V Vojnik na ogled nove galerije na prostem

V spomin na veliko umetnico

Vojnik se lahko pohvali z veliko priznanji, Vojničani smo pa tudi ponosni na pomembne osebnosti, ki so skozi stoletja pustile tukaj sledi, ki jih odkrivamo iz dneva v dan in jih tudi vključujemo v turistični utrip naše občine na severu Celjske kotline.

Pred več kot tristo leti se je tu rodil poliglot Janez Žiga Popovič, pred dvesto leti dr. Karel Henn, zdravnik in utemeljitelj zdraviliškega turizma v Radencih, pred 180 leti ljudski pesnik Jože Iskrač – Frankolovski, pred 160 leti stenograf in profesor v Bolgariji Anton Bezenšek in še bi lahko naštevali.

Vojničani pa smo še zlasti ponosni na slikarko Dorotejo Hauser, rojeno leta 1877 v Gradcu, ki se je po študiju slikarstva v Nemčiji po letu 1913 s svojo družino preselila v Vojnik. Njena umetnost je posegala v portretne, krajinske in tihožitne žanre večinoma malih formatov in ustvarila vrsto družabnih in pravljičnih motivov v tehniki škarjereza – silhuet. Pred 71 leti (med 15. in 16. januarjem leta 1946) se je njeno življenje iz doslej še nepojasnjenih razlogov tragično končalo. Ostala so le njena dela in spomin na veliko umetnico evropskega formata.

Foto: Marko Zdovc

V spomin na Dorotejo Hauser, ki je del svojega najbolj plodovitega obdobja ustvarjala v Vojniku, smo lani odprli galerijo na prostem in na svojstven način predstavili njene črno-bele bisere. Iz pustih pročelij garaž so nastale velike poslikave motivov Doroteje Hauser v sodelovanju s turistično-kulturnim društvom iz Globoč in zbiralcem motivov škarjerezov (avtorjem tega besedila, op. p.): Tudi sive škarpe dobivajo novo vsebino, v parku bodo postavljene skulpture in risbe v sodelovanju s šolo v Vojniku in verjetno še kaj. Vojnik je zaživel v znamenju Doroteje Hauser!

Jože Žlaus

Več o Vojniku in tamkajšnji ponudbi ter drugih zanimivostih si lahko preberete na spletni strani Dežele Celjske.
Prejšen članekPo najlepše razglede na Sočavsko panoramsko cesto
Naslednji članekNov kolesarski vodnik po Parenzani