Vrtovi so naše naravno bogastvo

1
591

Vrt kot kulturna dobrina je v preteklosti služil kot prostor za vzgojo zelenjave in sadja, z dvigom kulturne zavesti pa vse bolj prevzema vlogo prostora za rekreacijo in sprostitev po stresni službi. Pridite na ogled in po navdih v tri vrtove v Šentjurju in okolici, ki bodo odprti drugi vikend v juniju.

Delo v vrtu je sprostitev po napornem tempu, ki ga narekuje moderni čas. V njem ni omejitev koliko, kdaj in kaj boš naredil, vse je prepuščeno domišljiji in znanju lastnika.

V vrtu so zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. Da v vrtu nisem pozabil na rastline, ki rastejo v senci in polsenci dokazujejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Posebnost so tudi številne sorte prezimnih vrtnih fuksij, begonij agav  in v zadnjem času vse bolj priljubljenih podofilov, disosem in klorantusov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine.

Na ta dan si obiskovalec lahko ogleda vrt in rastline,  ki rastejo v njem. Na ogled bo prostor, kjer rastejo posebne rastline, ki še niso bile posajene v vrt.

Dan odprtih vrat je na ta datum organiziran odleta 1998. Vrt ima ta dan brezplačen ogled in strokovno vodenje. Obiskovalci se seznanijo z rastlinami, kombinacijami in zahtevami rastlin. Prav tako ne manjka druženj in pogovorov o rastlinah in kulturi vrtov. V vseh teh letih je na ta dan obiskalo vrt veliko obiskovalcev. Nekateri se vračajo vsako leto, drugi se oglasijo na nekaj let. Srečanja z istomislečimi, klepet o rastlinah in zasaditvah in sproščen pogovor o vsem v zelenju vrta so razlogi za obisk.

Pri ogledovanju vrta vam želim obilo vrtnarskih užitkov, v upanju, da boste katero izmed rastlin ki jih  ne poznate posadili tudi doma da vam bo polepšala prostor in vas za skrb nagradila z svojo lepoto.

Za več informacij o vrtu obiščite:   www.rifnik.si   ali  www.facebook.com/rifnik.si ,kjer boste našli tudi podatke o rastlinah.

Vrt v strmini  se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin je vrt znan, kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec. Tu lahko vidite alpske rastline, iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklih letih doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka.

Vrt v strmini družine Franc najdete v kraju Slivnica. Skozi Šentjur zavijete na cesto za Kozje. Ko prevozite kraj Gorica pri Slivnici po cca 1,5 km vas kažipot  usmeri desno proti Slivnici.

Vrt Jožeta Zupanca najlažje najdete če sledite napisom za cesto na Resevno. Zadnja ulica v naselju (Majstrova ulica) druga hiša na levi .

Vrt Rifnik družine Mauer v Jakobu 7 b Šentjur  pa najlažje najdete tako, da se držite kažipotov Arheološko nahajališče RIFNIK in cesta vas bo pripeljala naravnost do nas. Izlet lahko združite z prijetnim ogledom Arheološkega  nahajališča  RIFNIK, ki leži le slab 1 km od vrta.

 

Gorazd Mauer

Prejšen članekUrejajo svoj kraj in ohranjajo kulturno dediščino
Naslednji članekOddih v urejenem vrtu

1 komentar

  1. Ali je morda znano kdaj so letos dnevi odprtih vrat za VRT RIFNIK vrt družine Mauer. Se lepo zahvaljujem za odgovor . Janez Smolnikar

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here