VINOTOUR doživetje na vinski cesti v Svečini

0
221

S palicami ali brez, po najlepših poteh med vinogradi, Vinotour vam ponuja odkrivanje vinske ceste s pestrim lokalnim kulinaričnim razvajanjem ter številnimi panoramskimi užitki. Poti peljejo čez dvorišča in vinograde več kot 100 slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij po več kot 80 km ustrezno označenih poteh. Organizirani pohodi v okviru Društva za promocijo nordijske hoje Odriv – Vinotour so načrtovani vsaj enkrat na mesec vse leto in speljani tako, da lahko pohodniki spoznajo pokrajino, njene znamenitosti in ponudbo kmetij, mimo katerih pelje pot, saj domačini večinoma postrežejo svoje dobrote in ponudijo odlično domačo kapljico.

Poleg dobre kapljice boste deležni tudi pestrega lokalnega kulinaričnega razvajanja.

Vinogradništvo v Svečini se je v zadnjih letih izjemno razvilo, tako prav pri vsakem ponudniku lahko najdemo vino, ki nam ustreza. Čisto ob meji, za kamnolomom Pruh, leži kmetija Valdhuber Čeh, ki slovi po zelenem silvancu in mladem vinu ‘lenčki’, gospodar pa se tudi poigrava z aromami klasičnega vina in je ustvaril cuvée s sauvignonom, ki ni navdušil samo nas, temveč tudi enologe na Dunaju, ki so mu podarili zlato medaljo. Od njih pelje oranžna pot mimo znamenitega Vinogradništva Tement, enega najimenitnejših in prepoznavnih v sosednji Avstriji, saj so prodrli na številne tuje trge s svojim znamenitim sauvignonom in spadajo med 100 najpomembnejših vinogradnikov na svetu. Ob poteh se lahko orientiramo po Razglednem stolpu na Plačkem vrhu, pod katerim leži turistična kmetija z najdaljšo tradicijo kmečkega turizma pri nas – Vino Leber, ki so poleg domačih klasičnih kosilih, poznani po odličnem aromatičnem vinu – med našimi pohodniki sta najbolj priljubljena polsuhi rosé in seveda sauvignon. Na poti nazaj v Svečino nas pot zanese na kmetijo Šerbinek, kjer pod imenom Vino Kušter oče in sin ustvarjata sveže vino, ki ga več mesecev pustita na finih drožeh, da pridobijo polnost. Rutilus je ime sivega pinota, ki je presenetil marsikaterega poznavalca Rulandca, saj je poleg nežne lososove barve njegova cvetica sadna in mladostna ter je kot suho vino zmerne kisline z dodatnimi notami limone, jabolk, morda kanček suhih začimb ter na okus še ananasa.

Če krenemo po rdeči poti, kjer se je največ prepoznavnih vinogradnikov ob poti, se zagotovo ustavimo pri Vinu Valdhuber, kjer so med prvimi pričeli polniti suhi traminec, kar je bilo za te kraje pred več kot 15 leti skoraj ‘bogokletno’ dejanje, ki pa jih je začelo uvrščati med vrhunske vinarje. Družina ostaja zvesta tradiciji pridelave vrhunskega suhega svežega vina, ki ga dopolnjuje linija zrelega vina na pobudo sina, ki že zadnja leta samostojno vodi proces od prevzema grozdja do kletarjenja. V neposredni bližini je klet Wine Ducal, ki je ne samo paša za oči in duha, je unikum v našem prostoru za obiskovalce, ki so odprti za štajerska vina s karakterjem Lo Ducinim. Ljubitelji naravnega vina, ki zorijo v betonskih in sedaj še lesenih jajcih, lesenih sodih in gruzijskih kvevrijih, bodo osupli nad pestrostjo okusov različnih letnikov. Ne daleč vstran je najgloblja klet Vinogradništva Mukenauer, kjer vina promovirajo pod sloganom ‘Tri sestre – tri vina’, ki nosijo tudi njihova imena. Tik pod njimi leži najbolj priljubljena postaja Vinotour pohodov Vinotoč Pliberšek, kjer poleg odličnega vina za špricer in svežega belega vina ponujajo domače narezke, obogatene z domiselnimi prilogami, solatami, namazi in seveda domačim kruhom iz krušne peči. Pri nji se pohodi pogosto zaključijo z druženjem ob glasbi.

Na tematski poti Vinotour boste odkrivali vinsko cesto v vsej njeni raznolikosti.

Če krenemo naprej proti Špičniku, da bi se fotografirali na znamenitem Srcu med vinogradi, kjer nam družina Dreisiebner ponudi pester izbor slajšega vina, lahko ob poti uživamo v izjemnih pogledih na vinograde, ki jim sosedi radi rečejo Štajerska Toskana. V objemu vinogradov na Špičniku pa leži še ena kmetija, s katero se v Svečini zelo radi pohvalimo – Vino Gaube. Že ob pogledu na čarobnost elegance sezonske okrasitve se zaveš, da si na turistični kmetiji, ki izpolni želje še tako zahtevnim gostom. Z bogato tradicijo pridelave vina so poznani po elegantnem svežem, sadnem vinu, sicer pa je njihov chardonnay v kleti mogoče najti v kar štirih oblikah – kot peneče se vino, klasično belo, zorjeno sur lie linije Kaspar ter kot ledeno trgatev, če vreme to dopušča.

Znamenito Srce med vinogradi v zimskem času.

Še kar nekaj odličnih vinogradnikov lahko obiščete ob Vinotour poteh ter poskusite njihovo izjemno vino in domačo kulinariko, saj smo izpostavili le nekatere, ki že vrsto let podpirajo razvoj turizma in s tem pohodništva v naši občini. Vsak voden pohod je doživetje zase. Že pri uvodnem pozdravu in razgibavanju začutimo razpoloženje in energijo, ki jo udeleženci prinesejo s seboj. Nasmejani, dobre volje in polni pričakovanj, kakšna bo ponudba vinogradnikov, se z veseljem podajo na pot. Pohodi zelo pozitivno vplivajo tako na udeležence, tako kot tudi na ponudnike, saj se med nami sklepajo nova poznanstva, posli, prijateljstva, celo zaljubili so se že na naših pohodih, in ker se obisk veča, to kaže pozitiven vpliv na ljudi.

Zato ne pozabite, s palicami ali brez: Vsak korak šteje!

Kontakt:

Hermina Pika Radmilovič

M: 00386 41 938 800

E-pošta: vinotoureu@gmail.com

Instagram: @vinotourwalks

Facebook: https://www.facebook.com/vinonw/

www.vinotour.si

https://map.vinotour.si/sl

Prejšen članekKar so za Gorenjce nageljni, je za Belokranjce trta
Naslednji članekUvodnik: Čebelarski turizem je zdravilni turizem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here