Bukovniško jezero – Občina Dobrovnik – lepa in gostoljubna

0
145

Občina Dobrovnik se razprostira na 31 kvadratnih km in skupaj s tremi naselji, Dobrovnik, Strehovci in Žitkovci, tvori občino, v kateri na narodnostno mešanem območju živijo Slovenci, Madžari in manjša romska skupnost v medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Območje občine leži na obronkih prečudovitih gozdov in vinogradov, ki prekmursko ravnico oblikujejo v razgibano in prijetno pokrajino.

Med mogočnimi gozdovi, ki rastejo nad vinogradi in sadovnjaki na severozahodnem delu občine, leži biser naše občine in tudi Prekmurja, Bukovniško jezero. Bukovniško jezero je akumulacijsko, leži v Krajinskem parku Goričko, na območju Nature 2000, in je naravna vrednota državnega pomena. Ponudba območja se je z leti povečala in sedaj skupaj s ponudniki in deležniki nudi celovito ponudbo za obiskovalce.

V neposredni bližini jezera, v senci starih, visokih dreves ponosno stoji kapelica Sv. Vida. Postavljena je bila leta 1828 na mestu nekdanje lesene cerkvice. Kapelica je posvečena svetemu Vidu. Je romarsko središče

V neposredni bližini jezera, v senci starih, visokih dreves ponosno stoji kapelica Sv. Vida. Postavljena je bila leta 1828 na mestu nekdanje lesene cerkvice. Kapelica je posvečena svetemu Vidu. Je romarsko središče. Predvsem 15. junija, ko goduje sveti Vid, se tu zbere veliko romarjev. Pod kapelico je izvir Sv. Vida. Pravijo, da ima voda iz njega energijsko moč ter zdravilne učinke. Legenda pravi tudi, da si je treba  pri izviru umiti oči, da bi bolje videli. V okolici kapelice in izvira je označenih 26 energijskih točk blagodejnega in zdravilnega zemeljskega sevanja, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi, predvsem pa dajejo pozitivno in prijetno energijo tistim, ki obiščejo to območje.

Med mogočnimi gozdovi, ki rastejo nad vinogradi in sadovnjaki na severozahodnem delu občine, leži biser naše občine in tudi Prekmurja, Bukovniško jezero.

Med ponudbo so tudi aktivnosti za otroke. Za najmlajše je na voljo Pravljični park, kjer domujejo pravljični liki z določenim poslanstvom: vila Rusalka skrbi za dobro ljudi, vila Orhideja za rastlinski svet, škrat Blagodejnik za ohranjanje blagodejnih moči narave in žabec Jezernik za živalski svet Bukovniškega jezera. Predvsem pa vsi skrbijo, da ohranimo naravo. Športni navdušenci lahko uživajo v pustolovskem parku, ki je prilagojen različnim starostnim skupinam in zmogljivostim obiskovalcev. Ponuja 66 elementov in zipline avanturo v skupni dolžini 286 metrov. Posebno doživetje predstavlja 27 metrov dolg Štorkljin let.

Na strehi vodnega stolpa pospešeno nastaja razgledno opazovalna ploščad

Turistična ponudba občine Dobrovnik ni omejena samo na območje Bukovniškega jezera, ampak tudi na druge dele občine. Zanimivost je tropski vrt sredi širne prekmurske ravnice. V rastlinjakih vzgojijo letno do dva milijona orhidej. V tropskem vrtu se lahko obiskovalci sprehodijo in občudujejo okoli 400 tropskih rastlin, ki jih poznamo iz vsakdana: mango, papajo, poper, vaniljo, ananas …

Vse bolj se pridne roke naših rokodelcev trudijo ohraniti dediščino, ko obujajo izdelavo rokodelskih izdelkov iz ličja, šibja, slame, pirhov, lončarskih izdelkov in medenjakov. Vse te izdelke si lahko ogledate v hiši rokodelstva, kjer se lahko tudi preizkusite v njihovi izdelavi.

Bukovniško jezero je akumulacijsko, leži v Krajinskem parku Goričko, na območju Nature 2000, in je naravna vrednota državnega pomena.

Prekmurje slovi po svojih kulinaričnih dobrotah. Za območje ob madžarski meji, v katero spada tudi občina Dobrovnik, so značilne jedi bograč, dödöli, retaš, ocvirkove pogače, gibanica, šunka, zaseka, meso iz tünke, domači kruh in seveda pereci, ki jih ponujajo naši gostinci. Pri bogati kulinarični ponudbi ne sme manjkati domače vino, ki ga ponujajo domači vinogradniki in vinska fontana.

Skozi našo občino peljejo tudi različne tematske poti (Martinova, Jakobova). Kolesarske in pohodniške poti povezujejo naše kraje s sosednjimi turističnimi kraji v Sloveniji in na Madžarskem. Prav tako vse leto pripravljamo razne prireditve, ki so postale z leti tradicionalne in dobro obiskane (razstava pirhov, Vidov pohod, Vidovo proščenje, Praznik vina in perecov, martinovanje in še bi lahko naštevali).

Pod kapelico je izvir Sv. Vida. Pravijo, da ima voda iz njega energijsko moč ter zdravilne učinke. Legenda pravi tudi, da si je treba pri izviru umiti oči, da bi bolje videli.

Prenočitvene kapacitete se iz leta v leto povečujejo, izbirate lahko med različnimi nastanitvami, na voljo je tudi Postajališče za avtodome.

Razlogov za obisk naše občine je veliko, veliko zanimivosti še nismo omenili in jih boste lahko odkrili ob obisku. Več informacij je na naši spletni strani www.bukovniskojezero.si in obcina@dobrovnik.si.

 

 

 

 

 

 

Prejšen članekVipavski Križ – slikovit kraj v osrčju Vipavske doline
Naslednji članekZ mladimi turističnimi vodniki odstirali skrivnosti Škofje Loke

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here