Medved oživi, če so obiskovalci nevestni do narave

0
202

Domačini mu pravijo Volčje jezero, a je bolj in širše znano kot Bloško. Je umetno jezero na Bloški planoti na nadmorski višini 748 metrov, napaja pa se iz povirnih vod potoka Bloščice, ki je največja površinska voda Bloške planote. Veliko je okrog hektar, globoko pa do tri metre. Bloško jezero je zelo priljubljena izletniška točka, zlasti za družine in motoriste, tudi kolesarjev je vse več. V poletnih mesecih privablja kopalce od blizu in daleč, voda je osvežujoča, in kot se rad pošali eden najbolj znanih domačinov Dušan Kaplan iz Runarskega, je dobro obleči volnene kopalke.

Na jezeru sta lesena medveda naravne velikosti – bloški smučar in športni ribič.

»V minulem letu smo imeli na Bloškem jezeru približno štirideset tisoč obiskovalcev. Dnevni obiskovalci so bili večinoma iz Slovenije, gosti, ki prenočujejo ob Bloškem jezeru, pa so v glavnem tujci – Nemci, Nizozemci, Italijani, Belgijci, Američani in Izraelci. Kopanje na Bloškem jezeru je na lastno odgovornost, se pa večina obiskovalcev v poletnem času radoživo kopa v njem,« pravi Jože Doles, župan občine Bloke. Ob obali jezera je urejeno otroško igrišče, postavljena so unikatna lesena igrala in skulpture, med drugim velik medved. A pozor – po ustnem izročilu domačinov ta medved oživi, če obiskovalci nevestno ravnajo z naravo! Bloško jezero so naredili domači prizadevni turistični delavci okrog leta 1970, občina pa je po letu 2000 poskrbela za celovito ureditev jezera z okolico in infrastrukturo in uredila kopališče. Vanj so umetno naselili ribe, nekatere druge živali so se priselile iz okolice. Na jezeru je dovoljen športni ribolov, v njem je med drugim veliko krapov.

Obiskovalci uživajo na unikatnih lesenih skulpturah, klopeh in ležalnikih.
Na vhodu v glamping ‘stražita’ velika lesena moža – nevestnežem do narave se ne piše dobro …

»Blokam je na moje veselje uspelo ohraniti še nekaj tiste prvobitnosti, ki jo poznamo iz pripovedi naših dedov. Slabih petdeset kilometrov iz Ljubljane je do Blok. Priporočam cesto proti Kočevju, na Rašici, Trubarjevem rojstnem kraju, zavijte ostro desno, v vasici Knej pa levo. Lepa cesta vas bo peljala po slikoviti pokrajini do Podstrmice. Od tod je še slabih osem kilometrov do središča planote Nove vasi. Sprejeli vas bodo oster zrak, vedro nebo, čisti potoki in dobri, malce zadržani ljudje. Le nekaj kilometrov od roba planote boste našli Bloško jezero, ki leži ob samem izviru rečice Bloščice,« vabi Dušan Kaplan. V neposredni bližini jezera je glamping Lake Bloke. Zgrajen je iz lokalnega lesa, daje pridih domačnosti in je edinstven, saj so vsi objekti in skulpture unikati. V tamkajšnji okrepčevalnici gostom nudijo med drugim domače enolončnice, v brunarici pa izposojo koles in supov. Ob vhodu v glamping oziroma park Idila prišleke najprej pozdravita dva velika lesena ‘stražarja’, ki skrbita, da prav vsi spoštujejo naravo in okolje Bloškega jezera. Bloke slovijo tudi po znameniti Krpanovi poti, še bolj pa kot zibelka smučanja v srednji Evropi. Blizu Bloškega jezera – v Novi vasi na Blokah je muzej, posvečen bloškemu smučarju in življenju Bločanov v starih časih. Za ogled Stalne muzejske razstave Bloški smučar se je treba najaviti vsaj en dan pred obiskom, saj sicer turisti in drugi obiskovalci ostanejo pred zaprtimi vrati muzeja.

Obiskovalci, zlasti iz tujine, občudujejo hišo že starejšega datuma od Dušana Kaplana, ki je na gank postavil čebelnjak.

In kakšno bo vreme letošnje poletje na Blokah in na splošno v Sloveniji? Takole pravi Dušan Kaplan, ki je znani ljudski napovedovalec vremena: »Ščip v juniju (4. 6.) nam bo žal prinesel deževno vreme. Bo sicer toplo, vendar bo vsiljivi dežek kazil razpoloženje prvih dopustniških dni. V tem tednu ima god Medard  (8. 6.) – če na Medarda dežuje, 40 dni naletuje. Kaže, da se bo nestanovitno vreme vleklo tja čez Vidove dneve (15. 6.), ko je noč najkrajša, dan pa najdaljši. Vreme se bo ustalilo šele okrog Šentjanža (24. 6.). Ne bo pa nič toplo. Nestanovitno vreme z nevihtami se bo zavleklo tja v julij, prav do Aleša (17. 7.) , ko se bo končno ogrelo. Vroče in suho vreme bo držalo tja do Jakoba (25. 7.). Jakob velja za pomembnega ljudskega vremenarja – če je Jakob lep, bo božič mrzel, a obilna jesen. Vreme bo še naprej soparno z nevihtami in točo. Tako bo držalo vse pasje dni do Velikega šmarna (15. 8.). Ta pa obeta – če je Veliki šmaren deževen, meglen, hudo zimo. Prvi krajec v avgustu (24. 8.) bo prinesel prve hladne in deževne dni. Dnevi bodo že občutno krajši. Jesen je pred vrati. V avgustu praznujeta god Lovrenc (10. 8.) in Jernej (24. 8.). Oba napovedujeta jesen. Takole pravita – Lovrenc in Jernej lepa, taka se tudi jesen obeta. Če povzamem, bo poletje nestanovitno, s pogostimi nevihtami in celo točo. Junij bo hladen in moker, julij soparen in vroč, avgust pa v začetku vroč in ob koncu hladen.«

Dušan Kaplan: »Letošnje poletje bo nestanovitno z nevihtami in točo.«

Tekst in fotografije: Duša Podbevšek – Bedrač

 

Prejšen članekDruštveni čebelnjak ČD Trebelno – Mokronog
Naslednji članekSajenje medovitih rastlin in dreves

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here