Skriti zakladi knežjega mesta ( CELJE – Večje mesto, 2. mesto )

0
1109

Celje, ki ponosno nosi tudi ime knežje mesto, leži ob sotočju rek Savinje in Voglajne v Spodnji Savinjski dolini. Z veličastno zgodovino močno prežeto mesto je danes ponosno na svoje kulturne ustvarjalce, vrhunske športnike, sejemsko dogajanje, podjetja s tradicijo, nadarjene mlade, urejene zelene površine in okoljske investicije. V zadnjih dveh tisočletjih je Celje doživelo številne vzpone in padce. Danes ponuja sproščeno vzdušje manjšega mesta, bogat nabor kulturnih znamenitosti in prireditev, prave zaklade kulturne dediščine in čudovito naravo.

Panorama mesta ob Savinji

Staro mestno jedro Celja je posebno očarljivo. Je romantično, živo in polno skritih zakladov. Skoraj na vsakem koraku je mogoče opaziti sledi nekih drugih časov. Tako se lahko obiskovalec sprehodi po čisto pravi rimski cesti v Celei – mestu pod mestom, ki je največje pokrito arheološko razstavišče pri nas. Obišče lahko največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje, ki malim in velikim ponuja več kot 50 postaj za učenje, raziskovanje in zabavo. Fotoatelje Pelikan, kjer je ustvarjal fotografski mojster Josip Pelikan, je edini ohranjeni primer tovrstnega ateljeja v Sloveniji in eden redkih v Evropi, v katerem se je še vedno mogoče fotografirati na star način. V Celju je doma tudi edini otroški muzej v Sloveniji – Hermanov brlog. Prelepo savinjsko nabrežje ponuja edinstven pogled na ponos knežjega mesta – Stari grad Celje, ki velja za najmogočnejši srednjeveški grad v vsej Sloveniji. Je zgovoren in nenadomestljiv spomin na Celjske grofe, najpomembnejše srednjeveško plemstvo na ozemlju današnje Slovenije. Na starem gradu lahko podoživite srednjeveške čase z vitezi in dvornimi damami, se povzpnete na veličasten Friderikov stolp, spoznate usodno ljubezensko zgodbo med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško ter si privoščite grofovski piknik.

Stari grad je ponos knežjega mesta

S Starega gradu se odpre edinstven pogled na mesto ob Savinji in njegovo okolico, ki je čudovito zelena. Vabijo Mestni gozd, Celjska koča in Šmartinsko jezero, kjer svojo dušo lahko nahranijo tisti, ki iščejo sprostitev, mir, športne podvige ali adrenalin. V Mestnem gozdu je na ogled največja drevesna hiša v Sloveniji, na Celjski koči zip-line, adrenalinski park in pozimi smučišče, Šmartinsko jezero pa se ponaša z wake parkom.

Šmartinsko jezero ponuja obilo možnosti za aktivni oddih

Celje je nepozabno. Pridite in ga doživite.

Prejšen članekVelik napredek v sredozemskem delu Slovenije
Naslednji članekMesto z alpskim mikom in mestnim šikom ( KRANJ – Večje mesto, 3. mesto)

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here