Urejajo svoj kraj in ohranjajo kulturno dediščino

0
505

Ljudje potrebujemo druženje, a tega v današnjem času hitrega tempa in vsakodnevnih obveznosti zelo manjka. Tega se zavedajo člani Turističnega društva Zg. Ložnica, ki v svojem kraju že dvajset let skrbijo za to, da se krajani srečujejo na različnih dogodkih.

Zadnja leta so poznani po velikonočnem in maritnovem pohodu ter druženju ob postavitvijo klopotca. Vsak teden pa poskrbijo tudi za rekreacijo svojih članov. Na začetku delovanja so bili sicer precej delovni, saj so si zadali cilj, da bodo uredili kraj, v katerem živijo. Začeli so z usmerjevalnimi tablami, ki jih še vedno vsako leto okrasijo s cvetjem. Nato so začeli obujati kulturno dediščino, postavljali so majska drevesa, naredili največji presmec, kurili kresove in monštranco, postavljali klopotec, pridelovali poljščine na njivi in se družili pri njihovem spravilu (kožuhanje, trebljenje buč …), organizirali delavnice ob dolgih zimskih večerih (izdelava voščilnic, venčkov, priprava ‘južne’ …).

Martinov pohod
Foto: TD Zg. Ložnica

Širša javnost pa jih pozna po ureditvi Stepišnikove poti. To je pohodna pot po krajevni skupnosti v spomin Lovra Stepinška, mlinarja in narodnega buditelja ter ljubitelja slovenske pisane besede. Že v 19. stoletju je s somišljeniki ustanovil Bralno društvo pod Pohorjem in prvo slovensko potujočo knjižnico. Knjige je namreč sam nosil v košu, hodil od kmetije do kmetije in jih posojal. Po nekaterih podatkih je bil Lovro Stepinšek celo prvi potujoči knjižničar na Balkanu.

Podmladek
Foto: TD Zg. Ložnica

V društvu je bila pred petnajstimi leti ustanovljena etnološka skupina Ložniške ufarce, ki vsako leto organizira etnološki večer, na katerem prikazujejo stare običaje. Ne nastopajo samo v domačem kraju, zaradi njihove posebnosti jih vabijo po vse Sloveniji. Člani društva pa delajo tudi z mislijo na zanamce. Zato brskajo po preteklosti, opisujejo stare običaje, šege in navade, ki so jih opisali tudi v dveh izdanih knjigah.

Etnološka skupina Ložniške ufarce
Foto: TD Zg. Ložnica

Okroglo obletnico delovanja bo Turistično društvo Zg. Ložnica v večnamenski dvorani na Zgornji Ložnici proslavilo 28. marca. Za naslednjih dvajset let imajo velike načrte. Obelodanili jih bodo na osrednji prireditvi, kjer bodo nastopile Ložniške ufarce, gostja večera pa bo Manca Izmajlova.

 

Predsednica TD Zg. Ložnica Marijana Jereb

Prejšen članekNe spreglejmo svoje edinstvenosti
Naslednji članekVrtovi so naše naravno bogastvo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here