12. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico: Mladi so v kulinariki zelo ustvarjalni

0
355

12. oktobra je v Postojni potekalo 12. državno tekmovanje za zlato kuhalnico. Mlade kuharice in kuharji iz devetih osnovnih šol, ki so dosegli najboljše rezultate na regijskih tekmovanjih, so pod budnim očesom priznanih kuharjev – sodnikov zavzeto pripravljali ješprenove/pirine rižote in sestavljene solate. »Zame si vsi zaslužijo zlato medaljo za skrbnost, pripravljenost, marljivost in pogum. Ni ravno enostavno pripraviti najboljše jedi v nekem tujem okolju, pred množico gledalcev,« je predsednica ocenjevalne komisije Alenka Kodele povedala ob zaključku tekmovanja.

Vse tri nagrajene ekipe s podpredsednikom TZS Petrom Misjo,  strokovno sodelavko TZS Petro Pistotnik in predsednico ocenjevalne komisije Alenko Kodele.

V Jamskem dvorcu v Postojni so mladi kuharski navdušenci in navdušenke na plinskih štedilnikih zavzeto vihteli kuhalnice, tekmovalne pulte pa so ves čas budno spremljali priznani kuharji iz Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki so imeli tokrat vlogo sodnikov. Nič ni ušlo njihovemu strogemu očesu – od osebne urejenosti tekmovalcev, načina priprave delovnega mesta, sestave recepta, časa priprave jedi, mehanske in toplotne obdelave živil. Čas so si vzeli tudi za oceno videza in okusa jedi ter ustvarjalnosti krožnika, kar pomeni, da so skuhano in pripravljeno tudi z veseljem degustirali. Kako tudi ne, saj je v dvorani ves dan dišalo po okusni hrani, čudovito jesensko sonce pa je naravnost vabilo k gurmanskim užitkom.

Mladi kuharski navdušenci in navdušenke so na plinskih štedilnikih zavzeto vihteli kuhalnice.

»Večina kuharjev se je trudila po svojih najboljših močeh, vendar se je opazilo, da nekateri niso bili zelo prepričani v to, kar počnejo. Nekateri jedilniki so bili izredno lepi, všeč nam je bil ročno izdelan jedilnik. Ker jemo tudi z očmi, je krožnik seveda treba dekorirati. Nekaterim je verjetno zmanjkalo časa za to, zato je bil končni izdelek neestetski,« so bila neprizanesljiva dekleta iz OŠ Šmarje pri Kopru. Nemara so prav zato prepričljivo zmagala in šoli prinesla najvišje priznanje – zlato kuhalnico. Gaja Ambrožič, Tadeja Dražič in Danaja Sikur so kuhale ješprenovo rižoto, nad katero sprava niso bile navdušene, zdaj pa jo z veseljem pripravljajo tudi doma. Navkljub veselju do kuhanja o prihodnosti v gostinstvu za zdaj razmišlja samo ena izmed njih.

»Gotovo so takšna tekmovanja dobrodošla za širjenje gostinske dejavnosti,« so prepričana dekleta iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, ki so si s svojo kuharsko predstavo prislužila srebrno kuhalnico, »ki je za nas zlata, saj nam je zmaga za las ušla.« Na tekmovanju so sodelovale prvič, najbolj všeč pa jim je bilo, da so spoznale prijatelje iz drugih šol in so postale samo še bolj zagnane v kuhinji.

V Jamskem dvorcu v Postojni je opojno dišalo.

Bronasta kuhalnica je romala v roke OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer se jim v prihodnosti, kot kaže, obeta veliko novih veščih gostink. Med kuhanjem v Postojni so dekleta namreč spoznala, »da bi v prihodnosti rada nadaljevala pot v gostinstvu.« V Postojni se je po njihovem videlo, da imajo mladi veliko dobrih idej in so zelo ustvarjalni, kar se tiče kulinarike.

Najboljše tri ekipe je znani slovenski chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo, Hišo Linhart v Radovljici, kjer bodo dobile še eno novo izkušnjo in izboljšale svoje kuharske sposobnosti.

»V vseh teh letih, ko spremljam gostinsko-turistični zbor Slovenije, mi je tekmovanje za zlato kuhalnico med najlepšimi. Želim si, da bi se situacija v svetu obrnila na bolje, da bodo lahko še naprej organizirana taka tekmovanja. Lepo je videti naše najmlajše tekmovalce, kako znajo pravilno olupiti in narezati zelenjavo, uporabiti pravilno orodje in pripomočke, pravilno narezati meso, ločevati odpadke in ves čas tekmovanja skrbeti za čistočo delovnega mesta. Še posebno so bili zanimivi pri serviranju jedi, saj so v tem delu pokazali svojo inovativnost in iznajdljivost,« je predsednica ocenjevalne komisije Alenka Kodele strnila vtise.

Tekmovalke je poleg kuharske izkušnje navdušil tudi spremljevalni program, ki je vključeval ogled vivarija in razstave metuljev ter svečano podelitev priznanj, za kar je poskrbel podpredsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja.


Recepte vseh devetih udeležencev državnega tekmovanja si ogledate v katalogu Moj kraj, moj šef na: https://turisticna-zveza.si/publikacije/ostale-publikacije

Septembra so regijska tekmovanja potekala na Srednji šoli Izola, Srednji gostinsko-turistični šoli Radovljica ter Srednjih šolah za gostinstvo in turizem Radenci, Novo mesto in Celje.

Zaradi proticovidnih ukrepov je na tekmovanju, ki je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda, letos sodelovalo manj šol kot po navadi, a se jih je vseeno nabralo 26. Vsem udeležencem iskrene čestitke.

Besedilo: Po. F.

Fotografije: arhiv Turistične zveze Slovenije

 

Prejšen članek(D)oživite mitsko Krajino!
Naslednji članekMladi turistični vodnik: “Turistični vodnik mora znati zelo dobro improvizirati«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here