Mladi turistični vodnik: “Turistični vodnik mora znati zelo dobro improvizirati«

0
566

Turistična zveza Slovenije je letos izvedla že osmo tekmovanje za mladega turističnega vodnika, ki je jeseni potekalo v Portorožu in Piranu. S tekmovanjem spodbuja mlade za poklic turističnega vodnika, ki je velikokrat prva in edina vez med turisti in lokalnim okoljem ter zato neprecenljiv del turistične ponudbe kraja.

Tekmovanje za mladega turističnega vodnika je namenjeno mladim od 16. do 29. leta starosti in je sestavljeno iz treh delov. Najprej poteka na regionalni ravni, na kateri morajo kandidati in kandidatke pripraviti seminarsko nalogo o poljubnem kraju in obdelati vse podrobnosti, ki jih mora turistični vodnik opraviti pred vodenjem. Največkrat mladi predstavijo svoj kraj, pri tem pa si pogosto zamislijo vodenje, prilagojeno mladim, ki vsebuje zanimive in zabavne lokalne vsebine ter alternativno, drugačno izvedbo. Za tem so mladi povabljeni k spoznavanju določenega kraja (vsako leto je izbran drug kraj), za katerega morajo na državni ravni pripraviti načrt vodenja, čemur sledi vodenje pred komisijo.

Na dan izpita nas je pričakal s soncem obsijana obala in neverjetno toplo vreme za jesenski čas.

Letos so se mladi za zaključno vodenje tako pripravljali kar na morju, saj so imeli izziv pripraviti vodenje na relaciji Portorož-Piran. Ker se na TZS zavedajo izredne težavnosti in obširnosti znanja, ki ga morajo osvojiti prijavljeni mladi, so že med letom organizirali različna izobraževanja, na katerih so se kandidati seznanili s poklicem in delom turističnega vodnika. Pred končnim tekmovanjem so udeležencem pripravili tudi študijsko vodenje v izvedbi odlične in izkušene lokalne vodnice Mateje Dolenc. Eno popoldne so mladi na svoji koži izkusili zelo poglobljeno, strokovno, a hkrati zanimivo in navdihujoče vodenje, opremila jih je tudi z uporabnimi in koristnimi nasveti, kako se lahko orientirajo v prostoru, kako si lahko pomagajo z okoljem, v katerem vodijo, kje lahko poiščejo dodatne informacije za priprave.

Na dan izpita nas je pričakal s soncem obsijan Portorož in neverjetno toplo vreme za jesenski čas. Prepustili smo se morskemu navdihu in se podali na vodenje mladih bodočih vodnic. Glede na število udeleženk se je celotna trasa tekmovanja razdelila na sedem odsekov. Prijavljene tekmovalke so nato tik pred vodenjem izžrebale vsaka svoj odsek, ki so ga v nadaljevanju posamezno tudi izvedle, skupaj pa predstavile edinstven potep po izbranem delu naše obale. Kandidatke so s svojimi predstavitvami navdušile strokovno komisijo in tudi naključne obiskovalce v Portorožu in Piranu, ki jih ni bilo malo. Strokovna komisija, ki so jo sestavljale Snežana Škerbinc, Mateja Dolenc in Marija Brložnik, se je prepričala, da so se vse tekmovalke na vodenje resnično dobro pripravile. Bronasto značko mladi turistični vodnik je prejela Lina Ovnik iz Mirne Peči, srebrno značko Sara Milanović iz Novega mesta, najbolj pa je komisijo prepričala Maja Šmon iz Slovenj Gradca, ki je osvojila zlato značko. Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je vse tri kandidatke nagradila z bonom za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, prvonagrajenka pa je prejela še bon za opravljanje izpita. Vse tri je Podzemlje Pece nagradilo z ogledom podzemlja s kolesom. Ostale tri kandidatke, Anja Kelc, Janja Marolt in Blažka Ul, so prejele bon za ogled Rudnika Sitarjevec in Mestnega muzeja Litija.

Kandidatke so s svojimi predstavitvami navdušile strokovno komisijo in tudi naključne obiskovalce v Portorožu in Piranu, ki jih ni bilo malo.

