Po Plečnikovi Ljubljani letos tudi s kolesom

Plečnikovo leto

0
2230

Slovenska prestolnica letos praznuje 145. obletnico rojstva oziroma 60. obletnico smrti svetovno znanega ljubljanskega arhitekta Jožeta Plečnika. Da bi njegovo dediščino še vidneje poudarili in jo predstavili obiskovalcem mesta, so na Turizmu Ljubljana vodenemu ogledu Sprehod po Plečnikovi Ljubljani dodali nov izlet:  S kolesom po Plečnikovi Ljubljani.

Ljubljančan Jože Plečnik (1872–1957) velja za enega najpomembnejših pionirjev sodobne arhitekture na svetu. Njegov ustvarjalni opus je zaznamoval podobo treh srednjeevropskih mest: Dunaja, Prage in še zlasti njegove rodne Ljubljane. Tukaj je njegov pečat tako izrazit in neizbrisen, da se Plečnikova Ljubljana kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najizvirnejše in najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja v svetovnem merilu.

Plečnikove Žale
Foto: Dunja Wedam/Visit Ljubljana

Sprehod po Plečnikovi Ljubljani

Med prijetnim sprehodom od izhodišča, TIC-a pri Tromostovju, do Plečnikove hiše na Karunovi v Trnovem se obiskovalcem na vodenem ogledu razkrijejo nekatera arhitektova najboljša dela. Novost in eden od vrhuncev v programu v Plečnikovem letu je ogled velike čitalnice v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK), ki je verjetno najpomembnejše Plečnikovo delo v Sloveniji. V kavarni NUK obiskovalcem postrežejo Plečnikov čaj in Plečnikov medenjak. Ogled končajo v prenovljeni Plečnikovi hiši, kjer je arhitekt živel in ustvarjal od leta 1921 do smrti leta 1957. To je prostor, v katerem se je porajala Plečnikova Ljubljana. Na ogled sta arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo in stalna muzejska razstava.

S kolesom po Plečnikovi Ljubljani

Na drugem vodenem izletu, ki ga bodo začeli izvajati aprila, se bodo obiskovalci odpravili na dinamično, a sproščeno odkrivanje Plečnikovega opusa in življenja zunaj mestnega središča. Ogled Plečnikove Ljubljane s kolesom se bo začel v STIC-u ob ljubljanski tržnici, kjer bodo udeleženci dobili kolo in čelado, nato pa se bodo z vodnikom odpeljali čez Plečnikovo tržnico proti spominskemu parku Navje; zanj je Plečnik izdelal načrte konec tridesetih let prejšnjega stoletja.

Od tam je le streljaj do Žal, osrednjega mestnega pokopališča, ki je z edinstvenim Plečnikovim pečatom pravi muzej na prostem. Pot bo nato vodila po urejenih kolesarskih stezah proti Bežigradu, pa do cerkve sv. Frančiška v Šiški, ki izstopa s svojo samosvojo zasnovo. Plečnik jo je izpeljal iz svojega načrta za cerkev presvetlega Srca Jezusovega v Pragi. Tudi pozneje, ko so jo verniki že obiskovali, ji je Plečnik občasno dodajal nove elemente. Pa nazaj na kolo in proti Tivoliju, osrednjemu mestnemu parku, ki velja za zelena pljuča Ljubljane; njegova prvotna ureditev sega v leto 1813, med letoma 1921 in 1939 pa ga je preuredil Jože Plečnik, ki je med drugim vzpostavil povezavo med iztekom Cankarjeve ulice in gradom Tivoli.

Detajl na stavbi Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), verjetno najpomembnejšega Plečnikovega dela v Sloveniji
Foto: B. Jakše & S. Jeršič/Visit Ljubljana

Naslednja točka ogleda bo NUK, skupina pa se bo v tamkajšnji kavarni okrepčala s Plečnikovim čajem in Plečnikovim medenjakom. Od knjižnice bo odkolesarila po nabrežjih Ljubljanice proti Trnovemu in Plečnikovi hiši, ogled pa bo sklenila na izhodiščni točki.

U. L. L./Visit Ljubljana

Prejšen članekTisočletna voda za dobro počutje
Naslednji članekVodniki po zamejskem prstanu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here