Knajpanje v Termah Snovik – v neokrnjeni naravi Tuhinjske doline

0
444

»Narava je vir zdravja.«

(Sebastian Kneipp)

Tuhinjska dolina je zelena predalpska dolina z zdravilno termalno vodo, ki s svojimi naravnimi danostmi kar vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa in sprostitvi v neokrnjeni naravi. V idilični dolini v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp se v objemu zelenih gozdov razprostirajo najvišje ležeče v Sloveniji – Terme Snovik.

Terme Snovik so v zadnjih letih razvite celovit pristop k zdravemu načinu življenja po življenjski filozofiji Sebastiana Kneippa.

Terme Snovik so v zadnjih letih razvite celovit pristop k zdravemu načinu življenja po življenjski filozofiji Sebastiana Kneippa. Svojo ponudbo raznovrstnih programov tudi za najzahtevnejšega gosta, terapevtskih učinkov vode v notranjem bazenu ter prijaznih nastanitev so obogatili še s knajpanjem. S tem nadaljujejo tradicijo Kneippovega zdravilišča Kurhaus v Kamniku, kjer so že leta 1891 zelo uspešno začeli izvajati Kneippove terapije. Javno kopališče, ki ga je ustanovil Anton Prašnikar, je stalo na sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice. Metode knajpanja so bile zelo uspešne, zato je obisk tega kopališča javno priporočal celo sam Sebastian Kneipp, izumitelj knajpanja. Ker si je sam že v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi na naraven način. Kneipp, nemški duhovnik, hidro- in fitoterapevt, je postavil sistem petih stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog.

V Termah Snovik je danes vsak dan Kneippov dan

Vsa Kneippova načela za zdravje telesa in duha so prek petih stebrov v termah vpletli v celovito ponudbo, ki je že od začetka prijazna ljudem in okolju.

VODA

Voda je element, po katerem je Kneipp najbolj poznan. Razvil je celovit sistem zdravljenja s hidro- in balneo terapijo, kombinacijo vroče in hladne vode. Voda deluje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji, ki sprožijo procese, s katerimi telo uravnava svoje osnovne funkcije in spodbuja delovanje različnih organov. Kot vodno terapijo Kneipp priporoča umivanje, oblive, kopeli, ovitke ter obkladke, inhalacije in pitje. Če Kneippove metode vodnih terapij združimo z zdravilno snoviško termalno vodo, bogato s kalcijem, magnezijem in različnimi rudninami, dobimo odlično podlago za zdravo in dolgo življenje. Voda v termah je primerna za plavanje in pitje, blagodejno vpliva na kosti, kožo in prebavo.

Za zdravje in sprostitev vsakodnevne Kneippove aktivnosti na bazenu

Na voljo so plavanje in čofotanje, dričanje po toboganih, vodne masaže, dnevno vodna telovadba in Kneippovi vodni oblivi z mrzlo vodo, nočno kopanje, kar bo spodbudilo vse mišice telesa. Voda v Snoviku je vir zdravja, saj je bogata s kalcijem, magnezijem, natrijem, kalijem in drugimi koristnimi minerali.

GIBANJE

Privoščite si lahko plavanje v termalni vodi, vodene aktivnosti, pohode po označenih pohodniških poteh, kolesarjenje, vaje na fitnes napravah in trim stezi, pohode do izvira termalne vode, fitnes v naravi, vadbo na trim stezi, kolesarjenje z možnostjo izposoje električnih koles v termah, za pohode so na voljo tudi palice za nordijsko hojo.

Spodbujamo bosonogo hojo na treh bosonogih poteh. Povabijo vas, da pomislite, kdaj ste nazadnje hodili bosi, pa ne doma na bleščečem parketu, ampak po travniški ali gozdni preprogi, da se povežete z naravo. Majhne mišice stopala se tako krepijo na mehkobi trave, lubja, zemlje, peska, tudi vodnih kamnov, v mimoidočem potoku lahko štorkljasto postopate in spoznate Kneippove oblive z usposobljenimi terapevti in osebnim Kneipp vodnikom.  3,2 km dolga bosonoga pot, ki je bila leta 20218 nagrajena kot Naj tematska pot, bo prebudila vaše čute, skupaj boste lahko odkrivali blagodejne učinke zelišč na lastnem zeliščnem vrtu, čaka pa vas tudi okusno presenečenje. Sezujte torej čevlje in se prepustite naravi, da vas napolni z energijo, poživi in pomladi.

