Zagorje ob Savi, mesto z rudarsko preteklostjo

0
547

O lepotah, ljudeh in znamenitostih zagorske doline je pisal že Janez Vajkard Valvasor, ki je mladost preživel na Medijskem gradu na Izlakah, saj je bil njegov oče lastnik gospostev Gamberk in Medija, kamor se je pozneje rad vračal, danes pa vidimo le še ostanke njihovih domovanj.

Zagorje ob Savi ima rudarsko preteklost, ki je pustila pečat tudi v sedanjem življenju. O njej so nastali številni zapisi, verjetno najkompleksnejše delo, povezano z zgodovino rudarstva, je trilogija Zmajeva kri Zagorjanke Valerije Skrinjar – Tvrz, ki je v romanu popisala preteklost našega kraja. Od tod izhajajo operni pevec Ladko Korošec, pesnik Mile Klopčič, pesnica Vida Taufer, politik dr. Janez Drnovšek, močan pečat je pustil tudi dramatik dr. Slavko Grum, ki je služboval v Zagorju, in še bi lahko naštevali. Knapovska tradicija je spodbudila tudi skupino Orlek, ki jo neguje v svojih pesmih, da lahko z njimi odkriva mite rudarjenja v zagorski dolini.

Ni naključje, da ima danes Zagorje ob Savi močno razvito kulturno dejavnost: tu sta se rodila najstarejša slikarska kolonija v srednji Evropi, slikarska kolonija Izlake-Zagorje, ki je letos že 60. leto gostila slikarje iz Slovenije in tujine, in bienalno državno tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov. Dolga je tradicija Pihalnega orkestra Svea Zagorje, ki koncertira že več kot 160 let, pevskega zbora Loški glas, ki gre hitro proti stoti obletnici delovanja …

Tudi na športnem področju Zagorje ne zaostaja, zato podpiramo vse športnike. Najbolj priljubljen je nedvomno naš domačin Primož Roglič, za katerega na tekmovanjih stiska pesti vsa zagorska dolina. Da z njim dihamo in ga podpiramo vsak trenutek, dokazujejo sprejemi, ki jih pripravimo, ko se Primož po napornih tekmovanjih vrne v rodno Zagorje. Udeleži se jih nekaj tisoč ljudi od blizu in daleč.

 

Primož je navdih mnogim, tako otrokom kot starejšim, ki so prav ob njegovih uspehih znova sedli na kolo. Lahko zatrdimo, da kolesarstvo tudi v zagorski dolini postaja eden najpriljubljenejših športov. Zato ni naključje, da se je Občina Zagorje ob Savi odločila podpreti naložbe v ta šport. Pred nedavnim smo dobili enega najsodobneje urejenih gorsko-kolesarskih parkov Cilenca, ki smo ga uredili skupaj s Kolesarskim klubom Zagorska dolina, trenutno smo v zaključni fazi gradnje kolesarske poti Zagorje–Orehovica, ki bo z že zgrajenimi potmi merila okoli 10 km in povezala našo dolino.

Za naložbo smo se odločili zaradi varnosti kolesarjev in drugih udeležencev v prometu, a tudi zaradi trajne naravnanosti in skrbi za okolje. Ta je v naši občini izjemnega pomena, saj nikoli več ne bomo dopustili onesnaževanja naše lepe, zelene doline. V ta namen smo postavili tudi izposojevalnice za električna kolesa in kupili kolesa, ki jih občani s pridom uporabljajo, mi pa projekt nenehno nadgrajujemo.

Seveda podpiramo tudi vse ostale športnike, ki nas razveseljujejo s svojimi uspehi: Tilna Zajca, dvakratnega svetovnega prvaka v kickboksu v svoji kategoriji, Tine Baloh, ki je poleti na evropskih olimpijskih igrah na Poljskem osvojila srebrno medaljo v kickboksu v kategoriji do 70 kg, v Zagorju je prve korake naredila košarkarica Lea Bartelme, ki si je poleti s slovensko košarkarsko reprezentanco do 18 let na evropskem prvenstvu v Turčiji zasluženo priborila naslov evropske prvakinje. Seznam uspešnih zagorskih športnikov je izjemno dolg, za njimi pa ne zaostajajo niti kulturniki.

Občina Zagorje svoj praznik obeležuje 9. avgusta, posvečen je spominu na dogodek iz 2. svetovne vojne. Leta 1941, v noči z 8. na 9. avgust, so partizani takratne revirske čete napadli orožniško postajo v Zagorju.

Številna društva poskrbijo, da praznovanje traja vse poletje in še del jeseni, saj takrat pripravljajo izjemne prireditve. Najbolj obiskan je nedvomno prvi vikend v avgustu, ki je športno in glasbeno obarvan. Tradicionalnim prireditvam, kot so kolesarski vzpon na Zasavsko Sveto goro, tek in pohod po zagorski dolini, sledi večerno dogajanje na prireditvah Noč pred nočjo in Zagorska noč, ki privabita več tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije, saj poskrbimo za res privlačen glasbeni program. Vse več obiskovalcev privabi kulinarična prireditev z naslovom Svetovna ajmohtijada, ki je bila letos že tretja po vrsti, z njo želimo obiskovalce spomniti na kuhanje tradicionalne jedi – ajmohta.

V Zagorju ni nikoli dolgčas, turistom s ponosom pokažemo Valvasorjevo kapelo, ostanke gradu Gamberk, Rudarski muzej, Weinbergerjevo hišo, v kateri je urejena spominska soba Ladka Korošca, park dr. Janeza Drnovška, Evropark, vse to pa je mogoče videti tudi iz zraka, saj jih lahko z urejenega letališča na Ruardiju po naši občini popelje tudi turistično letalo.

Izletnike popeljemo po številnih urejenih pohodnih in kolesarskih poteh, a tudi po skritih romantičnih kotičkih, ki jih v naši dolini ni malo.

V središču mesta, v Weinbergerjevi hiši, deluje Turističnoinformacijski center, kjer vas pričakuje naš turistični vodnik, ki ga mnogi poznate kot pevca skupine Orlek. To je naš Vlado Poredoš, ki mu besed nikoli ne zmanjka. Tako v pisarni obiskovalci zagorske doline dobijo vse informacije o turističnih destinacijah, namige za izlete, prireditve, ki jih lahko obiščejo, in vse ostalo, kar zanima tako obiskovalce občine Zagorje ob Savi kot domačine. TIC je odprt ob torkih in sredah, od 16.30 do 17.30, ter ob četrtkih in petkih, od 12.30 do 13.30. Informacije o turistični ponudbi v zagorski dolini so na voljo tudi na spletni strani: https://www.visitzagorje.si/ in telefonski številki: 040 588 351.

 

 

 

Prejšen članekSlovenj Gradec vabi v še lepši podobi
Naslednji članekDoživite cvetoče Mozirje, zdaj tudi z 1,8 milijona prazničnimi lučmi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here