Ambrus – prijetna domačnost in toplina

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
1397

Ambrus je gručasta središčna vas, ki leži v zahodnem delu Suhe krajine in na južnem pobočju Kamnega vrha ter spada v občino Ivančna Gorica. Površje naselja, ki ima približno 250 prebivalcev, je zakraselo, travniki in njive pa so urejeni v terase. V krajevno skupnost in župnijo poleg središčnega Ambrusa spadajo tudi Kal, Kamni Vrh, Brezovi Dol, Bakrc, Višnje in Primča vas.

Lepo vaško jedro in narava na dosegu roke Foto: Davorin Perko

Kraj se ponaša z lepo naravo na dosegu roke, urejenostjo vaškega jedra, predvsem pa s prijaznostjo ljudi, ki so vselej pripravljeni priskočiti na pomoč ter s tem sebi in drugim bogatijo življenje. Številni se tako že v mladih letih s sodelovanjem v društvih in drugih skupinah, ki delujejo v domačem kraju, odločajo soustvarjati pisan mozaik skupnosti. V Ambrusu so dejavna gasilsko, kulturno, turistično in športno društvo, Lovska družina Suha krajina ter krajevna organizacija Rdečega križa, ki se povezujejo med sabo in s krajevno skupnostjo, poleg tega pa tudi s podružnično šolo in župnijo. Letos je PGD Ambrus praznovalo 110 let delovanja, kulturno društvo obstaja več kot 25 let, športno društvo več kot dvajset let. TD Ambrus je mlado, a prav tako uspešno, saj sodeluje pri različnih domačih dogodkih, poleg tega pa igra pomembno vlogo pri urejenosti kraja, ki ga želi predstaviti tudi širšemu svetu.

Odraz medsebojnega, pogosto medgeneracijskega sodelovanja krajanov so številne kakovostne prireditve za otroke in odrasle – od koncertov, literarnih večerov, ustvarjalnih delavnic, gledaliških predstav in razstav do športnih in pohodniških dogodkov, sejmov in prireditev, povezanih z ohranjanjem dediščine vasi, kot so, denimo, polhanje, ličkanje koruze …

Poleg tega je bilo v kraju v zadnjih letih izpeljanih nekaj večjih projektov, med njimi gradnja večnamenskega odra na šolskem igrišču, obnova kulturnega doma in šole ter postavitev novega evharističnega križa nad vasjo, ki je nadomestil starega, že načetega. Prvi križ je bil postavljen na istem mestu kot spodbuda h krščanskemu življenju in kot spomin na drugi evharistični kongres na območju nekdanje skupne države, ki je bil leta 1935 v Ljubljani.

Pisan mozaik z odtisi dlani v Ambruškem parku kulture Foto: Gašper Stopar

Od lanskega poletja vaško jedro krasi tudi Ambruški park kulture, ki brez besed pripoveduje zgodbo o tem, kako močno so tukajšnji ljudje povezani med seboj. V parku so razstava skulptur z naslovom Življenje po življenju in instalacija s škljoci za polhe, ki sta delo kiparke in oblikovalke Marjete Baša, ter pisan mozaik z odtisi dlani, ki je prav tako nastal pod njenim mentorstvom. Vse to dopolnjuje knjigobežnica, ki je s poslikavami ljubiteljske slikarke Pavle Jakopič kot živa ilustracija življenja v Ambrusu; prikazuje namreč značilne motive tukajšnjih krajev. Ambruški park kulture je plod sodelovanja ambruških umetnikov, članov TD Ambrus in vseh drugih krajanov, ki srčno ljubijo svoj domači kraj. Le kdo ga ne bi? Ambrus je namreč pravi dom, saj ponuja toplino in zavetje, s svojo prijetno domačnostjo pa navduši vsakogar, ki ga obišče.

L. L.

Ambrus je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejel priznanje za 3. mesto med vaškimi jedri.
Prejšen članekSvetovni dan snega v Planici
Naslednji članekOb letu osorej: Gradovi kralja Matjaža

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here