PREHRANA

Prehrana po Kneippu je enostavno dobra – polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža. Pri pripravi daje Kneipp poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom in živilom rastlinskega izvora. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote. Uživanje hrane naj bo povezano s pozitivnim doživetjem, veseljem in užitkom. V Termah Snovik dajemo prednost lokalno pridelani hrani in sezonskim jedem, v vsakodnevno ponudbo restavracije Potočka vključujemo posamezne elemente zdrave prehrane, v ponudbi so tudi Kneippovi zajtrki in Kneippovi vitalni meniji.

Obisk Term Snovik je javno priporočal celo sam izumitelj knajpanja.

ZELIŠČA

V Termah Snovik na zeliščnem vrtu raste okoli 30 vrst zelišč in začimb, ki jih uporabljajo za osveščanje obiskovalcev, za čaj in kot dodatek pri pripravi jedi. S povezovanjem s Turističnim društvom Tuhinjska dolina pripravljajo tudi delavnice spoznavanja in uporabe zelišč.

Z namenom krepitve lokalne identitete želijo gostom in obiskovalcem predstaviti ponudbo lokalnih kulinaričnih izdelkov ponudnikov iz okolice, vsako soboto dopoldne je mogoče kupiti izdelke lokalnih kmetij na stojnicah pred termami. Ljubiteljem dobre lokalne hrane pa ob sobotah pripravljajo slovenske večere s tradicionalnimi okusi Tuhinjske doline in Kamnika (tuhinjska postrv iz lokalne ribogojnice Nevljica, firštov golaž s tuhinjsko filo).

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Ta element povezuje druge štiri v zaključeno celoto življenja v ravnovesju, prisotnosti in v sožitju z naravo. Sebastian Kneipp se je zavedal pomembnosti reda in urejenosti za duševno zdravje ljudi. S sledenjem zdravemu življenjskemu slogu bo naše življenje v ravnovesju, lažje bomo prenašali vsakodnevni stres. Vsak izmed nas se namreč srečuje s pomanjkanjem energije zaradi hitrega življenjska tempa in stresa. Takrat je čas za globoko sprostitev, umiritev in obnovo telesa na vseh ravneh. Postavite zdravje telesa na prvo mesto in se prepustite Kneippovim tretmajem, zvočnim kopelim in številnim masažam, tudi z zelišči za popolno sprostitev.

Voda učinkuje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji.

V termah že otroci spoznavajo knajpanje

Otroci se v poletnem času poleg zabave na bazenu in usvajanja plavalnih tehnik prelevijo v prave raziskovalce, vedoželjneže in ustvarjalce. Pri aktivnostih se jim pridruži palček Snoviček, tako je družba popolna. Kakšno veselje nastane, ko se skupaj bosonogi odpravijo na pot in se poučijo o zdravi prehrani z izdelavo zabavnega sadja. Marsikatero vragolijo ušpičijo skupaj.

V Termah Snovik bodo v skrbi za vse goste, zaposlene, okolje in naravo delovali s skupno zavezo trajnostnim načelom ter skrbno izvajali visoke zdravstvene in higienske standarde. Kot zeleni, trajnostni ponudnik v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp ustvarjajo pogoje za varen oddih in obisk skladno z znakom Green & Safe Slovenske turistične organizacije in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Besedilo: Stanka Parkelj Rozina, Terme Snovik

Fotografije: Arhiv Term Snovik

 

 

 

 

 

 

Prejšen članekSobivanje z vodo ali kaplja čez rob
Naslednji članekV Škrbino, da boste zdravi kot dren

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here