Vipavski Križ – slikovit kraj v osrčju Vipavske doline

Že od daleč se nam z vrha griča, na temeljih prazgodovinskega gradišča, razkazuje slikoviti Vipavski Križ. Hrib je bil pomemben že v rimskih časih, saj je predstavljal pomembno strateško točko sredi doline. Šele ko vstopimo vanj, se nam začnejo razkrivati številne zgodbe, ki jih je kraj beležil skozi stoletja. Predstavlja pomembno kulturno in zgodovinsko naselje, ki je v celoti zaščiteno pod spomeniškim varstvom.

V pisnih virih je kraj prvič omenjen v 13. stoletju. V 15. stoletju je zaradi nevarnosti pred turiškimi vpadi zadnji goriški grof Leonard naročil gradnjo utrdbe in upravljanje naselbine zaupal družini Thurn. Družina Thurn je nato utrdbo dopolnila z gradnjo mogočnega renesančnega gradu. V 16. stoletju je kraj dobil najprej tržne pravice, pozneje ga je Ferdinand I. povzdignil v mesto. Meščani so bili s tem osvobojeni opravljanja fevdalne tlake. Iz kmetov so postali stražarji, trgovci, rokodelci in obrtniki. Da so lahko skrbeli za svojo gardo, so veliko trgovali. Imeli so pravico do dveh velikih letnih sejmov ter enega manjšega vsako nedeljo. V 17. stoletju so grad kupili grofje Attemsi. Ob gradu so zgradili samostan za kapucine in cerkev sv. Frančiška. V njej je dolga leta živel in pridigal Janez Svetokriški. Samostanska knjižnica še danes hrani molitvenik iz 15. stoletja in pet knjig njegovih pridig. V 19. stoletju, v času Ilirskih provinc, so za kratek čas Križ zavzeli Francozi. Grofje Attems so iz kraja pobegnili in se v Križ vrnili leta 1813. Ko je leta 1846 burja razkrila streho gradu, so se Attemsi odselili in grad je pričel propadati. Mesto je izgubilo veljavo ob hitro razvijajoči se sosednji Ajdovščini.

Ozke, a tako prikupne uličice Vipavskega Križa, Fotografija: James Clark

Prvotno ime naselja je bilo Sveti Križ. Ime je dobilo po križišču, saj sta se tu križali dve pomembni trgovski cesti – iz postojnskih vrat v Furlanijo je tekla pomembna trgovska žila, s Trnovske planote čez Kras pa preskrbovalni vozni trak (les, meso, seno, led). Kraj je predstavljal središče doline in imel pomembno vlogo že iz rimskih časov naprej. Po drugi svetovni vojni so ga preimenovali v Vipavski Križ.

Ob gradu so zgradili samostan za kapucine in cerkev sv. Frančiška. V njej je dolga leta živel in pridigal Janez Svetokriški. Fotografija: Marijan Močivnik

Ko vstopimo v naselje, zavijemo najprej desno, v zahodni del naselja. Sprehodimo se skozi najstarejši del naselja po ozkih uličicah – gasah. V tem delu si, na severu in zahodu obdano z obzidjem, ogledamo barokizirano župnijsko cerkev povišanja sv. Križa. Pred vhodom v župnišče na zidu opazimo spominsko ploščo, ki obeležuje zadnjo nedeljo v novembru leta 1563, ko se je na poti iz Gorice v Ljubljano tu ustavil Primož Trubar in nagovoril krajane. Na zahodni strani pod cerkvijo si na najstarejšem trgu lahko ogledamo 25 m globok komunski vodnjak in v fasadi hiše št. 52 vzidano topovsko kroglo Napoleonove vojske. Po ogledu najstarejšega dela se odpravimo na plac ter do gradu in kapucinskega samostana sv. Frančiška. Samostan so zgradili zadnji prebivalci gradu, grofje Attems, leta 1643. V cerkvi si lahko ogledamo največjo baročno sliko v Sloveniji, ki jo je naslikal brat Oswald. Najslavnejši kapucinski pridigar je bil v Križu rojen Janez Svetoškriški, ki je napisal zbirko petih knjig – pridig. Knjige hrani bogata samostanska knjižnica. Knjižnico si lahko po predhodni najavi tudi ogledate.

Glavni trg v Vipavskem Križu, Fotografija: Marijan Močivnik

Leta 2015 je naselje doživelo temeljito prenovo ulic, trgov in infrastrukture. Danes je en pomembnejših prireditvenih prostorov v Vipavski dolini z bogatim kulturnim programom vse leto. Vsako leto se tu, sedaj že tradicionalno, odvija Festival vina zelen z bogatim kulturnim programom in ponudno lokalne gastronomije. Tradicionalen je tudi krajevni praznik Kriški semanji dnevi, ki obuja srednjeveške sejme, ko je Vipavski Križ pred več kot 500 leti prejel tržne pravice. Na stojnicah se predstavljajo lokalni ponudniki s svojimi izdelki. Dogodek spremlja tudi kulturni program. V božičnem času vsako leto priredijo razstavo jaslic in božične predstave. Pod grajskim poslopjem je velika grajska klet, ki deluje kot prostor, namenjen različnim prireditvam, kot so vinske degustacije, razstave in glasbeni dogodki. V lokalu na placu pa lahko ob kozarcu vipavskega vina okusite lokalne dobrote Vipavske doline.

Naslovna fotografija: Jan Čermelj

Prejšen članekBrezplačni digitalni pomočnik