»Vuč u vodo« je šega, ki je v preteklosti živela med tržiškimi čevljarji

0
756

V Tržiču se veselijo predvečera sv. Gregorja, ko bodo po Tržiški Bistici zaplavali in v vsem svojem sijaju zagoreli gregorčki, raznobarvne hišice različnih oblik, ki bodo spomnile na večstoletno tržiško šego, ki je v preteklosti živela med domačimi čevljarji.

Foto: Špela Kurnik

Praznovanje gregorjevega sodi med najpomembnejše tržiške turistične prireditve, kjer se dediščina prepleta s sodobnostjo. V Tržiču čevljarskih vajencev ni več, zato pa šego vsako leto srčno obujajo otroci tržiških vrtcev in šol ter vsi ljubitelji tega lepega praznika, ki se poslavlja od dolgih zimskih dni in v naše kraje vabi pomlad . Na predvečer sv. Gregorja, 11. marca spustijo svoje hišice, opremljene s svečo, po Tržiški Bistrici. Svojo plavajočo hišico lahko izdela vsakdo, ki se popoldne to sredo udeleži delavnic v mestu.

V Galeriji Atrij v Tržiču je na ogled tudi razstava V gregorčkih oživljena tržiška dediščina, ki je nastala v sodelovanju z Živo Deu in študenti Višje strokovne šole Šolskega centra Ljubljana. Študentom je bila šega spuščanja luči po vodi predstavljena na predavanju v Ljubljani, nato pa so obiskali že Tržič, kjer so se seznanili s tržiško dediščino, prav podrobno z dediščino gregorjevega, in pripravili osnutke gregorčkov, ki si jih je mogoče ogledati in se potopiti v dolgo zgodovino tega praznika.

Foto: Špela Kurnik

Gregorjevo je sicer dan, ki se praznuje vsako leto 12. marca, na god sv. Gregorja. Čeprav ima običaj dolgo zgodovino že v predkrščanski dobi, se je pri ljudeh zakoreninilo prepričanje, da je to dan, ki predstavlja prihod pomladi. Po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi, zato so simbolno po vodi spustili luči in se poslovili od teme. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

 

Prejšen članekVoda kot zaprisega zdravju – Terme Snovik
Naslednji članekRingaringaraja, (čezmejni) festival otroških iger

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here