Voda kot zaprisega zdravju – Terme Snovik

0
803

Lahko bi stopnjevali: voda, zrak, okolje, Kneipp! Lahko bi rekli voda, gibanje, prehrana, zelišča, življenjsko ravnovesje! Ali pa vodna oaza za odklop, wellness, družinska in druga doživetja … Ob vsem tem bi imeli v mislih Tuhinjsko dolino in njihovo vodno perlo – Snovik. Ponašajo se namreč s petimi stebri zdravja in ponudbo za telo in dušo v družinskih termah, ki so bile v Sloveniji prve eko terme, nagrajene z marjetico Evropske unije – simbolom kakovosti, okoljevarstvene zavesti in ekološke učinkovitosti.

Najvišje ležeče terme v Sloveniji

Skrb za zdravje in dobro počutje gostov, kakovost storitev, vedno nove zanimive zgodbe ter ekološka učinkovitost so rdeča nit Term Snovik, ki se kot stalnica vijuga skozi 18 let njihovega obstoja. 25. januarja letos, ko so postali polnoletni in ta praznik obeležili s posebno prireditvijo, je postalo jasno, kako prav so imeli tisti zanesenjaki, ki so pred več kot dvema desetletjema opazovali ta dragoceni termalni vrelec. Mnogi so verjeli v projekt, njihovo skupno prepričanje pa je uresničil Ivan Hribar, pobudnik in idejni oče snoviškega vodnega zavetišča, njegov dolgoletni direktor ter tudi predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina. Na Dnevih slovenskega turizma v Porotorožu, leta 2018, je zato upravičeno prejel priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, saj je zgodba o trajnostnem razvoju, ki so jo začele Terme Snovik, danes zgodba celotne Slovenije.

Zaveza naravi, zeleni barvi in znaku Slovenian Green

S tem ko Slovenska turistična organizacija promovira Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo, s svojim nacionalnim programom, Zeleno shemo slovenskega turizma, združuje prizadevanja za njen trajnostni razvoj. Znamka Slovenian Green pa je primer dobre prakse na področju razvoja in implementacije trajnostnega turizma na globalni ravni. Slovenian green je standard, s katerim se ponašajo tudi terme Snovik kot prejemnik znaka Slovenia Green Accommodation. Okolju prijaznim in trajnostno naravnanim termam, ki se odgovorno vedejo do naravnih virov, je uspelo že leta 2008 popolnoma upravičiti prejem okoljskega znaka eko marjetica.

In kako naprej?

Predrag Canjko in Ivan Hribar

Od leta 2008 do danes jih je obiskalo 2.511.000 gostov in v oktobru 2019 so zabeležili pol milijona prenočitev, zdaj pa se v družbi pripravljajo na nove podvige in novo investicijo – izgradnjo večnamenske dvorane za organizacijo dogodkov na višjem nivoju. Ivan Hribar je predstavil njihov na skupščini sprejet srednjeročni investicijski načrt. V pripravi je spremenjen prostorski načrt, ki bo prednostno urejal pokriti olimpijski bazen in hotel s spremljajočo wellnes in zdravstveno dejavnostjo. Župan občine Kamnik Matej Slapar se zaveda pomena term v svoji občini in jim obljublja pomoč, da bo nekdanji Kneippov Kurhaus na sotočju Nevljice in Bohinjske Bistrice, kamor je Sebastian Kneipp že v preteklosti vabil goste, v Termah Snovik nadaljeval svoje poslanstvo ter hkrati promoviral edinstvenost in odličnost slovenskih voda.

Sebastian Kneipp: »Če obstaja zdravilo zame, potem je to voda.«

V Termah Snovik so se prav zaradi tradicije Kneippovega delovanja v bližini odločili, da svojo ponudbo obogatijo s knajpanjem in iz vode spletejo pravo turistično zgodbo.

Vsakodnevna animacija za otroke

Sebastian Kneipp, nemški duhovnik, hidro- in fitoterapevt, je znan po svojem sistemu petih stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha. To so voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. Razvil je celovit sistem zdravljenja s hidro- in balneoterapijo – kombinacijo vroče in hladne vode, ki deluje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji. Ti namreč sprožajo procese, ki uravnavajo osnovne funkcije telesa in spodbujajo delovanje različnih organov. Kneippova vodna terapija vključuje umivanje, oblive, kopeli, ovitke ter obkladke, inhalacije in pitje vode.

Foto: KLemen Razinger

Ko se temu pridruži še zdravilna snoviška termalna voda, bogata s kalcijem, magnezijem in različnimi rudninami, primerna tudi za pitje, dobimo odlično podlago za zdravo in dolgo življenje ter motiv za obisk term Snovik. Ni zanemarljivo, da je v neposredni bližini, v kraju Potok, tudi izvir žive vode. Takšna voda prinaša življenjsko energijo ter odnaša strupene odpadne snovi iz telesa.

Ob vodi še hrana

Novi direktor družbe Terme Snovik Predrag Canjko je izpostavil usmeritev term v butični turizem in zahtevnega gosta, ki ceni naravo, mir, dobro počutje ter išče posebna doživetja. Zgodbo o vodi zato dopolnjujejo tudi s hrano in tesno sodelujejo z okoliškimi kmetijami, da zmorejo ponuditi lokalno pridelane izdelke. Tudi zato so v lanskem novembru njihova kulinarična prizadevanja nagradili s prvim mestom na razpisu Turistično-gostinske zbornice Slovenije z znakom kakovosti za leto 2020 v kategoriji ‘lokalna gastronomija v hotelih’.

Kraljica poti: Kneipova bosonoga pot

Hoja z bosimi nogami je ena najbolj učinkovitih naravnih telesnih terapij.

Povabilo na pestra doživetja v Termah Snovik sestavlja cela paleta zanimivosti: najem apartmaja in kulinarične storitve po želji, vstop v notranje in zunanje bazene, nočno kopanje ob sredah, petkih in sobotah, pitje zdravilne termalne vode, vodena telovadba dvakrat dnevno, Kneippovi vodni oblivi, najem palic za nordijsko hojo, posvet s fizioterapevtom, uporaba trim steze in telovadnice v naravi, doživetja za vso družino s pestrim vsakodnevnim animacijskim programom – od vodnih vragolij do večernega sprehoda z baklami, ustvarjalnice, za prvomajske praznike tudi kresovanje s palčkom Snovičkom in še mnogo več. In ne nazadnje je tu tudi vodeni ogled ‘naj tematske poti leta 2018’ – Kneippove bosonoge poti, ki je nekaj posebnega. Naziv ji je podelila Turistična zveza Slovenije, ki si prizadeva, da bi različne poti, ki jih je v Sloveniji zelo veliko, dobile svoje mesto tudi v turistični strategiji, zato vsako leto izbirajo naj pot.

 

Renata Picej

Prejšen članekNa smučišču s pogledom na morje se kopajo v snegu
Naslednji članek»Vuč u vodo« je šega, ki je v preteklosti živela med tržiškimi čevljarji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here