Na počitnice z namigi, ki smo jih izbrali za vas

0
749

Naj bo letos drugače. Če se nam velikokrat mudi v tuje kraje, letos ne spreglejmo bogatih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih ponuja domača dežela.

Pri ponudniku je treba preveriti, kdo bo vodnik in kakšno opremo se dobi za izlet.
Foto: Nature’s Ways Bovec

Za aktivne počitnice s pravo mero adrenalina v Bovec

Bovec ponuja veliko aktivnosti na prostem – od kolesarstva, pohodništva, raftinga, kanjoninga, kajakaštva, padalstva in še in še. V objemu čudovite narave v dolini reke Soče boste našli veliko športnih agencij, tujih in domačih: »Toplo priporočamo, da gostje, ki pridejo k nam na počitnice, izberejo lokalce. Razlog je preprost – smo najboljši v tem, kar počnemo, tu živimo in delamo že vrsto let,« svetuje Teo Žagar, vodnik kanjoninga in raftinga v agenciji Nature’s Ways Bovec. Turiste vabijo s pestro ponudbo in kakovostnimi storitvami. Zaradi bistre smaragdne lepotice in želje po adrenalinu sta med najbolj priljubljenimi kanjoning in rafting. Nekaj je dnevnih turistov, a ker se večina gostov do Bovca vozi kar nekaj časa, pri njih običajno ostanejo tri dni. »Veliko agencij želi goste pridobiti z nižanjem cene storitev, kar pa ni najbolje za nas, ki si prizadevamo dvigniti kakovost storitve na višjo raven. Poceni pa ni najbolje,« je kritičen Žagar. »Morda bodo gostje plačali za izlet malce več, toda če želijo, da je njihov izlet zares sanjski, bi želeli imeti popolno opremo in profesionalnega vodnika z večletnimi izkušnjami. Za nas in naše goste je kakovostna storitev velikega pomena, varnost pa na prvem mestu. Pri ponudniku je treba zato vedno preveriti, kako bo izlet potekal, predvsem pa, kdo bo vodnik in kakšno opremo se dobi za izlet,« še svetuje. Natures Ways je tudi ena redkih agencij, pri kateri imajo vodniki licenco za kanjoning pri Soteskarski zvezi Slovenije, ki je mednarodno priznana organizacija.

Škocjanske jame spadajo med največje bisere na svetu.
Foto: Borut Lozej

Obiščite biser klasičnega krasa – Park Škocjanske jame

Najlepši del parka predstavlja splet enajstih jam, udornic, ponorov, ki jih poznamo pod skupnim imenom Škocjanske jame. »Skozi Škocjanske jame je organizirano vodenje v spremstvu vodnikov, režim vodenja pa je prilagojen situaciji,« pojasnjuje Jana Martinčič iz Parka. »Doživetje Škocjanskih jam je tako še bolj pristno, saj so v tem času skupine manjše, tako da lahko vsak gost komunicira z vodnikom. Glede na letošnjo situacijo goste vabimo tudi s promocijsko akcijo, ki smo jo pripravili skupaj s Parkom vojaške zgodovine in Kobilarno Lipica. V tej akciji vsak gost, ki obišče eno od teh treh lokacij, dobi 25-odstotni popust za obisk naslednjih dveh lokacij. Sodelujemo pa tudi z okoliškimi turističnimi ponudniki.« V Parku lahko doživite edinstveno Šumečo jamo, skozi katero teče reka Reka. Gre za del Škocjanskih jam, ki predstavlja enega največjih podzemnih kanjonov na svetu. Dolg je več kot 2,5 km, širok tudi do 60 m in visok do 146 m. Park je izjemno bogat tudi z različnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Tukaj se lahko nadihate svežega zraka in uživate v vonju po gozdu in travniškem cvetju. Park ponuja tudi razglede na Veliko in Malo dolino, ki sta eni večjih udornih dolin pri nas. Skozi obe dolini teče reka Reka, preden ponikne v podzemlje. V Parku pa lahko vidite veliko kulturnih spomenikov in spoznate bogato zapuščino prednikov.

Škocjanske jame so najpomembnejši podzemni pojav na Krasu in v Sloveniji, po mnenju mednarodne strokovne javnosti pa sodijo med najlepše bisere na Zemlji. Od leta 1986 so vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine in so še vedno edina slovenska znamenitost, ki so na tem prestižnem seznamu vpisane kot samostojna naravna dediščina.

Anja Ciglarič

 

Prejšen članekSmo ljudje vedno hodili na dopust?
Naslednji članekNa počitnice z namigi, ki smo jih izbrali za vas

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here