželje, kulturno, zgodovinsko in etnološko izročilo – območja, kjer živimo, in vse Slovenije. Prizadevajmo si, da bomo lahko te lepote in neokrnjeno naravo prepustili zanamcem, še prej pa jih – na način, ki je okolju, domačinom in obiskovalcem prijazen, ponudimo na ogled ljudem, ki jih znajo ceniti.

Peter Cesar, predsednik TD Slovenj Gradec

Razmere na področju turizma v MO Slovenj Gradec in Mislinjski dolini ter vlogo TD Slovenj Gradec do leta 2008 je podrobno opisal prof. Jože Potočnik v zborniku »Prispevek k zgodovini turizma v Slovenj Gradcu in Mislinjski dolini«, ki ga je društvo izdalo ob svoji 80-letnici, stoletnici mestnega parka in 70-letnici mestnega kopališča.
Prejšen članekDo razgledne cerkvice nad Ljubljanskim barjem
Naslednji članekPohod po Otmarjevi poti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here