Vodniki po zamejskem prstanu

(Ne)znano zamejstvo

0
1249

Popotovanja po zamejstvu so čedalje pogostejša. Tja se odpravljajo šole s šolarji, dijaki in študenti, pa različna kulturna, športna, upokojenska, tudi turistična društva. Sem ter tja so jim v pomoč (redke) specializirane turistične agencije, ki so prepoznale zamejstvo kot del zanimivega skupnega turističnega prostora. Večine organizatorjev potovanj in izletov pa priprava enodnevnih izletov v bližnje kraje in pokrajine čez mejo niti ne zanima; laže je zaslužiti s prodajo tržno zanimivih aranžmajev in popularnih destinacij, pa še usposobljenih »zamejskih« vodnikov ni na pretek …

Ljubiteljski (društveni) organizatorji se (zakonodaji navkljub) pogosto znajdejo pred številnimi vprašanji, kot so: kam iti, kako priti do tja, kaj poiskati in videti, koga srečati, kako najti slovenska društva, kje jesti, piti in kaj kupiti pri naših ljudeh, kaj na poti med postanki povedati v mikrofon na avtobusu, kako spoznati in povezati zanimivosti v primerno sestavljeno celodnevno zgodbo, kje najti lokalnega vodnika ali gostitelja, ki zna slovensko in nam bo v nenadomestljivo dragoceno pomoč.

Takrat so v veliko pomoč dostopna literatura (novejšega datuma), različne spletne strani, imeniki in nekaj uporabnih naslovov.

Med dosegljivimi vodniki želim za začetek predstaviti štiri, ki zelo uporabno in dovolj podrobno opisujejo večino zanimivih slovenskih pokrajin, krajev in poti v zamejskem prstanu okoli Slovenije. Vse štiri je založila Založba ZRC SAZU, izdalo pa Ljubljansko geografsko društvo (LGD) v sodelovanju z zelo cenjenimi avtorji. To so vodniki: Zamejska Koroška (Andrej Bandelj, Jože Mihelič, Jernej Zupančič; 2016), Videmsko (Andrej Bandelj, Primož Pipan; 2014) in Tržaško in Goriško (Andrej Bandelj, Samo Pahor, Aldo Rupel; 2012). Leta 2009 pa je izšel tudi vodnik Zamejska Hrvaška (več avtorjev in prevajalcev).

V teh vodnikih je opisana večina smiselnih poti in popotovanj po zamejstvu, povezanih v pestre, bogate celodnevne programe z zaokroženim sporočilom, v njih so (lokalni) zemljevidi, najrazličnejši podatki, skratka, prav vsi so tehtno, uporabno in koristno gradivo.

Vodniki in predlagani itinerarji so našteti na spletnem naslovu Ljubljanskega geografskega društva; na tej spletni strani so tudi drugi podatki o LGD. Priročnike boste morda našli v knjižnicah, zanesljivo pa v knjigarni AZIL založbe ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Pa še o nekaterih drugih uporabnih spletnih straneh …

Največ naslovov in informacij o slovenskih društvih v zamejstvu, Evropi in svetu boste našli na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pripisane so tudi nekatere koristne povezave (na primer: krovne organizacije, konzulati, veleposlaništva, predstavništva …).

No, za konec pa: tudi na naši spletni strani se v oknu projekta (Ne)znano zamejstvo še vedno najde kaj uporabnega in kar dvajset let izkušenj. Dobrodošli in srečno pot!

Slavko Mežek

Prejšen članekPo Plečnikovi Ljubljani letos tudi s kolesom
Naslednji članekPoklon pozabljenemu Soškemu levu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here