Slovenj Gradec vabi v še lepši podobi

0
136

Koroško mesto z vsakim dnem postaja lepše, bolj trajnostno ter prijazno za obisk in življenje.

Moderen razvoj, ki nam je zagotovil nov videz ulic v mestnem jedru, se v vseh pogledih odlično zliva z ohranjanjem srednjeveške podobe. Uporaba lokalnih materialov, posebno oblikovana urbana oprema in njena premišljena umestitev kar vabijo na sprehode po poteh, ki vas popeljejo v ‘središče sveta’. Do njega lahko lokalno prebivalstvo in turisti dostopajo po skoraj 10 kilometrih novih kolesarskih poti, ki ga povezujejo z obrobnimi naselji. Mesto torej kar vabi, da se vanj podate trajnostno – peš ali s kolesom. Obisk bo še prijetnejši, saj je za privlačnost in udobnost javnega prostora poskrbela dodatna ozelenitev različnih površin. Prenova ulic tako dodaja dodatni košček v mozaik oživljanja mestnega jedra kot celote – na področju, kjer v slovenskem prostoru že uživamo posebno prepoznavnost in veljamo kot primer dobre prakse. Središče namreč ‘živi’ in je zapolnjeno z različnimi dejavnostmi, zato boste težko našli prazen kotiček.

Wolfova kava, Fotografija: Arhiv Koroškega pokrajinskega muzeja

Trajnostno naravnan razvoj celotne občine prepoznavajo tudi turistični ponudniki, tako lahko od letošnjega poletja izbirate kar med štirimi z okoljskim znakom Zeleni ključ in enim z znakom Slovenia Green Accommodation.

Ržen kruh, avtor: Tomo Jeseničnik

Seveda je tudi vsem ostalim delovanje v sozvočju z naravo osnovna prioriteta, kar se izkazuje s prvinskostjo naravnih danosti. Nad temi se dnevno navdušujejo turisti in domačini, ki jih privabljata bližina in lahka dostopnost. Naravni okusi pa se združujejo v značilnih jedeh, ki so jih jedli že naši predniki. Pomembnost priprave rženega kruha, ki se je prenašala iz roda v rod, smo letos počastili z vpisom v Register nesnovne kulturne dediščine, Wolfovo kavo, postreženo v izbranih lokalih, pa s povsem novo podobo. Okusi koroške košte, pripravljene tradicionalno ali z modernih pridihom, ostajajo vrhunski in vabijo h kulinaričnem razvajanju v Slovenj Gradcu.

Informacije:

TIC Slovenj Gradec

www.visitslovenjgradec.si

Tel.: 02 88 12 116

E-pošta: tic@slovenjgradec.si

Fotografija na naslovnici: Aljaž Uršej

Prejšen članekMesto, ki je nastalo po drugi svetovni vojni, bo kmalu evropska prestolnica kulture
Naslednji članekZagorje ob Savi, mesto z rudarsko preteklostjo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here