Ob zaključku tekmovanja je Turistična zveza Slovenije vse kandidatke v spremstvu mentoric in mentorjev popeljala na voden ogled ribjega vrta Ribogojnice Fonda. Sprejela nas je Irena Fonda, s katero smo odpluli na morje, vse do njihovih ribiških bazenov. Spoznali smo, kako poteka izbor ribjih mladic, kakšno ribjo krmo uporabljajo in kako krmijo ribe, koliko časa raste brancin in kako prepoznati res svežo ribo. Izlet smo zaključili z izvirno degustacijo dobrot Fonda, ki je vsebovala karpačo iz svežega Piranskega brancina, namaz z dimljenim brancinom, istrsko oljčno olje, solni cvet s Piranskih solin in kozarec lokalnih dobrot.

Nasveti mlade vodnice

»Obiskujem srednjo šolo in do zdaj nisem imela veliko vodenj, ampak zdi se mi, da sem se z improvizacijo, torej tudi skozi zabavo in skozi igro, poskušala povezati z obiskovalci … Poskušala sem se vživeti v to, kakšno vodenje bi si želela sama, če bi bila jaz na mestu obiskovalcev,« je zmagovalka Maja Šmon odgovorila na vprašanje, kaj je prepričalo komisijo, da je najboljša.

In kdo je zanjo dober turistični vodnik? »Turistični vodnik se mi zdi najpomembnejši za skupino, saj narekuje tempo celotne skupine. Zelo dobro mora improvizirati, saj nikoli ne veš, kaj se bo ob vodenju zgodilo. Zelo pomembno je, da opazuješ okolico, tako se lahko navežeš na morje, klimo, geografski položaj, na znamenitosti, ki jih vidimo, ne nazadnje tudi na mimoidoče. Turistični vodnik mora biti zelo iznajdljiv, odločen, glasen, pozitiven, zabaven … Pomembno pa je, da je tudi prijazen, da skrbi za svoje goste, jih vpraša po počutju ali če česa ne razumejo, da jim vse razloži, da je prijazen.«

Ali so bile priprave na vodenje zahtevne? »Ja, vodnik mora zelo dobro poznati okolico, stanje iz preteklosti, sedanje stanje, na primer razne prireditve, ki se odvijajo, da nas kaj na vodenju ne preseneti oz. da nas kdo ne vpraša česa, česar sami ne vemo. Zato je dobro, da raziščemo vse plati tega mesta in se poskušamo postaviti v vlogo domačinov, kako oni vidijo to mesto, saj tako najlažje predstavimo mesto, kakršno je.«

Letos so se mladi za zaključno vodenje tako pripravljali kar na morju, saj so imeli izziv pripraviti vodenje na relaciji Portorož-Piran.

In kaj Maji prinaša zmaga na tekmovanju? »To je dobra podlaga za mojo prihodnost. Več ljudi me je spoznalo in tudi sama sem spoznala več ljudi, veliko sem se naučila. Če to primerjam s šolskimi vodenji, je to vodenje obširnejše, več je vsebine, zaradi tega se lahko zelo veliko več naučiš. S tem da sem zmagala, še bolj verjamem vase, si zaupam, bolje sem se spoznala, vidim, česa sem zmožna in da lahko improviziram, se znajdem in skupino pravilno vodim.«

Ob čestitki vsem mladim vodnicam pa tudi pohvala požrtvovalnim mentorjem, ki mlade spodbujajo, podpirajo ter jim nudijo strokovno pomoč pri pripravah na precej zahtevno tekmovanje. Zahvala gre tudi Turistični zvezi Slovenije, ki že vrsto let skrbi za prihodnost turističnega vodenja, ter Turistično-gostinski zbornici Slovenije, ki jo pri tem podpira. Glede na veliko pomanjkanje dobrih kadrov v turizmu verjamemo, da vse mlade sodelujoče, ki so pokazale srčnost in požrtvovalnost, čaka svetla in uspešna prihodnost.

Besedilo: Marija Brložnik

Fotografije: Arhiv Turistične zveze Slovenije

Prejšen članek12. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico: Mladi so v kulinariki zelo ustvarjalni
Naslednji članekPo poteh goriškega slavčka

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here