Bukovniško jezero z energijskimi točkam

0
349

Najstarejša turistična točka občine Dobrovnik je Bukovniško jezero. Sprva je bila znana in priljubljena le kot krajevna izletniška točka, z leti pa se je ponudba na tem območju dopolnjevala in izpopolnjevala. Sedaj lahko rečemo, da je tako pestra, da lahko vsak najde nekaj zase, od najmlajših do najstarejših, od tistih, ki si želijo le nabrati moči, do tistih, ki so željni adrenalina. Območje je vstopna točka v Krajinski park Goričko, je naravna vrednota državnega pomena, zato se trudimo kljub velikemu številu obiskovalcev ohraniti naravo, ki skriva pravo bogastvo.

Jezero je akumulacijsko, leži na površini 8 ha. Obdaja ga gozd, ki obiskovalcem nudi prijetno senco in poleg ribolova tudi možnost za počitek, sprehode, taborjenje, piknike, športne aktivnosti ter veliko gobarskih užitkov.

Za najmlajše je na voljo pravljični park, v katerem domujejo pravljični liki. Vsak izmed njih ima določeno poslanstvo: vila Rusalka skrbi za dobro ljudi, vila Orhideja za rastlinski svet Bukovniškega jezera, škrat Blagodejnik za Vidovo kapelico, Vidov izvir in ohranjanje blagodejnih moči narave, žabec Jezernik pa za živalski svet Bukovniškega jezera. Vse to je povezano v pravljici, ki je na voljo na interaktivni tabli. Pravljični park je na voljo vse dni v letu.

Tistim, ki so željni adrenalina, pa pustolovski park, ki leži v prečudovitem gozdu, ponuja popolno sprostitev, zabavo in oddih ter vabi, da preizkusijo svoje športne ter pustolovske sposobnosti. Plezalne poti so prilagojene obiskovalcem vseh starosti in zmogljivosti ter so zato primerne tako za najmlajše kot najstarejše. V neokrnjeni naravi lahko preizkusite svoje zmogljivosti na 7 unikatnih elementih, skupaj jih je v parku 66. Primeren je za udeležence, starejše od štirih let. Posebna atrakcija je prosti pad z višine 10 metrov in zipline avantura v skupni dolžini kar 286 metrov. Za obisk pustolovskega parka si je dobro vzeti vsaj dve uri časa.

Za najmlajše je na voljo pravljični park, v katerem domujejo pravljični liki. Vsak izmed njih ima določeno poslanstvo.

Zdravilni izvir svetega Vida

V neposredni bližini jezera je v senci starih, visokih dreves kapelica sv. Vida. Zgrajena je bila leta 1828 in je postavljena na mestu nekdanje lesene cerkvice iz okoli leta 1828. Kapelica je posvečena svetemu Vidu, ki je po izročilu zavetnik oči in dobrega vida. Poleg nje je v dolini še izvir sv. Vida. Pravijo, da ima voda iz njega energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po legendi se je treba pri izviru umiti, da bomo bolje videli. Vodo si lahko natočite, kadar koli vas pot zanese do tega izvira.

V okolici kapele svetega Vida in Vidovega izvira so odkrite številne energijske točke blagodejnega in zdravilnega zemeljskega sevanja, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi. Izmerjenih in označenih je 26 takih točk. Obiskovalci se na tem območju sprostijo in si naberejo novih moči. V informacijskem centru na glavnem parkirišču je na voljo zloženka, v kateri so opisane točke, dodan je zemljevid s splošnimi navodili. Če si želite nabrati pozitivne energije in moči, si je treba vzeti čas in se posvetiti sebi.

Z vodno površino jezera upravlja ribiška družina. Ribolov se izvaja tri dni na teden, ko se lahko v senci okoliških gozdov spočijete in se naužijete svežega zraka. Ribiška karta in informacije, vezane na ribolov, so na voljo v ribiški koči.

Okoli jezera poteka gozdna učna pot. Začne se ob gozdni cesti nad ribiško kočo in poteka krožno skozi gozd do Bukovniškega jezera in nazaj do izhodišča. Pot je dolga približno 1700 m, je nezahtevna in z 42 m višinske razlike. Na poti je šest informacijskih tabel z osnovnimi informacijami o gozdni učni poti. Pot je primerna tako za posamezne obiskovalce kot tudi za skupine. Pot je namreč čudovita učilnica na prostem, hkrati pa nudi priložnost za rekreacijo.

Okolica Bukovniškega jezera je raj tako za kolesarje kot pohodnike s številnimi pohodnimi, tematskimi in kolesarskimi potmi.

Po obisku vseh navedenih destinacij se prileže pravo prekmursko kosilo, bodisi bograč, gibanica, dödöli, langaš, domači sladoled ali hitra hrana. Za vsak okus se nekaj najde pri naših ponudnikih na območju Bukovniškega jezera. Glede na to, da se vse naokoli Bukovniškega jezera razprostirajo vinogradi, velja pri naših gostincih ali na vinski fontani poskusiti tudi to žlahtno pijačo.

Izvir sv. Vida ima zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože.

Veliko zanimivih zgodb in destinacij priporočamo za ogled tudi v celotni občini Dobrovnik, saj so zelo blizu Bukovniškega jezera.

Vse bolj se pridne roke naših rokodelcev trudijo ohranjati dediščino, ko obujajo izdelavo rokodelskih izdelkov iz ličja, šibja, slame, lončarskih izdelkov in medenjakov. Vse te izdelke si lahko ogledate v hiši rokodelstva, kjer se lahko tudi preizkusite v izdelavi ali si jo le ogledate.

Tudi tropski vrt vabi na ogled več kot 400 tropskih vrst in sort rastlin iz celotnega tropskega pasu našega planeta. Na površini 1.500 m2 boste v vsakem letnem času doživeli pravi tropski raj. V prodajalni tropskega vrta lahko izbirate izmed 60 sortami slovenskih orhidej iz proizvodnje podjetja Ocean Orchids. Tropski vrt je odprt vsak dan v tednu.

Gotovo pa si vsega navedenega ne boste mogli ogledati v enem dnevu, zato so vam na voljo naše prenočitvene kapacitete po občini, pa tudi z avtodomom se lahko pripeljete na sodobno urejeno parkirišče za avtodome.

Vse informacije so na voljo v informacijskem centru na glavnem parkirišču, vsak dan, med 9. in 19. uro, ali po telefonu oziroma e-pošti.

Besedilo in fotografije:

Zavod za okolje in turizem Dobrovnik

Környezeti és Idegenforgalmi Intézet Dobronak

Dobrovnik 297

9223 Dobrovnik

T: +386 2 577 68 88

M: +386 41 349 927

www.bukovniskojezero.si

turizem@dobrovnik.si

Prejšen članekČezsoča, vasica, poleg katere Soča šumi
Naslednji članekKlara Jan, članica Mladinske sekcije Turistične zveze Slovenije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here