Portugalka je vinska trta in sorta grozdja, ki jo gojijo za pridobivanje mladega rdečega vina. Značilnost portugalke je, da zelo hitro dozori iz mladega mošta v mlado vino. V steklenice jo je mogoče natočiti že nekaj tednov po trgatvi. Je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, polnim okusom, zaradi česar jo številni poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina.
Portugalko ali po belokranjsko »potrgalko« bo mogoče pokusiti v soboto, 20. oktobra, na vinskem festivalu Mlada portugalka v Metliki, ki bo že deseto leto zapovrstjo.
Na prireditveni prostor pred metliški grad se v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.
L. L.