Nov kolesarski vodnik po Parenzani

0
1373

Družina kolesarskih vodnikov založbe Sidarta je bogatejša za nov vodnik: Parenzana (Po stari železnici od Trsta do Poreča). Avtor vodnika je koroški Slovenec Janko Ferk.

Parenzana, Porečanka ali Istranka je le nekaj imen nekdanje ozkotirne železnice, ki je med letoma 1902 in 1935 delovala med Trstom in Porečem. Leta 2008 so to razgibano, 123 kilometrov dolgo traso obnovili in odtlej je namenjena pohodnikom in kolesarjem. Parenzana je ena najprivlačnejših kolesarskih poti v Evropi, odlikujeta pa jo izjemna zgodba in osupljivo lepa pokrajina.

Parenzano, ki vodi skozi Italijo, Slovenijo in Hrvaško, mimo starih železniških postaj, skozi predore in čez viadukte, je prekolesaril in popisal Janko Ferk iz Celovca. Kot odličen poznavalec in proučevalec habsburške monarhije je natančnemu kolesarskemu opisu poti dodal zgodovinski oris gradnje in dogajanj okoli slovite proge.

Ture se je mogoče lotiti tudi športno in jo prevoziti v enem zamahu, a Istra, slikovitost njenih vasi in mest, preplet treh kultur, bližina morja in sredozemska pokrajina vabijo na večdnevno kolesarsko popotovanje.

U. L. L.

Prejšen članekV Vojnik na ogled nove galerije na prostem
Naslednji članekKrižnikov pravljični festival Jenkret je biv … odpira vrata domišljije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here